Coronacrisis: Investeringen sleuren nieuwbouw mee in val

Coronacrisis: Investeringen sleuren nieuwbouw mee in val
Beleggers nemen doorgaans geen investeringsbeslissing als ze niet zeker weten dat ze op den duur aan de rendements-, kwaliteits- en duurzaamheidseisen voldoen. Dat kan de bouwopgave in gevaar brengen.

De forse voorziene economische krimp als gevolg van de lockdown maatregelen leidt tot fors minder investeringen. Ook de bouw van nieuwe woningen ontkomt volgens het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid tot en met 2021 niet aan een behoorlijke krimp.

De coronacrisis brengt de Nederlandse economie in een recessie en volgens het EIB zullen net als in eerdere crisissituaties hierdoor vooral de investeringen worden geraakt. Ook de bouw wordt hierdoor zwaar getroffen, aangezien 70 procent van de productie betrekking heeft op investeringen.

Krimp van 15 procent

De bouwproductie zal in deze periode in totaal met ruim 15 procent dalen, waarbij 40.000 voltijdbanen verloren gaan. Bij de verkenning van de vooruitzichten voor de bouw is rekening gehouden met een krimp van de Nederlandse economie met 5 procent wat ongeveer in het midden ligt van de scenario’s van het CPB. Ook als de Nederlandse economie komend jaar weer stevig herstelt, zal de bouw de negatieve gevolgen van de coronacrisis nog steeds sterk ervaren.

Alleen onderhoud op peil

Zowel de investeringen in de woningbouw als in de utiliteitsbouw worden sterk getroffen door de crisis. In 2020 en 2021 dalen zowel de woningbouwinvesteringen als de investeringen in de utiliteitsbouw ieder cumulatief met ruim 20 procent. Alleen het onderhoud van gebouwen blijft in deze periode nog redelijk op peil. De infrastructuur wordt ook zwaar getroffen en de investeringen lopen hier cumulatief met bijna 20 procent terug. Volgens het EIB is slechts deels het gevolg van de coronacrisis en en zijn de eerdere problemen rond stikstof en PFAS hier ook debet aan.

Verdere daling woningaanbod

Het instituut gaat ervan uit dat het aantal verleende vergunningen daalt naar verwachting van 57.000 woningen in 2019 naar 48.000 dit jaar. Weliswaar wordt voor 2021 een herstel van het aantal vergunningen naar 65.000 voorzien, maar door de lange doorlooptijd zakt het aantal woningen dat wordt opgeleverd tot 50.000 in dat jaar.

Herstel in 2022

Het EIB ziet wel licht aan het einde van de tunnel. In de periode 2022-2024 kunnen in de bouw vervolgens weer zeer hoge groeicijfers worden gerealiseerd, waarbij ook de arbeidscapaciteit weer sterk zal moeten toenemen.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.