Banken en verzekeraars zijn met de rijksoverheid overeengekomen dat er wegens achterstallige betalingen tot tenminste 1 juli 2020 geen gedwongen woningverkopen zullen plaatsvinden. De bedoeling is dat hypotheekverstrekkers met huiseigenaren naar oplossingen zoeken, bijvoorbeeld uitstel van betaling.
Inspanningen
Minister Stientje van Veldhoven (Wonen) is blij met de gemaakte afspraken: 'In deze tijd moeten mensen zich geen zorgen maken over een dak boven hun hoofd. De bereidheid van de woonpartijen om samen naar oplossingen te zoeken voor mensen die in de problemen komen is dan ook zeer waardevol en ik waardeer de inspanningen van de sector.'
Van huiseigenaren zelf wordt ook wel het een en ander verwacht, zo staat in een verklaring van het ministerie. Ze moeten 'actief' zoeken naar mogelijkheden voor ondersteuning bij hun financiële situatie, 'bijvoorbeeld via het UWV, het aanpassen van de toeslagen die kunnen worden verkregen van de belastingdienst en door ondersteuning bij de gemeente te vragen'.
Gedwongen verkoop
Gedwongen verkoop komt relatief weinig voor – circa 500 keer per jaar - omdat hypotheekverstrekkers veel aandacht besteden aan vroegtijdige signalering van betalingsproblemen. Door begeleiding van de klant wordt gedwongen verkopen vaak voorkomen. Verkoop kan nog wel plaatsvinden als kredietverstrekker en de consument gezamenlijk besluiten dat dit voor beide partijen nu de beste oplossing is, bijvoorbeeld omdat de consument de lasten ook op de langere termijn niet kan dragen en een andere geschikte woning kan betrekken. De uitzondering op gedwongen verkoop vervalt als er sprake is van criminele activiteiten, fraude, oneigenlijk gebruik van de woning, bedreiging of leegstand.
>> Lees ook:Corona en de woningmarkt: negatieve impact pas op langere termijn