'Slimme stad': deze investeringen vergroten de leefbaarheid van stedelijke gebieden

'Slimme stad': deze investeringen vergroten de leefbaarheid van stedelijke gebieden

De Nederlands-Duitse vermogensbeheerder Primevest Capital Partners speelt in op de huidige trend van verstedelijking door in heel Europa in innovatieve 'real assets' te beleggen. Primevest, met €1,7 miljard onder beheer over zes sectorgerichte fondsen en drie individuele institutionele mandaten, heeft als visie 'slimme steden' te faciliteren door middel van investeringen in communicatienetwerken, parkeergarages en eigentijdse, betaalbare woningen die voor betere connectiviteit, mobiliteit en leefbaarheid zorgen in grootstedelijke gebieden.

Met startkapitaal van institutionele beleggers en een beoogde fondsomvang van 500-600 miljoen euro is Primevests eerste communicatie-infrastructuurfonds (PCIF), dat in 2017 werd gelanceerd, een belangrijke pijler van de investeringsstrategie voor ‘slimme steden’. Het bedrijf is eerst nauwe samenwerkingsverbanden aangegaan met telecom- en kabelexploitanten zoals Vodafone in Duitsland en T-Mobile in Nederland. Nu wordt ook actief geïnvesteerd in de uitrol van glasvezelnetwerken in beide landen.

Deze investeringen bieden beleggers een stabiele kasstroom, gebaseerd op lange termijnleaseovereenkomsten met telecombedrijven en internetaanbieders. Tegelijkertijd dragen de investeringen bij aan een hogere breedbandcapaciteit voor consumenten en ondernemingen.

Eindhoven wordt het eerste stedelijke centrum in het land met supersnelle internetverbindingen.”

Supersnelle glasvezelnetwerken

In juli kondigde Primevest aan via PCIF een investering te doen in de uitrol van een glasvezelnetwerk voor ca. 29.000 huishoudens in Eindhoven. Hiervoor is een overeenkomst gesloten met de gemeente en met T-Mobile. Met deze deal wordt Eindhoven het eerste stedelijke centrum in het land met supersnelle internetverbindingen. PCIF en T-Mobile richten zich dit jaar op de uitrol van supersnelle glasvezelnetwerken naar minimaal 100.000 huishoudens in Nederland. Andere steden zullen het voorbeeld van Eindhoven naar verwachting gaan volgen, om ook een volledige internetdekking te bereiken.

In september heeft PCIF ook haar tweede Fiber to the Curb (FttC) leveringscontract in Duitsland in de Wetterau-regio Hessen binnengehaald, waardoor het totale investeringsvolume na een eerste FttC-deal in Leichlingen, dat in augustus werd aangekondigd, op meer dan € 80 miljoen uitkomt. PCIF zal ook investeren in het upgraden van de infrastructuur naar een Fiber to the Home (FttH)-netwerk, waarbij de bestaande koperen bekabeling die woningen met het stratennetwerk verbindt, wordt vervangen door moderne glasvezel.

Bart Pierik, Managing Partner Primevest.

Groeipotentieel

'In heel Europa biedt de installatie van mobiele torens, datacenters en de vervanging van verouderde telecommunicatie-infrastructuur door snelle glasvezelnetwerken investeerders de kans om een markt met een enorm groeipotentieel aan te boren. Alleen al in Duitsland, de grootste economie van Europa, is tot 80 miljard euro aan investeringen nodig om de consument toegang te geven tot de nieuwste hogesnelheidsbreedbandtechnologie,' aldus Bart Pierik, Managing Partner Primevest.

In samenwerking met de Bank van de Nederlandse Gemeenten heeft Primevest in Nederland ook haar unieke ‘smart city’ verlichtingsinfrastructuurmodel gelanceerd. Dit stelt steden in staat om de installatie van slimme verlichting te financieren, te vernieuwen en te versnellen, met behoud van juridisch en economisch eigendom en verantwoordelijkheid voor veiligheid, beveiliging en privacy. Hiermee kunnen de gemeenten inkomsten genereren door derden gebruik te laten maken van de openbare verlichtingsinfrastructuur voor het monitoren van verkeer- en luchtverontreiniging, het opladen van elektrische voertuigen en voor WiFi of 5G.

Parkeergaragefonds

Primevest was ook een voortrekker in de overgang van parkeergarages naar een institutioneel vastgoedsegment. In 2005 was het bedrijf een van de eersten die een specifiek parkeergaragefonds lanceerde, en inmiddels is er bijna een miljard euro aan activa in beheer.

'De markt wordt steeds meer liquide nu de vraag naar toegewijde parkeerplaatsen in dichtbevolkte stadscentra blijft toenemen, waar parkeren op straat en congestie een voortdurende discussie uitlokken. Zelfs als het autobezit afneemt, een trend die kan omkeren door de afkeer van het openbaar vervoer vanwege het coronavirus, blijven de stedelijke grondwaarden stijgen en bieden de uitstekende binnenstedelijke locaties van veel van onze activa ook potentieel voor gedeeltelijke of volledige transformatie naar toepassingen zoals huisvesting, opslag en last-mile-logistiek. Hierdoor ontstaan alternatieve stabiele en veilige inkomensstromen,' voegt Pierik toe.

Primevest heeft onlangs ook haar huurwoningstrategie in Spanje geïntroduceerd.”

Investeren in huurwoningen

De derde pijler van Primevests slimme stadsinvesteringsstrategie is de woonsector, waar het al meer dan tien jaar actief is. Als aanbieder van huurwoningen in de pan-Europese residentiële vastgoedsector, investeert en beheert Primevest momenteel objecten in Duitsland, Oostenrijk, Nederland en Denemarken. Daar richt het zich op duurzame, betaalbare woningen.

De investment manager heeft onlangs ook haar huurwoningstrategie in Spanje geïntroduceerd. In deze prille markt wil Primevest de opkomende kansen grijpen die voortvloeien uit de sterke groei van de vraag naar betaalbare huurwoningen, en de toenemende betrokkenheid van steden en gemeenten bij de ontwikkeling van deze markt. In Spanje zal het bedrijf zich met name richten op de steden Madrid, Valencia, Sevilla, Malaga en Bilbao/Bilbo, met een investeringsvolume per object van tussen de 10 en 22 miljoen euro.

Meer behoefte aan slimme steden

'De grote steden van Europa hebben een dynamischere economie dan de landen waar ze gevestigd zijn. Dat komt doordat jonge, creatieve ondernemers en wereldwijde nomaden zich steeds meer aangetrokken voelen tot grootstedelijke steden om te wonen, te leren, te werken en te recreëren. De behoefte aan slimme steden is steeds crucialer geworden na het toeslaan van de Covid-19-pandemie.'

'Naarmate mensen zich aanpassen aan nieuwe manieren van werken en leven, zien we een toenemende vraag naar betere connectiviteit, betere mobiliteit en modern, betaalbaar wonen. Door de snel evoluerende behoeften van de bewoners in deze groeiende stedelijke omgevingen te ondersteunen, maakt Primevest investeringen in slimme steden mogelijk. Daarmee biedt het toegang tot de stabiele kasstromen en waardegroei op lange termijn die deze reële activa bieden,' concludeert Pierik.

Dit artikel is gesponsord door Primevest

Den Haag, juni 2024
Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimte Ordening, viceminister-president

Keijzer kan Woonbond niet tegemoet komen met lagere huurstijging

Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) ziet geen mogelijkheid om de Woonbond tegemoet te komen met een lagere huurverhoging voor bewoners van sociale huurwoningen.

Fotograaf: Anneriet van der Spek

Barentsz Ontdekkingshuizen streeft naar compromisloze duurzaamheid

De bouwsector staat voor grote uitdagingen als het gaat om duurzaamheid, van het verminderen van CO₂-uitstoot tot het bouwen met biobased materialen. Bij Barentsz Ontdekkingshuizen zit duurzaam wonen en bouwen in het dna. Zowel in het ontwerp als in de productie- en bouwfase streeft het innovatieve bouwbedrijf naar 'compromisloze duurzaamheid'. 'We moeten niet als boekhouders alleen maar gericht zijn op de getallen. Uiteindelijk wil je huizen maken die prettig zijn om in te leven.'

Peter Klevering en Marieke Mentink

Eén miljoen woningen: Dura Vermeer versnelt met 'Het Goede Doen'

Hoe ontwikkel en realiseer je leefomgevingen die toekomstbestendig zijn en waarin mens en natuur in balans zijn? En hoe kun je versnellen in een tijd van beperkte capaciteit, tijd en middelen? Divisie Bouw en Vastgoed van Dura Vermeer biedt oplossingen voor deze complexe vraagstukken met zijn maatschappelijke kompas: Het Goede Doen. Met Het Goede Doen zet de ontwikkelende bouwer zich in voor een gezonde, leefbare aarde en samenleving voor de huidige en toekomstige generaties.

De Duitse bevolking kent een natuurlijke krimp: hoog sterftecijfer, laag geboortencijfer. Foto: BalkansCat/Shutterstock

De Duitse paradox: groeiend woningtekort, krimpende bevolking

De Duitse bevolking krimpt door vergrijzing en stokkende immigratie. De woningnood wordt er, zeker in de grote Duitse steden, niet minder om. 'We hebben voldoende woningen, ze staan alleen niet op de juiste plek.'