Investeren in bedrijfsvastgoed: 'Almere biedt volop kansen'

Investeren in bedrijfsvastgoed: 'Almere biedt volop kansen'
Almere

Almere, één van de snelst groeiende steden in Nederland, biedt tal van mogelijkheden voor het investeren in bedrijfsvastgoed, vindt Thomas Kessen van Alron Beheer. Met de voortdurende stedelijke ontwikkeling en een gunstig ondernemersklimaat is deze stad volgens de projectontwikkelaar aantrekkelijk voor zowel lokale als internationale investeerders.

De stad profiteert van de nabijheid tot Amsterdam, wat de vraag naar commercieel vastgoed als investering stimuleert. Deze groei zorgt voor een dynamische markt waarin zowel huur- als koopprijzen potentieel blijven stijgen. Kessen: ‘De infrastructuur in Almere is uitstekend, met goede verbindingen naar andere grote steden en transportknooppunten. Dat maakt het aantrekkelijk voor bedrijven om zich hier te vestigen. De strengere woningwet zorgt ervoor dat bedrijfsruimtes een interessant investeringsproduct zijn door hun veelzijdigheid en minder strenge regels.’

Strategische ligging

Almere ligt strategisch ten opzichte van belangrijke transport- en logistieke hubs, een interessante locatie voor logistieke centra en bedrijfsruimtes. ‘De stad biedt gemakkelijke toegang tot belangrijke snelwegen en openbaar vervoersverbindingen, waardoor het een ideale plek is voor bedrijven die afhankelijk zijn van logistieke efficiëntie. Dit strategische voordeel draagt bij aan de aantrekkingskracht van Almere voor een breed scala aan industrieën, van productie tot distributie’, vertelt Kessen.

Economische stimulansen

Om het ondernemerschap te stimuleren, biedt de gemeente subsidies en regelingen, weet Kessen. ‘De vraag naar bedrijfsvastgoed verhoogt daardoor. Initiatieven zoals belastingvoordelen, subsidies voor duurzame bouwprojecten en ondersteuning voor start-ups en innovatieve bedrijven dragen bij aan een gunstig investeringsklimaat.' Deze economische stimulansen helpen volgens de projectontwikkelaar om Almere te positioneren als een vooraanstaande locatie voor zakelijke groei en ontwikkeling.

De vraag naar logistiek vastgoed is bijvoorbeeld sterk toegenomen door de groei van e-commerce”
— Ron Aloni

Belangrijke overwegingen

Marktanalyse. Kessen: ‘Een grondige analyse van de vastgoedmarkt is essentieel voordat je investeert. Onderzoek de vraag naar verschillende soorten bedrijfsvastgoed zoals kantoren, magazijnen en retail ruimtes. Almere biedt een breed scala aan vastgoed opties die inspelen op zakelijke behoeften. De vraag naar logistiek vastgoed is bijvoorbeeld sterk toegenomen door de groei van e-commerce. Dat betekent dat investeringen in magazijnen en distributiecentra bijzonder lucratief kunnen zijn.’

Financieringsopties. ‘Er zijn verschillende manieren om een bedrijfspand te kopen en te financieren, zoals zakelijke hypotheken, non-bancaire financiering en private investeerders. Kies de financieringsoptie die het beste past bij de financiële situatie en investeringsdoelen. Het is belangrijk om te werken met een ervaren financieel adviseur om de beste financieringsstructuur te bepalen, die kan variëren van traditionele bankleningen tot innovatieve financieringsoplossingen zoals crowdfunding of particuliere equity-investeerders.’

Vergunningen en regelgeving. ‘Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de lokale regelgeving en vergunningen die van toepassing zijn op vastgoedontwikkeling en -beheer in Almere. Dit kan variëren van bouwvergunningen tot milieuvoorschriften. Lokale autoriteiten in Almere zijn doorgaans ondersteunend en faciliterend, maar het is cruciaal om de juiste procedures te volgen om vertragingen en juridische complicaties te vermijden. Het tijdig verkrijgen van de nodige vergunningen kan het verschil maken tussen een succesvolle en een problematische vastgoedontwikkeling', waarschuwt Kessen.

Dit artikel is gesponsord door Unity Units.

Beeld: Sirozy / Shutterstock.

Beperking earningsstripping kost NSI miljoenen

De beursgenoteerde vastgoedbelegger NSI verwacht in 2025 fors meer belasting te betalen. De belastingdruk gaat naar 10 tot 12 procent van het directe resultaat voor belasting en dat kost vele miljoenen euro's.

Forse stijging opname kantoorruimte, maar alleen op toplocaties

Forse stijging opname kantoorruimte, maar alleen op toplocaties

De opname van nieuwe kantoorruimte is fors gestegen in de eerste drie kwartalen van 2024. De stijging is vooral te zien op de toplocaties in de grote Nederlandse steden.

foto: Shutterstock

Kantoorruimte omvormen: 'Het kantoor is te groot en daar moeten we iets mee'

Veel organisaties vragen zich af hoe ze met hun vierkante meters en bezettingsgraad om moeten gaan. Tijdens een rondetafelgesprek op het Facto Congres 2024, waren panelleden van ING Nederland, Achmea, LSI Real Estate en TNO het over één ding eens: het kantoor moet veranderen. 

Maurits Tofohr van Join Program.

Hoe Join Program cateringruimte halveert in kantoorgebouwen

Catering speelt een steeds grotere rol in het werven en behouden van personeel, maar neemt in gebouwen ook een significant aantal vierkante meters in beslag. Hoe ga je daar als gebouwenbeheerder mee om? 'Veel gebouwengebruikers willen de beschikbare ruimte immers optimaal inzetten voor het creëren van een ontmoetingsplek. Er komen minder werkplekken en er komt meer ruimte voor activiteiten die je samendoet. Dan scheelt het als je voor de keuken minder plek hoeft vrij te houden', zegt Maurits Tofohr oprichter van Join Program.