‘Van kinds af aan was ik geïnteresseerd in mooie gebouwen, maar ook in de natuur’, zegt Rutgers. ‘Dat lijkt paradoxaal, maar eigenlijk is het heel goed te combineren. Kijk naar dit kantoor: alles is herbruikbaar, maar als je dat niet zou doen, kunnen de materialen naar de composthoop. Daar kan dan letterlijk een nieuw bos uit groeien.’
Efficiëntie en esthetiek
Voor de duurzame opdrachtgever bedacht hij in de hoge fabriekshal een concept dat efficiëntie en esthetiek combineert. Slim gepositioneerde houten volumes creëren veel extra vloeroppervlak. ‘Ze huren minder vierkante meters dan ze nu krijgen’, lacht Rutgers. Dat is mogelijk doordat via de grote glazen gevels veel licht naar binnen komt. Het kantoor is zo ingedeeld dat de ruimtes waar veel mensen samenkomen – entree, kantine, evenementenruimtes – aan de buitenkant liggen. Daarnaast komen kleinere ontmoetingsplekken, ingericht in houten huisjes. Tussen die huisjes staan de flexwerkplekken. Er wordt door meer dan honderd mensen gewerkt.
Tot in de puntjes
Het gebouw zit vol duurzame toepassingen, zo laat Rutgers zien. ‘Vlokken van oude billboardposters vormen de akoestische isolatie. De tapijttegels in de vergaderzaal zijn voor 83 procent gerecycled en het fotobehang is volledig Pvc-vrij.’ Het ontwerp is tot in de puntjes uitgedacht. Dat geldt ook voor hoe het eruit ziet. De witgrijze betonnen hal contrasteert heel mooi met het warme hout. Dat is niet afgewerkt, dus je ziet de nerven. Ook de multiplexplaten hebben warme tinten. Rutgers: ‘Bij elkaar is het een mooie compositie. Daarin passen de keukens heel goed. Die zijn praktisch en rustig.’
Voorbeeldproject
Het is vooral de ambitie van Keller Keukens die aansluit op dit tot in de puntjes duurzame kantoor. Hun milieuwinst is toe te schrijven aan een bindmiddel van zonnebloempitten en koolzaad in de MDF-platen, een biologisch hars in de toplaag en in een circulair proces voor de grondstoffen. Tijdens het ontwerpen kwam Rutgers in contact met Keller Keukens. Hij was onder de indruk van de enorme precisie waarmee dagelijks duizenden keukens uit duurzaam materiaal werden gebouwd.
‘Dat is een echte match met wat ik aan het doen ben’, dacht hij meteen. ‘Het was of alle puzzelstukjes op hun plek vielen’, zegt Froukje van Eekelen, accountmanager bij Keller Keukens. ‘Er had geen mooiere opdrachtgever kunnen zijn als deze, en met zo’n gedreven architect.’ Van Eekelen hoopt dat dit een voorbeeldproject wordt, dat de wereld laat zien wat er allemaal mogelijk is in biobased keukens. ‘Wij zijn koploper, maar met duurzaamheid gaan we pas zoden aan de dijk zetten als alle spelers dit gaan toepassen. De bedrijven die nu investeren in biobased, plukken daar later de vruchten van.’
Dit artikel is gesponsord door Keller Keukens.