Geen financier meer te vinden voor winkels en hotels

Geen financier meer te vinden voor winkels en hotels

Financiers uit binnen- en buitenland zijn als gevolg van de coronacrisis nauwelijks meer te porren om geld te steken in hotel- en winkelbeleggingen. Dit blijkt uit een onderzoek onder vastgoedfinanciers van financieel advieskantoor Asset Partners uit Amsterdam.

Van de 21 ondervraagde banken en 9 alternatieve financiers in binnen- en buitenland geeft 90 procent aan open te zijn, maar het merendeel richt zich op bestaande klanten en aanvragen met de hoogste kwaliteit. 'Voor winkel-, leisure- en hotelvastgoed is eigenlijk geen enkele partij meer open’, aldus Gijs Elting van Asset Partners.

Hogere rente

Vrijwel alle banken hebben daarnaast hun rente verhoogd, met een plus van 40 tot 70 basispunten ten opzichte van een maand geleden. Hoewel de kapitaalmarktrente ook is gestegen sinds de uitbraak van de coronacrisis, komt de stijging voor klanten voornamelijk door een verhoging van de liquiditeitsopslagen. Dit zijn interne risico-opslagen van banken die betrekking hebben op hun financieringskosten.

Langere doorlooptijden

De doorlooptijd van aanvragen loopt ook op. Waar financiers eerst een traject van gemiddeld twee tot drie maanden aanhielden, moeten klanten nu rekening houden met al gauw vier maanden. Financiers zijn nu ook druk met verzoeken om uitstel van aflossing door vastgoedbeleggers die geen huurbetalingen meer ontvangen. Ook zijn externe partijen als taxateurs en notarissen minder beschikbaar, wat zorgt voor vertraging.

Beschikbare alternatieven

Voor aanvragen die bij banken worden afgewezen, zijn er wel alternatieven volgens Elting. 'Het goede nieuws is dat er de laatste jaren veel alternatieve financiers zijn bijgekomen, met meer risicobereidheid. Zij rekenen weliswaar een hogere rente dan de reguliere banken maar kunnen voor een deel van de getroffen beleggers wel een alternatief zijn’.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.