Woningnood: 'Nederland heeft nog een Rotterdam nodig'

Woningnood: 'Nederland heeft nog een Rotterdam nodig'

Coronacrisis of niet; Nederland heeft volgens brancheorganisatie NVB Bouw een schreeuwend tekort aan woningen. Kleiner bouwen in hogere dichtheden is volgens de brancheorganisatie één van de oplossingen.

Om het woningtekort van vandaag op te lossen heeft Nederland een stad groter dan Rotterdam nodig. Dat zijn ruim 315.000 woningen. De komende 3 jaar moet een stad groter dan Rotterdam, Utrecht en Groningen bij elkaar opgeteld worden gebouwd om in 2022 geen woningtekort meer te hebben. Dat zijn in totaal 625.000 woningen.

Invloed coronacrisis

Dit schrijft NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in de nieuwste Thermometer Koopwoningen. De halfjaarlijkse rapportage laat zien dat de verkoop van nieuwbouwwoningen in 2020 eerder slechter wordt dan beter. De verkoop van nieuwbouwwoningen liet al een dalende trend zien door de stikstofproblematiek, maar dit neemt waarschijnlijk verder toe door de coronacrisis. Hierdoor neemt de onzekerheid bij consumenten toe en vertraagt de afgifte van bouwvergunningen.

Forse prijsstijgingen

Hoewel de markt voor bestaande koopwoningen overkookt, daalde de verkoop van nieuwbouwwoningen in 2019 met 12 procent. Dit is de grootste verkoopdaling van nieuwbouwwoningen sinds 2012. Deze daling is vooral het gevolg van forse prijsstijgingen: een nieuwe eengezinswoning kost nu gemiddeld 383.000 euro. De gemiddelde prijs van een nieuwbouwappartement bedroeg in 2019 maar liefst 427.000 euro. Dat is 19 procent duurder dan in 2018. Deze krappe en dure woningmarkt maken het voor de consument uitdagend om een geschikte woning te vinden.

Taak overheid

Het Rijk moet volgens NVB Bouw daarom de regie pakken, onder meer door de ontwikkeling van een landelijke woningbouwdoelstelling die wordt ingevuld door lagere overheden. Door slechts 2 procent van de onbebouwde ruimte in Nederland toe te wijzen aan woningbouw en natuurontwikkeling, ontstaat er volgens de brancheorganisatie ruimte voor 1.400.000 woningen en 25.000 hectare nieuwe natuur. Ook zouden gemeenten op bestaande grondposities 'met gemak' nog 820.000 woningen kunnen laten bouwen.

Bijdrage woningbouwers

'De sector moet ook zelf kijken wat ze kan doen om de problemen op te lossen', aldus woningmarktonderzoeker James van Loon. Hij roept bedrijven op om juist meer goedkopere koopwoningen te bouwen. 'In de huidige markt laten te veel woningbouwers zich verleiden om vooral dure, ruime woningen te bouwen. Dit is begrijpelijk gezien de hoge grondprijzen, maar ook risicovol. Er is maar een beperkte groep mensen met een hoge overwaarde en een hoog inkomen.' Volgens NVB Bouw zou dit goed kunnen door ook kleiner te bouwen en in hogere dichtheden.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.