Afgelopen week stond natuurlijk in het teken van een (weinig verrassende) Prinsjesdag. Veel verrassingen kwamen er dit keer niet uit de hoge hoed, misschien was dat ook wel eens een keer prettig. Maar er gebeurde nog veel meer afgelopen week. In dit overzicht praat ik je in een paar minuten weer helemaal bij.
Onmachtig kabinet op Prinsjesdag
Het was niet alleen het ontbreken van de koets die deze Prinsjesdag tot een grote deceptie maakte. Een stuurloos kabinet presenteerde een miljoenennota waar weinig verrassingen instonden. De koning (of was het Rutte) mag Nederland een mooi land vinden om in te wonen, dat land wordt al ruim een half jaar niet bestuurd, en dat terwijl er genoeg dossiers op tafel liggen om aan de slag te gaan. Voor de vastgoedsector is de woningnood natuurlijk de meest in het oog springende. Maar veel verder dan 1 extra miljard voor de woningbouw kwam dit demissionaire kabinet niet. Over de teleurstelling van deze Prinsjesdag schreef ik dit commentaar.
Zoals vanouds werkte de redactie van Vastgoedmarkt natuurlijk hard om alle feiten voor u op rij te zetten. Alle artikelen rondom Prinsjesdag zijn te vinden in dit overzicht.
Paradox tussen aanbod en betaalbaarheid
Dat er geen nieuwe maatregelen voor de woningmarkt werden aangekondigd, betekent niet dat er geen verdere regulering boven de woningmarkt hangt. Per 1 januari kunnen gemeenten opkoopbescherming invoeren in bepaalde wijken en het kabinet denkt na om huurprijzen in de vrije sector verder te reguleren.
Deze week kwamen de resultaten van het onderzoek van Stec Groep en Brink in opdracht van minister Ollongren naar buiten. Deze bureaus hebben gekeken welk effect het doortrekken van de liberalisatiegrens, het reguleren van de aanvangshuurprijs op basis van de WOZ-waarde en het toewijzen van huurwoningen aan bepaalde groepen heeft.
Redacteur woningen zet in dit artikel de effecten op een rij. Als ik het kort mag samenvatten, komen de eerste twee maatregelen erop neer dat er op korte termijn voordelen zijn te behalen voor middeninkomens op een betaalbare woning, maar dat de maatregelen op lange termijn een negatief effect hebben op het aanbod, omdat beleggers ofwel huurwoningen verkopen ofwel stoppen met het realiseren van nieuwe huurwoningen. De derde maatregel lijkt dan nog het gunstigste effect te sorteren.
Omdat Ollongren wil weten wat het in de praktijk oplevert, wil ze 'botsproeven' doen door in een aantal gemeenten te experimenteren met de genoemde maatregelen. Ik vraag me hardop af waarom de minister dit nog wil doorzetten, aangezien de rapporten ook nu weer duidelijke taal spreken. Maar goed, dat was ook het geval bij de differentiatie van de overdrachtsbelasting, en die werd ook ingevoerd...
Evergrande nieuwe Lehman?
De problemen van de Chinese vastgoedreus Evergrande, waarover Vastgoedmarkt ruim een jaar geleden al schreef, houden de gemoederen bezig. De dreiging van een faillissement van Evergrande, dat gebukt gaat onder een schuldenlast van omgerekend 260 miljard euro, houdt wereldwijd investeerders in de ban. De vrees bestaat dat de problemen van Evergrande overslaan op andere vastgoedontwikkelaars en ook het hele financiële systeem van China. Het bedrijf moest donderdag 83,5 miljoen dollar (dik 71 miljoen euro) aan rente betalen op een obligatie van 2 miljard dollar. Een week later is de volgende deadline, met een rentebetaling van 47,5 miljoen dollar op een obligatie.
De voorzitter van het bedrijf belooft particuliere investeerders in het bedrijf terug te betalen. Die belofte zorgde voor een kleine opleving van het gecrashte aandeel. Buitenlandse investeerders kunnen waarschijnlijk fluiten naar hun geld.
Media houden daarom niet op te verwijzen naar Lehman Brothers, ook zo'n bedrijf dat too big too fail leek, maar het gebeurde wel. Het grote verschil is natuurlijk dat destijds niemand dacht dat het mogelijk zou zijn, terwijl nu de hele wereld er al zo'n beetje rekening mee houdt dat Evergrande gaat omvallen. Een ander groot verschil is dat het toch onwaarschijnlijk lijkt dat China de boel laat klappen. Dan maar liever de geldpersen aanzetten. Maar ook dat is niet zonder risico gezien de oplopende inflatie. Wordt vervolgd...
Prins vindt flitsbezorgers maar niks
Onze verslaggever Ariana trok deze week naar Rotterdam voor een techbijeenkomst en sprak daar onze startup-prins Constantijn. Hij zei een aantal aardige dingen over het vestigingsklimaat en kantoorbehoeftes van techbedrijven in Nederland. Maar het werd pas echt leuk toen het over de flitsbezorgers ging. Die vindt de prins maar niets. 'Daar is toch geen droog brood in te verdienen?' zei de prins. Lees hier het artikel.
En bekijk hieronder het filmpje:
In het kort...
AT Capital neemt belang in 3W: verdere groei in transformaties
Fundabelang stapt toch naar Ondernemingskamer om ‘wanbeleid’ NVM
Zes kandidaten strijden om Vastgoedmarkt Innovatie Award 2021 powered by ING
Ollongren: ‘Eenmalige huurverlaging tast eigendomsrecht verhuurder aan’
Transacties
De dealmakers zijn lekker bezig in vastgoedland. De mailbox van Vastgoedmarkt overstroomt de laatste weken vanwege de vele deals. En het zijn niet de minste. Vastgoedmarkt selecteerde de belangrijkste transacties. Je vindt ze hier.
Meer transacties zien? Die vind je hier!
That's all folks. Goed weekend en tot snel op vastgoedmarkt.nl!
Servaas van der Laan, hoofdredacteur Vastgoedmarkt