Het kabinet heeft maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen op korte termijn in de financiële problemen komen. Voor huurders die ondanks die maatregelen niet de maandelijkse huur kunnen betalen, spannen verhuurders zich in om maatwerk te leveren. Tevens zullen verhuurders geen incassokosten doorberekenen aan huurders die door het coronavirus in de problemen zijn gekomen. Daarnaast worden er gedurende de coronacrisis geen huisuitzettingen gedaan. Tenzij er evidente redenen zijn, zoals criminele activiteiten of extreme overlast.
Verlenging huurcontracten
Het Kabinet zal het daarnaast via spoedwetgeving mogelijk maken dat tijdelijke huurcontracten kunnen worden verlengd voor een tijdelijke periode tijdens deze crisis. Voor verhuurders en huurders die al overeengekomen waren dat het huurcontract verlengd zou worden naar een overeenkomst voor onbepaalde tijd heeft deze maatregel geen gevolgen.
Niet aangeslotenen
De woonpartijen vertegenwoordigen ruim 80 procent van de huurhuizen in Nederland. Van de commerciële huurwoningen is meer dan de helft van de verhuurders geen lid van een verhuurdersorganisatie. De minister verwacht desalniettemin dat er met deze afspraken passende stappen zijn gezet om ten tijde van de coronacrisis geen huisuitzettingen te doen. Indien blijkt dat afspraken niet nageleefd worden of verhuurders die niet aangesloten zijn bij een verhuurdersorganisatie toch overgaan tot huisuitzettingen is een wettelijke maatregel niet uitgesloten.
Zorgen om inkomensval
Eerder had de Woonbond samen met andere maatschappelijke organisaties al een oproep gedaan om huisuitzettingen tijdens deze periode op te schorten. Wel leven er volgens de huurdersbelangenorganisatie nog veel zorgen bij huurders over de huurbetaling. Velen verwachten de huur niet meer te kunnen betalen, doordat ze door de coronacrisis te maken krijgen met een lager inkomen.
Beperkte huurverhoging
De Woonbond dringt aan op sterke matiging van de huurverhogingen. De bond heeft daarom een oproep gedaan aan de Tweede Kamer om het wettelijk plafond van inflatie +2,5 procent tijdelijk te verlagen. 'Alleen een lager wettelijk plafond garandeert dat er per 1 juli geen huurverhogingen van 5,1 procent kunnen worden gevraagd', aldus de Woonbond.