Vanuit de fondsen krijgt Bouwinvest de nodige vragen over de impact van corona op beleggingen, in het bijzonder op illiquide assets als vastgoed en infra. Winkels en hotels worden volgens Van Hal het zwaarst geraakt. ‘De grootste dip zit nu bij hotels.’ Vanuit de pensioenfondsen is er volgens hem een oproep geweest om ruimhartig te zijn richting de huurders in de retailsector wat zich mede vertaalde in het Paasakkoord. Voor woninghuurders kwam er een noodwet die huisuitzettingen goeddeels onmogelijk maakt en tijdelijk huren verlengt. Op basis van maatwerk kunnen huurders die desalniettemin toch in betalingsproblemen komen, worden geholpen.
Opschorten of kwijtschelden
Het raakt volgens Van Hal uiteindelijk de rendementen voor de pensioenfondsen, ‘maar het heeft slechts betrekking op een deel van de portefeuille’. Vooralsnog zit Bouwinvest als ‘huisbaas’ nog in de fase van het opschorten van huurverplichtingen en niet in het kwijtschelden. De weerslag wordt wordt volgens Van Hal pas zichtbaar als de coronacrisis pas achter de rug is.
Anti-cyclisch investeren
Het roept ook de vraag of dit juist het moment is om anti-cyclisch te investeren in Nederlandse woningen. Investeerders lijken echter een pas op de plaats te maken, ondanks de oproep om tempo te blijven maken met nieuwbouw. Van Hal begrijpt dat wel. ‘De schok is wel groot geweest. Er is een enorme vertrouwenscrisis ontstaan ook bij belegger. Ook het beheer van de portefeuilles vraagt nu veel maar aandacht. Wat minder aandacht gaat nu uit naar de acquisities. Prioriteiten liggen anders.'