Meer besmettingen en lokale lockdowns: is corona bezig aan een comeback?

Meer besmettingen en lokale lockdowns: is corona bezig aan een comeback?
In Frankrijk is het dragen van een mondkapje in veel publieke ruimtes verplicht.

Nederland is deze zomer grotendeels weer teruggekeerd naar 'normaal'. Maar in alle stilte loopt het aantal coronabesmettingen op en neemt het aantal lockdowns in omringende landen weer toe. Moeten we ons op gaan maken voor een tweede golf?

De zomer van 2020 is er op het oog één als alle anderen. De terrassen, parken, campings en stranden stromen vol bij lekker weer. Op de wegen rijden de campers, caravans en vouwwagens als vanouds richting het zuiden. Ook op Schiphol is het weer dringen bij de balie.

Het lijkt bijna alsof corona nooit heeft bestaan, of alsof het virus voorgoed overwonnen is. Maar de werkelijkheid is helaas anders. In alle stilte lijkt het virus bezig te zijn aan een comeback. De afgelopen twee weken loopt het aantal besmettingen in ons land weer op. Zondag meldde het RIVM dat 144 personen positief zijn getest op het virus. Vooral onder jongeren loopt het aantal besmettingen weer op. In werkelijkheid ligt het aantal besmettingen vermoedelijk veel hoger. Uit een onderzoek bleek vorige week dat Nederlanders zich massaal niet laten testen bij klachten. Sterker nog: acht op de tien Nederlanders loopt bij coronaklachten nog gewoon de deur uit.

Lokale lockdowns in Europa

Als de stijgende lijn doorzet, kan Nederland weer te maken krijgen met beperkende maatregelen. In andere landen om ons heen gebeurt dit al. Zo werden in de Spaanse regio Catalonië al verschillende gebieden afgesloten van de buitenwereld. Aanvankelijk gebeurde dit superlokaal, zoals op een camping in de badplaats Zarauts waar 250 personen werden opgesloten. Maar vrijdag riepen de autoriteiten 4 miljoen Catalanen, inclusief inwoners van Barcelona op om thuis te blijven. Zondag kwamen daar nog eens 100.000 Catalanen in andere gebieden bij.

Ook in Portugal werden lokale lockdowns ingesteld. In de regio Lissabon werden inwoners en bezoekers van twintig wijken geconfronteerd met een lokale afsluiting. Dichterbij huis, in de Duitse regio Gütersloh in Noordrijn-Westfalen, werd een lockdown ingesteld nadat 1.500 medewerkers van een vleesverwerker bleken te zijn besmet.

Strenge maatregelen: mondkapjes in Frankrijk

Ook worden in andere landen in Europa hier en daar de regels weer aangescherpt. In Frankrijk zijn vanaf maandag mondkapjes verplicht in publieke gebouwen, zoals winkels en banken.

In België gaan aangekondigde versoepelingen per 1 augustus niet door. Ook in de Britse steden Leicester en Backburn werden regels aangescherpt nadat het aantal besmettingen flink was toegenomen.

Ook in Nederland?

In Nederland is er vooralsnog geen sprake van lokale lockdowns of het aanscherpen van de maatregelen. Wel bereiden burgemeesters zich voor op scenario's van mogelijke, lokale afsluitingen, meldt RTL Nieuws. Maar concrete plannen zijn er nog niet, blijkt uit een rondgang van de NOS.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is een lokale lockdown 'echt een allerlaatste stap'. Ook de RIVM acht een lokale lockdown in Nederland onwaarschijnlijk. Een woordvoerder zegt de NOS: 'Theoretisch kan een regionale lockdown wel. Maar erg waarschijnlijk is het niet. Nederland is zo'n klein land. Dat stuit op zoveel praktische bezwaren. Als je de horeca in een plaats sluit, hoe zorg je er dan voor dat de inwoners niet de horeca in een buurgemeente gaan bezoeken?'

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Servaas van der Laan is financieel journalist en sinds 1 oktober 2019 hoofdredacteur van Vastgoedmarkt. Eerder schreef hij over onder meer technologie en de huizenmarkt voor Elsevier Weekblad.

Covid? Digitalisering? De retailmarkt buigt met alle stormen mee

Covid? Digitalisering? De retailmarkt buigt met alle stormen mee

Ook na covid en de voortsnellende digitalisering staat de Nederlandse binnenstad nog fier overeind, constateren Gertjan Slob - directeur Research bij Locatus - en Lodewijk Buijs - executive director Retail bij CBRE. Slob betwijfelt of de tot nu toe veerkrachtige retailmarkt klaar is voor een nieuwe crisis. 'De passantenstromen in de binnenstad liggen zelfs nu op amper 70 procent van het precovid­niveau.'

Vollere winkelstraten stuwen omzet parfumketen Douglas

Vollere winkelstraten stuwen omzet parfumketen Douglas

De consument weet de winkels van parfum- en cosmeticaketen Douglas sinds het opheffen van de coronamaatregelen weer te vinden. Dat zorgde voor een groei van de opbrengsten van het concern. Ook online deed het beauty-concern in het afgelopen kwartaal goede zaken.

Aantal koffie- en lunchzaken met ruim kwart gestegen sinds 2017

Aantal koffie- en lunchzaken met ruim kwart gestegen sinds 2017

Op steeds meer plekken in Nederland kunnen mensen terecht voor een verse kop koffie. In vijf jaar tijd is het aantal koffietenten en lunchrooms met bijna 27 procent gegroeid. Het aantal gespecialiseerde koffiezaken is bijna verdubbeld, zo blijkt uit een analyse van ANP/LocalFocus op basis van cijfers van horecadatabase Datlinq.

Jan Meerman: 'Duizenden retailers staan op het punt van omvallen' 

Jan Meerman: 'Duizenden retailers staan op het punt van omvallen'

Duizenden retailers staan op het punt van omvallen. Naast de retailers die pre-corona al slecht draaiden, zijn er een paar duizend gezonde ondernemingen die de afgelopen twee jaar zoveel schulden hebben gemaakt dat ze het zonder goed overheidsbeleid niet gaan redden.