Van de 21 ondervraagde banken en 9 alternatieve financiers in binnen- en buitenland geeft 90 procent aan open te zijn, maar het merendeel richt zich op bestaande klanten en aanvragen met de hoogste kwaliteit. 'Voor winkel-, leisure- en hotelvastgoed is eigenlijk geen enkele partij meer open’, aldus Gijs Elting van Asset Partners.
Hogere rente
Vrijwel alle banken hebben daarnaast hun rente verhoogd, met een plus van 40 tot 70 basispunten ten opzichte van een maand geleden. Hoewel de kapitaalmarktrente ook is gestegen sinds de uitbraak van de coronacrisis, komt de stijging voor klanten voornamelijk door een verhoging van de liquiditeitsopslagen. Dit zijn interne risico-opslagen van banken die betrekking hebben op hun financieringskosten.
Langere doorlooptijden
De doorlooptijd van aanvragen loopt ook op. Waar financiers eerst een traject van gemiddeld twee tot drie maanden aanhielden, moeten klanten nu rekening houden met al gauw vier maanden. Financiers zijn nu ook druk met verzoeken om uitstel van aflossing door vastgoedbeleggers die geen huurbetalingen meer ontvangen. Ook zijn externe partijen als taxateurs en notarissen minder beschikbaar, wat zorgt voor vertraging.
Beschikbare alternatieven
Voor aanvragen die bij banken worden afgewezen, zijn er wel alternatieven volgens Elting. 'Het goede nieuws is dat er de laatste jaren veel alternatieve financiers zijn bijgekomen, met meer risicobereidheid. Zij rekenen weliswaar een hogere rente dan de reguliere banken maar kunnen voor een deel van de getroffen beleggers wel een alternatief zijn’.