Ook is er een sterke toename te zien in vastgoedinvesteringen door particuliere beleggers. Dit blijkt uit cijfers van internationaal vastgoedadviseur CBRE.
Van het totale beleggingsvolume in het eerste half jaar werd het meest belegd in woningen, terwijl traditioneel gezien de kantorenmarkt de grootste sector is. Er werd een recordbedrag van 3,6 miljard euro geïnvesteerd in woningen, mede gedreven door de overname van een woningportefeuille van Nationale Nederlanden door Vesteda voor 1,5 miljard euro. Opvallend is ook de toename van beleggingen in hotels: 826 miljoen euro, een ruime verdubbeling ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaae. Dit is het hoogste beleggingsvolume in deze sector tot nu toe.
Opmerkelijk is volgens CBRE de toename van het aantal kleine tot middelgrote transacties tot 15 miljoen euro een segment waarin vooral particuliere beleggers actief zijn. Gedurende de eerste zes maanden was het investeringsvolume in deze markt 1,4 miljard euro, een groei van 35 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
Particuliere beleggers, vaak ondernemers met een achtergrond in het mkb, kopen bijvoorbeeld een object als een kantoor of winkelpand, om het verder te ontwikkelen door middel van renovatie en/of door het een nieuwe bestemming te geven. Na een aantal economisch goede jaren zijn deze ondernemers steeds actiever op de professionele beleggingsmarkt.
'In de huidige markt zien institutionele beleggers nu het moment om hun vastgoedportfolio’s op te schonen. Ze focussen zich meer op vastgoed in hun kernregio die past binnen hun actuele vastgoedstrategie. Particuliere beleggers springen hier op in en maken hiermee hun rentree in de vastgoedmarkt. Daarbij zijn de financieringsmogelijkheden verbeterd. Als gevolg hiervan zie je steeds meer vastgoedbeleggingen door het hele land, een duidelijke verschuiving ten opzichte van voorgaande jaren,'zegt Erik Langens, Executive Director Capital Markets bij CBRE.
Van de transacties tot 15 miljoen euro werd het meest belegd buiten de vier grote steden: 66 procent van de investeringen vond plaats in de rest van Nederland. Van de grote steden was de meeste activiteit te zien in Amsterdam, gevolgd door Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Buiten de vier grote steden werd het meest geïnvesteerd in opeenvolgend Eindhoven, Arnhem, Groningen, Maastricht en Helmond.