Dat blijkt uit een brief die topman Tjeerd Jegen vorige week naar vastgoedeigenaren stuurde. Hema bevestigt het bericht woensdag in een persbericht.
In de brief deelt Hema mee aan de verhuurders dat het voor alle gehuurde panden voor de maand april en mei de helft van de huur over zal maken. Dit gaat om een bedrag van miljoenen euro's. Volgens Hema is dit in overleg gegaan met de verhuurders. 'Hema kiest er nadrukkelijk voor niet voor om haar huurverplichtingen volledig op te schorten zoals andere retailers doen, omdat Hema begrijpt dat ook vastgoedeigenaren zich plots geconfronteerd zien met een uitzonderlijke situatie.' Volgens het bedrijf hebben de verhuurders de tijdelijke verlaging geaccepteerd. De helft is immers altijd nog beter dan niets.
Met deze maatregel probeert het bedrijf de winkelketen overeind te houden. De ongeveer 200 winkels in het buitenland zijn op laste van de overheid aldaar gesloten. De winkels in Nederland zijn nog open, maar daar kelderen de omzetten omdat de bezoekersstromen volledig tot halt zijn gekomen. Vorige week daalden de bezoekersstromen in de winkelstraten met 79 procent.
Hoge schuld
Voor Hema is de situatie extra precair omdat het bedrijf toch al weinig vet op de botten had voor de coronacrisis. Het bedrijf, dat twee jaar geleden werd overgenomen door de investeringspartij van ondernemer Marcel Boekhoorn, kampte bij de overname met een schuld van 750 miljoen euro. Boekhoorn voerde een aantal saneringsmaatregelen door en nam zelf 103 miljoen euro schuld over door die om te zetten in aandelen.
Maar tegen een megaklap zoals nu valt moeilijk op te saneren. Het is dan ook de vraag of Hema, net als andere grote winkelketens met weinig vet op de botten, het gaat redden. Het enige wat Hema kan doen is alle uitgaven op hold zetten en hopen dat het coronavirus heel snel overwaait. Die kans wordt steeds kleiner. Dinsdag kondigde het kabinet aan dat de huidige maatregelen nog zeker tot eind april van kracht zullen blijven. Volgens Hema zelf is het voortbestaan voor het bedrijf op korte termijn niet in gevaar.
>> Lees ook het dossier: Van dag tot dag: de impact van corona op retail