In vergelijking met 4G biedt 5G hogere datasnelheden en werkt daarnaast ook goed samen met toepassingen op het gebied van Internet of Things (IoT), Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR). Met behulp van sensoren in combinatie met 5G kunnen gebouweigenaren slimme data-analyses maken, waarmee ze jaarlijks flink kunnen besparen op energie- of schoonmaakkosten. Allemaal mooie ontwikkelingen die ervoor zorgen dat organisaties hun kantoorpanden kunnen transformeren naar smart buildings.
Verminderde mobiele dekking door HR++ glas
Het 5G-signaal heeft een nadeel: het heeft namelijk moeite om een gebouw binnen te komen. Dat heeft te maken met de hogere frequenties die het 5G-netwerk gebruikt. Daar komt bij dat veel panden tegenwoordig voorzien zijn van dubbel (HR++) glas, waardoor mobiele signalen moeilijk naar binnen komen. Dit zien we ook bij 4G, waar signalen ook moeite hebben om door het geïsoleerde glas heen te komen. Het isolerende glas zorgt voor een slechte 5G-dekking binnen bedrijfspanden. Dat is niet prettig voor de medewerkers en bezoekers omdat ze geen mobiel bereik op hun smartphones ervaren. Daarnaast werken sensoren met 5G hierdoor minder goed, waardoor het smart building concept niet goed uit de verf komt.
Bellen via wifi is onpraktisch
Bedrijven die te maken hebben met een slecht mobiel bereik binnen hun kantoorgebouw denken het probleem te kunnen oplossen door te kiezen voor bellen via wifi. Helaas is wifi niet ingericht om mobiel verkeer op een adequate wijze af te handelen. Een wifi-netwerk is anders opgezet dan een mobiel netwerk. Als meerdere gebruikers tegelijkertijd via een wifi antenne telefoneren, raken de verzonden data pakketjes in de war. Zo ontstaan er hakkelende gesprekken en naarmate dit voortduurt, verbreekt het netwerk op een gegeven moment de telefoonverbinding. Als gebruikers bellend door het pand lopen, zullen ze te maken krijgen met onderbrekingen bij de overgang van het ene naar het andere wifi-antenne en als ze het pand verlaten, merken ze dat de verbinding wordt verbroken.
Om bellen via wifi in een bedrijfsgebouw mogelijk te maken, zijn daarnaast relatief veel wifi access points nodig. De standaarden voor wifi veranderen regelmatig. Dat betekent dat wifi access points regelmatig vervangen moeten worden en ook bij de veiligheid van het wifi-protocol plaatsen veel deskundigen vraagtekens. Daarnaast heeft bellen via wifi nog een belangrijk nadeel. Om ervan gebruik te maken, moeten gebruikers veelal inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Dit ervaren gebruikers als vervelend en doet afbreuk aan de gebruikerservaring. Dit geldt met name voor gasten die een bezoek brengen aan het pand.
Distributed Antenna System (DAS)
Aangezien 80 procent van het mobiele verkeer in gebouwen plaatsvindt, is het belangrijk hier voor een goede dekking te zorgen. Sensoren die werken via 5G hebben ook een goede mobiele dekking nodig. Het probleem van een slecht mobiel bereik binnen bedrijfsgebouwen is gemakkelijk op te lossen door een indoor mobiel netwerk te laten installeren. We spreken in dit verband ook wel over een Distributed Antenna System (DAS). Via access points in de plafonds is een optimale 5G-dekking op de werkvloer te realiseren. Elk access point heeft een dekkingsgebied van ongeveer 300 m². Via glasvezelbekabeling zijn deze access points via een centraal punt in het bedrijfspand rechtstreeks met de netwerken van de gekoppelde telecomproviders verbonden. Het 5G-signaal hoeft niet langer van buiten het gebouw binnen te komen. BinnenBereik biedt deze oplossing as a service, waarmee een optimale 5G-dekking in elk kantoorpand is gegarandeerd. Zo is elke organisatie straks klaar om een smart building te realiseren!
Dit artikel is gesponsord door BinnenBereik.