“Het loont om te kijken hoe je er het meeste uit kunt halen”, aldus Muhring. “Welk financieel model en welke oplossing passen het beste bij de situatie?” Zoncoalitie helpt vastgoedeigenaren om op deze en andere relevante vragen een goed antwoord te vinden. Het team van Zoncoalitie heeft vijf tips voor vastgoedeigenaren die een zonnestroomproject willen realiseren.
Bereid het project goed voor
“Het is belangrijk de installatie van een zonnedak goed voor te bereiden. De realisatie van een zonnestroomproject is niet alleen een zaak van 'ik heb een groot dakoppervlak en leg dat maar vol met panelen'. Dat is veel te kort door de bocht. Zaken als de draagkracht van het dak, de mogelijkheden van het elektrisch inkoppelen - kan de opgewekte energie een directe bestemming krijgen of worden terug geleverd aan het net en wat is de capaciteit - en het dakonderhoud bepalen in sterke mate de uitgangspunten en dus de opbrengst van de te realiseren installatie. Daarnaast hebben huurders vaak ook hun eigen wensen en eisen en zijn er ook fiscale en juridische zaken die in ogenschouw genomen moeten worden. Een goede voorbereiding voorkomt dat zich op een later moment problemen voordoen. Of dat er een onvoorziene rekening op tafel komt te liggen."
Bekijk de verschillende scenario’s
“Elk dak is anders. Elk gebouw is anders. En elke eigenaar heeft met zijn pand zo zijn eigen bedoelingen. Bedenk goed wat je prioriteit is en wat het betekent als je kiest voor het verhuren van je dak of voor het zelf exploiteren van de zonnestroom-installatie. Bedenk daarbij ook dat het energielandschap de komende vijftien jaar flink zal veranderen. Wil je als gebouweigenaar de optie openhouden om gebruikers met een elektrische auto oplaadcapaciteit te bieden? Past het zelf exploiteren van een zonnestroom-installatie bij de kerntaken van een organisatie?
Neem een zorginstelling. Zij moeten op de eerste plaats goede zorg verlenen. Als daarvoor alle beschikbare liquiditeit ingezet moet worden, dan ligt het meer voor de hand om een zonnestroom-installatie te leasen of het beschikbare dak te verhuren. Ben je investeerder in vastgoed met een toekomstgerichte focus op waardemaximalisatie, dan is het wellicht beter om de installatie zelf te exploiteren.
“Eind september zal de overheid weer subsidies beschikbaar stellen, genaamd SDE++, waar u als vastgoedbezitter ook aanspraak op kunt maken voor de realisatie van een zonnestroom-installatie. Gebouweigenaren kunnen het beste hun keuzevrijheid beschermen. Zet die aanvraag daarom op je eigen naam; dat is later alleen maar handig. Zeker als op het moment van de aanvraag nog niet duidelijk is welke financiële of juridische structuur het beste is en met welke aanbieder het project zal worden gerealiseerd. Dan is het belangrijk keuzevrijheid te hebben. Dat is overigens ook goed voor je onderhandelingspositie. Achteraf de tenaamstelling van een toegekende subsidie veranderen, is erg lastig. Ben u vastgoedeigenaar met een groot dak in Amsterdam en voorzien van een SDE+ beschikking? Dan hebben we goed nieuws: u kunt dan op kosten van de gemeente een projectvoorbereiding bij Zoncoalitie aanvragen.”
Vergelijk aanbieders voor een onderbouwde keuze
“Er zijn veel nieuwe toetreders in de zonne-energiesector. Wie is in dat snel groeiende aanbod dan de juiste partner? Zeker voor gebouweigenaren die een begin maken met het realiseren van zonnestroomprojecten is het lastig kiezen. Het is belangrijk goed vergelijkbare offertes te ontvangen om een juiste afweging te kunnen maken. Ongeacht of je nu kiest voor een eigendom, lease of een dakverhuur-structuur. Je kunt vergelijken op meerdere criteria, zoals turn-key wattpiek-prijs, het op te wekken vermogen of kosten voor onderhoud."
Laat een onafhankelijke audit uitvoeren na oplevering
“Na oplevering van een installatie is het belangrijk deze te laten keuren door een onafhankelijke partij om te weten of de installatie conform de richtlijnen is ontworpen en aangesloten. Ook om bij een eventuele calamiteit een claim van de opstalverzekeraar te voorkomen. Het voorkomen van een situatie waarin de slager zijn eigen vlees keurt, vinden niet alleen opstalverzekeraars, maar ook financiële instellingen prettig.”
Team Zoncoalitie
Algemeen Directeur Alex Muhring staat aan het roer van Zoncoalitie. Na ruim tien jaar actief te zijn geweest als bankier in Londen en als investeerder in Oost-Europa is hij gepassioneerd geraakt over zonne-energie. Door zijn achtergrond in de financiële sector weet hij wat nodig is om de opbrengst van een zonnestroomproject te maximaliseren voor de vastgoedeigenaar.
Robert ten Broek is Operationeel Directeur. Hij is hiervoor actief geweest bij Ampelmann Operations en was daar verantwoordelijk voor verschillende offshore-projecten in Europa en Zuid-Amerika. Hij geeft leiding aan de afdeling voor haalbaarheidsstudies en aanbestedingen.
Adriaan Copper is Commercieel Directeur. Ruim twaalf jaar lang was hij actief in leidinggevende functies bij onder meer ABN Amro en Rabobank in binnen- en buitenland. Hij is thuis in actuele klimaat- en duurzaamheidsvraagstukken.
Over Zoncoalitie
Zoncoalitie is het onafhankelijke platform voor advies en ontwikkeling van zonnestroomprojecten op commercieel en maatschappelijk vastgoed. Zoncoalitie informeert vastgoedeigenaren over de voordelen en mogelijkheden van zonnestroom, regelt de SDE+ subsidieaanvraag, voert een technische haalbaarheidsstudie uit en geeft onafhankelijk advies bij de keuze voor het exploitatiemodel. Door middel van een onderhandse aanbesteding verzorgt Zoncoalitie een gerichte uitvraag richting aanbieders van zonnestroom-installaties, waarna de vastgoedeigenaar uit vergelijkbare offertes de meest geschikte aanbieder kan kiezen. De vastgoedeigenaar krijgt concurrerende en beter passende offertes omdat Zoncoalitie het voorwerk doet.
Dit artikel is gesponsord door Zoncoalitie