Het is druk in de rechtbank Zwolle. Bodes lopen af en aan om rechtszaken en uitspraken aan te kondigen. Een zaak met ijzerboeren en een faillissementsfraude in de hoofdrol trekt veel publiek. De uitspraak in de strafzaak tegen voormalige TCN-topman Rudy Stroink en zijn vrouw Saskia van Bohemen loopt vertraging op - alle zittingszalen zijn bezet. Een klein uur na de aangekondigde start begint de voorzitter van de meervoudige kamer met het voorlezen van een samenvatting van het vonnis.
Stroink en Van Bohemen zijn niet aanwezig. Van de advocaten die hun verdediging voeren is alleen Caroline Noorduyn, die voor Van Bohemen optreedt, in de zaal aanwezig. De advocaat van Stroink, Willem Koops, is voor een andere zaak onderweg naar Curaçao. Op de publieke tribune zitten drie belangstellenden en drie journalisten. In toga voor in de zaal zitten de rechter, griffier, officier van justitie en advocate Noorduyn.
Veroordeling en strafoplegging
De samenvatting die de voorzitter voorleest, begint met de veroordeling en de strafoplegging. Daarna legt zij uit op welke punten de verdachten zijn veroordeeld. Wel voor fraude en omkoping, niet voor deelname aan een criminele organisatie. Formeel voldeden de feiten ook aan de vereisten voor de constatering van dit laatste delict, stelt de rechter. Toch leidt de constructie van de omkoping niet tot de kwalificatie van een criminele organisatie.
Stroink wordt door de rechtbank gezien als initiatiefnemer van de omkoping, Van Bohemen heeft daaraan meegewerkt en wordt lichter gestraft. De rechtbank rekent Stroink de strafbare feiten extra aan, doordat hij zich in zijn werk en in zijn verdediging in deze zaak heeft opgeworpen als voorvechter van transparantie in de vastgoedsector. Van persoonlijke verrijking is echter geen sprake geweest, constateert de rechtbank.
Wat vooraf ging:
In de weken voor de uitspraak hebben Stroink en zijn vrouw hun huis in Utrecht te koop gezet. In het pleidooi voor de rechtbank noemt de verdediging de poging tot omkoping 'de domste ooit'. Eerder eiste de Officier van Justitie een straf van 21 maanden cel tegen Stroink. Tijdens de eerste zittingsdag verklaarde Stroink 'te zijn belazerd' door een onderhandelaar die namens Google optrad. Tijdens een eerdere regiezitting had Stroink al alle beschuldigingen ontkent. Branchevereniging van projectontwikkelaars Neprom nam na het bekend worden van de verdenkingen tegen Stroink alvast afstand. Dat gebeurde nadat eind november 2016 het onderzoek naar Stroink en van Bohemen bekend werd in de pers. Ruim een jaar eerder was Stroink al afgetreden als voorzitter van de vakvereniging ULI.
1,3 miljoen euro schadevergoeding
De eis van de curatoren van het failliete TCN voor een schadevergoeding van 1,3 miljoen euro wordt afgewezen, omdat zij de schadeclaim onvoldoende hebben onderbouwd. Het uitzoeken daarvan zou het strafproces volgens de rechtbank te zeer belasten. Bovendien hebben zij de mogelijkheid de schadevergoeding opnieuw in een zaak aan de burgerlijke rechter voor te leggen.
Twee voormalige TCN-bedrijven die door het OM van betrokkenheid bij de omkoping werden verdacht, worden vrijgesproken. De actieve betrokkenheid van deze rechtspersonen is onvoldoende bewezen.
'Echt een poldermodelvonnis'
Na een kwartier bedankt de rechter alle aanwezigen voor hun komst. Buiten de rechtszaal toont Noorduyn haar teleurstelling over het vonnis. 'Echt een poldermodelvonnis - een keiharde veroordeling en een slappe straf. Er zijn van die rechtszaken waarbij je in iedere vezel voelt dat je cliënt moet worden vrijgesproken. Dit is zo'n zaak', zegt Noorduyn. Zij stelt dat Stroink en Van Bohemen in beroep zullen gaan tegen deze uitspraak.