Feyenoord City pareerde handig de stelling van erkende criticasters van het nieuwe stadion dat de projectorganisatie de gemeenteraad veel te rooskleurig zou informeren over de voortgang van het project. Zo zou er onder meer nog een flinke twist zijn met waterbedrijf Evides over de hoofdwaterleiding die precies onder de bouwlocatie doorloopt.
Akkoord met Evides
Maar volgens Feyenoord City baseerden de criticasters zich daarbij op verouderde informatie en zijn in de tussentijd al de nodige stappen gezetten. Ten bewijze verklapte projectleider Frank Keizer dezelfde dag nog aan het AD er inmiddels al uit te zijn met Evides; wat wordt bevestigd door het waterbedrijf al moeten de handtekeningen nog wel worden gezet.
'Aangename sfeer'
Als kers op de taart was er donderdagavond 9 mei ook nog een informatieavond waar buurtbewoners hun vragen konden stellen aan de projectorganisatie en OMA over het voorlopig ontwerp, de plannen voor de omgeving en de buitenkant van het nieuwe stadion. 'Er heerste een aangename sfeer waarin de aanwezigen geïnformeerd zijn en veel vragen beantwoord zijn', aldus Feyenoord-City.
Twijfel bij PvdA
De stemming op het Rotterdamse stadhuis, aan de Noordzijde van de Maas, was op hetzelfde moment wat minder jubelend.Tijdens een van de vergadering van de raadscommissie Majeure Projecten, Organisatie en Financiën, bleek dat de weerstand tegen de huidige plannen inmiddels ook bij de Rotterdamse coalitie binnensijpelt. De gewraakte voortgangsrapportage en de second opinion op de businesscase hebben de twijfel bij onder meer de PvdA doen toenemen.
Jaarlijkse bijdrage
Het steekt de coalitiepartij dat de jaarlijkse bijdrage vanuit het stadion richting de gemeente in de doorrekening lager uitpakt dan voorzien. Tegenover RTV Rijnmond gaf raadslid Dennis Tak aan dat zijn fractie op basis van het huidige businessplan niet in zal stemmen met Feyenoord City. Naar verwachting moet de Rotterdamse raad medio volgend jaar definitief een klap geven op het plan, waarbij behalve een bijdrage van 40 miljoen euro aan de bouw van het stadion ook nog de nodige infrastructurele aanpassingen van de gemeente worden gevergd.
Externe financiers
Ook Leefbaar Rotterdam, veruit de grootste oppositiepartij in de raad, heeft flinke twijfels bij het project. Leefbaar betwijfelt of Feyenoord City erin slaagt om de voorziene 220 miljoen investeringen los te peuteren bij externe financiers, mede gelet op het bleke profiel dat Feyenoord de afgelopen twee seizoenen in het Europese voetbal had.
Voortgang
De nog redelijk verse wethouder Van Gils, verantwoordelijk voor de grote projecten in de Maasstad, gaf tegenover RTV Rijnmond aan zich nog niet al teveel zorgen te maken over de voortgang. 'Het is een proces dat al een tijdje loopt en nog een tijdje doorloopt. Er zijn wat wijzigingen ten opzichte van de oorspronkelijke plannen. Maar het lijkt erop dat we daar wel uit komen.'