Particuliere woningverhuurder matigt huurstijging om corona

Particuliere woningverhuurder matigt huurstijging om corona
Laurens van de Noort

Particuliere verhuurders van woningen verhogen de huren dit jaar niet, zeer gematigd of pas later in het jaar. Dit is het beeld dat naar voren komt uit een rondvraag van Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere verhuurders van vastgoed, onder haar leden.

Als reden voor het uitblijven van een huurverhoging wordt onder meer de verwachting genoemd dat hun huurders, zoals zzp’ers of mensen in bepaalde beroepsgroepen, door corona in hun inkomen worden geraakt. Naast de huurstijgingen wordt ook naar maatwerk gekeken om inkomensverlies wegens corona op te vangen.

Maatwerkregeling treffen

Laurens van de Noort, directeur van Vastgoed Belang: 'Sommige verhuurders doen dit ook proactief door de huurverhogingsbrief te vergezellen met een tweede brief waarin huurders indien nodig de mogelijkheid wordt geboden een maatwerkregeling te treffen ten aanzien van de huurbetalingen; kosteloos en zonder incassodossier. Voor verhuurders is daarbij belangrijk dat een huurder voldoende openheid geeft over zijn financiële situatie om misbruik te voorkomen.'

Vorig jaar al gematigd

Volgens Van de Noort waren de reële huurprijsstijgingen voor zittende huurders het afgelopen jaar al gematigd. 'Door de coronacrisis zijn veel particuliere verhuurders nog terughoudender geworden met verhogingen. Leden van Vastgoed Belang laten duidelijk zien betrokken te zijn bij hun huurders vanwege de onzekerheid en negatieve vooruitzichten door corona. Dit gaan we in het najaar echt terugzien in de huurverhogingscijfers.'

Te grote verschillen in huur voor hetzelfde type woning kan grote ontevredenheid veroorzaken”

Gestegen kosten verhuurder

Verhuurders geven aan niet altijd ruimte te hebben om het huurbeleid aan te passen. Reden is bijvoorbeeld de grote stijging van de belastingdruk vanwege gestegen WOZ waarden - die afhankelijk is van de prijs van koopwoningen - en lokale belastingen. Die stegen volgens onderzoeksbureau Coelo dit jaar met wel 5 procent.

Ook de verhuurderheffing en de stijging van uurtarieven van aannemers en andere kosten spelen een rol. Tot slot wordt genoemd dat de huren binnen één pand niet te veel van elkaar af moeten wijken. Te grote verschillen in huur voor hetzelfde type woning kan grote ontevredenheid veroorzaken.

Weinig signalen

Vastgoed Belang bracht in maart al een statement uit over huisuitzettingen en de verlenging van tijdelijke huurcontracten tijdens de coronacrisis, samen met andere verhuurorganisaties. De vereniging ontvangt vooralsnog weinig signalen dat huurders in de financiële problemen komen vanwege corona.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.