De coronacrisis en zorgvastgoed; 5 vragen aan Joep Munten (Hartelt)

De coronacrisis en zorgvastgoed; 5 vragen aan Joep Munten (Hartelt)
Joep Munten

Het coronavirus treft mensen die afhankelijk zijn van zorg en kwetsbare ouderen het hardst. Wat is de impact hiervan op zorgvastgoed? Vijf vragen aan Joep Munten, directeur van Hartelt Fund Management, dat het Apollo Healthcare Property Fund bestiert.

Valt er iets te zeggen over de impact van het virus op zorgvastgoed?

'Op basis van de huidige inzichten zijn wij van mening dat de impact op zorgvastgoed relatief beperkt zal zijn.'

Gaan we anders kijken naar de waardering van specifiek zorgvastgoed als ziekenhuizen en eerstelijnscentra?

'Het zal nog enige tijd duren voordat we met enige mate van zekerheid kunnen stellen wat de impact van het coronavirus zal zijn. Wel is nóg duidelijker geworden – voor zover daar überhaupt nog enige twijfel over bestond – dat de zorg een ongelooflijk cruciale rol vervult in de Nederlandse samenleving. Wij zijn blij hieraan te kunnen bijdragen door te investeren in moderne en betaalbare huisvesting voor zorgaanbieders en ouderen.'

Wat is de impact op de bewoners in jullie seniorencomplexen?

'Die impact is niet anders dan voor alle andere Nederlanders. Gevoelens van onzekerheid en bezorgdheid voeren de boventoon. Juist op die momenten heb je behoefte aan persoonlijk contact met dierbaren en dat is nu juist heel lastig te organiseren.

Wat is wat jou betreft de les die we uit deze crisis zouden moet trekken?

'Hoewel ik de term de laatste jaren wat gehypet vind, is de coronacrisis voor mij een schoolvoorbeeld van een ‘black swan’; een statistische bijna-onmogelijkheid met een extreme impact. De les die we daarom wat mij betreft hieruit moeten trekken, is dat we beter moeten leren anticiperen op fundamentele onzekerheden. We moeten als bedrijfsleven maar ook als samenleving een robuuster en duurzamer beleid voeren om veerkrachtiger te worden zodat we ook een volgende crisis aankunnen.'

Hoe maak je het zorgvastgoed bestendig tegen nieuwe gezondheidscrises?

'De segmenten zorgvastgoed waar wij in beleggen zijn beschermd wonen, verpleegcomplexen en gezondheidscentra. Er doen zich hier geen specifieke andere gevaren voor dan in andere gebouwen waar veel mensen bij elkaar komen. Ik kan mij wel voorstellen dat we gaan nadenken over hoe we ziekenhuizen anders gaan inrichten voor dit soort situaties.'

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.