Corona en de woningmarkt: negatieve impact pas op langere termijn

Corona en de woningmarkt: negatieve impact pas op langere termijn
Vooral bouwondernemingen doen het goed.

Anders dan in de horeca lijkt er in de woningsector nog geen direct effect op het onderliggende vastgoed. Maar de gevolgen zouden in dit vastgoedsegment wel eens later voelbaar kunnen worden.

Waar horecaondernemers al met een schuin oogje kijken naar de verhuurders van hun pand om hun financiële noden tijdens de coronacrisis te verlichten, blijft het aan het front van woninghuurders nog tamelijk rustig. Wel heeft de woonbond een oproep gedaan richting corporaties en commerciële verhuurders om in deze tijden niet over te gaan tot huisuitzetting bij betalingsachterstanden.

Beleggers zullen blijven investeren in huurwoningen, zo verwacht adviesorganisatie Capital Value. De woningbeleggingsmarkt is volgens Capital Value een robuuste markt en biedt beleggers ook in onzekere tijden een behoorlijk stabiele kasstroom.

Ook aan het kopersfront is het vooralsnog business as usual. Het aantal hypotheekaanvragen bevindt zich nog altijd op een hoog niveau. Enerzijds verklaart De Hypotheekshop dit uit het gegeven dat consumenten door het gedwongen thuiswerken nu meer tijd hebben voor (online) adviesgesprekken Aan de andere kant daalt de hypotheekrente evenredig aan de kapitaalmarktrente nu de centrale banken nieuwe steunmaatregelen hebben afgekondigd.

Intrinsiek gezond

Vooralsnog wordt de (koop)woningmarkt gestut door de economie die intrinsiek gezond is en een huizenmarkt waarin de vraag het aanbod nog altijd ver overstijgt. Gaat de coronacrisis langer duren dan nu voorzien, met alle gevolgen voor de economie van dien, dan zouden banken alsnog wat meer afkerig kunnen worden van het verstrekken van hypotheken. Dit kan op de langere termijn dan zorgen voor afnemende vraag bij particuliere kopers als beleggers (buy-to-let).

In de steigers

De grootste uitdaging op de middellange termijn lijkt het weer oppikken van alle nieuwbouwambities die voor de coronacrisis op de rails zijn gezet. Door het heel land zijn woondeals afgesproken die moeten voorzien in de lokaal vaak forse woonbehoeften. In veel gevallen zijn er al projectontwikkelaars en/of beleggers gestrikt. Sommige grote projecten staan echt nog in de steigers en wachten deels nog op externe financiering. Zowel de Neprom, brancheorganisatie van projectontwikkelaars als een grote gemeente als Rotterdam, vinden het echter nu nog te vroeg om daar iets over te zeggen.

Steunmaatregelen economie

Ook in praktische zin lijken projecten straks weer hun draai te moeten gaan vinden. De eerste signalen dat buitenlandse arbeidskrachten, goed voor een belangrijk deel van de bouwproductie, ons land verlaten zijn er al. Voor projecten die al in gang zijn gezet lijkt uitstel echter geen afstel, ook gelet op het uitgebreide pakket aan steunmaatregelen van het kabinet voor de economie.

Capital Value verwacht dat er in de uitvoering van nieuwe projecten verdere vertragingen zullen ontstaan en roept gemeenten op om gezamenlijk met marktpartijen RO-procedures zoveel mogelijk te laten doorlopen en ontwerp- en ontwikkelprocessen via thuiswerken te intensiveren.’ Eerder deed de Neprom al een soortgelijke oproep namens de aangesloten projectontwikkelaars.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.