Impact huidige en vorige crisis op woningmarkt verschilt

Impact huidige en vorige crisis op woningmarkt verschilt

Hoewel de impact van het coronavirus op korte termijn lijkt mee te vallen, wordt op langere termijn een daling van het aantal transacties en de huizenprijzen verwacht. De terugval van de huizenmarkt tijdens de mondiale financiële crisis (2008-2013) is volgens hypotheekwinkel De Hypotheekshop niet te vergelijken met de huidige omstandigheden.

De Hypotheekshop constateert dat er overeenkomsten zijn tussen huidige crisis en de vorige crisis. 'Net als tijdens de vorige crisis zien we voorspellingen over dalende huizenprijzen en over geldverstrekkers die hun hypotheekrente verhogen en het acceptatiebeleid beperken. Daarnaast is er een afnemend vertrouwen onder huizenkopers en huiseigenaren. Niet alle potentiële doorstromers durven het nog aan om eerst een nieuwe woning te kopen, wat de laatste jaren gebruikelijk was geworden, en tijdelijk twee woningen in bezit te hebben.'

Naast deze overeenkomsten met de vorige crisis zijn er volgens de hypotheekwinkel echter ook grote verschillen:

  1. Woningtekort
    Een verschil dat in het oog springt, is het grotere tekort aan woonruimte. Er zijn schattingen dat het tekort circa 300.000 woningen bedraagt. Bovendien wijst De Hypotheekshop op de voorziene krimp van de bouwproductie de komende twee jaar en een groot verlies van banen. 'Het woningtekort lijkt, net als de erg lage hypotheekrente, een dempende werking te hebben op de daling van de huizenprijzen.'
  2. Hypothecaire financieringen
    Daarnaast zijn de normen voor hypothecaire financieringen sinds de vorige crisis behoorlijk aangescherpt. Daarmee is de toegankelijkheid van de woningmarkt afgenomen. Huiseigenaren zijn minder kwetsbaar geworden voor een restschuld, maar zijn vanwege de hogere maandlasten van een volledige annuïteitenhypotheek juist kwetsbaarder bij verlies van inkomsten.
  3. Beleggers op huizen- en hypotheekmarkt
    Een derde verschil met de vorige crisis zijn de beleggers die actief zijn op de woningmarkt én de hypotheekmarkt (regiepartijen, die gelden van pensioenfondsen en verzekeraars investeren in hypotheken). 'Het is de vraag hoe zij omgaan met de grotere risico’s tijdens een crisis.'
  4. Flexwerkers en zzp’ers
    Tot slot zijn er sinds de vorige crisis veel starters en huiseigenaren niet meer in vaste loondienst, maar werken ze op flexibele contractbasis of voor zichzelf. Een gedeelte van hen wordt geraakt door het wegvallen van inkomsten. Geldverstrekkers en overheid proberen hen tegemoet te komen en een vangnet te bieden.
Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.