Dat heeft de kantonrechter in Rotterdam bepaald. Siscon Instruments had ontbinding gevorderd van de huurovereenkomst die de onderneming op 3 februari 2020 had gesloten met IJsselwaard Vastgoed. In geval van afwijzing van die vordering wilde Siscon Instruments halvering van de huur. Ook zou dan de ingangsdatum van de huurovereenkomst met terugwerkende kracht moeten worden verschoven naar de datum van het vonnis. De rechter deed 7 augustus uitspraak.
Het is een van de eerste keren dat een kantonrechter het omzetverlies als gevolg van corona onder het ondernemersrisico schaart. In zeker vier andere zaken deden kantonrechters dat niet, omdat ze de coronacrisis aanmerken als een omstandigheid die niet te voorzien was toen de huurovereenkomst werd aangegaan.
Geen maatregelen die gebruik gehuurde belemmeren
In de zaak tussen Siscon Instruments wees de kantonrechter beide vorderingen af. 'Er zijn geen (overheids)maatregelen die het gebruik als zodanig belemmeren. Volgens Siscon is de reden dat zij het gehuurde niet in gebruik heeft genomen gelegen in de omstandigheid dat haar omzet en die van haar beoogd onderhuurder als gevolg van de coronacrisis fors is teruggelopen.'
Voor de maand april 2020 registreerde Siscon een omzetverlies van 31 procent. De omzet van een onderhuurder van het bedrijf was eind april 2020 met 97,3 procent gereduceerd tot 2,7 procent van het niveau bij de normale bedrijfsvoering.
'Omzetverlies is een omstandigheid die in beginsel tot het ondernemersrisico van Siscon hoort. Ook de omstandigheid dat de beoogd onderverhuurder niet in staat is om de huur te betalen behoort daartoe', oordeelde de kantonrechter.
Niet-omzetgerelateerde huur
Siscon had het gehuurde niet in gebruik genomen en betaalde niet voor de maanden april, mei en juni. Ook kwam de huurder niet met de contractueel toegezegde bankgarantie.
Volgens de rechter heeft Siscon onvoldoende onderbouwd waarom de onderneming het ondernemersrisico op de verhuurder moet afwentelen. Twee commerciële partijen zijn kort geleden een overeenkomst aangegaan en hebben daarbij gekozen voor een niet-omzetgerelateerde huur. Dat van alle contractuele wederpartijen uitgerekend verhuurder IJsselwaard de financiële pijn van het omzetverlies van Siscon moet dragen, vindt de rechter onvoldoende onderbouwd.
Verhuurder huidige pand bood nieuwe overeenkomst
De huurovereenkomst ging in op 1 april 2020 heeft een duur van 5 jaar. De huurprijs bedraagt 4.750,00 euro met 63 euro servicekosten, exclusief omzetbelasting. De verhuurder van het pand waar Siscon al zat, toonde zich bereid een nieuwe overeenkomst aan te gaan met een totale huurprijs per maand van 3.840 euro plus 40 euro servicekosten per maand. Het gehuurde stond op het moment van de zitting leeg; voor verhuizing en aankleding werd een bedrag van 20.000 euro begroot.