Gesponsord

Duurzaam en luxe: waarom de Quooker-kraan thuishoort in elk vastgoedproject  

Duurzaam en luxe: waarom de Quooker-kraan thuishoort in elk vastgoedproject  

De Quooker-kraan staat bekend als alleskunner: warm, koud, kokend, gekoeld en bruisend water stroomt eruit alsof het niets is. Maar het systeem is veel meer dan een luxe 'extraatje' in de keuken. De kraan helpt water besparen en kost nauwelijks energie. Een Quooker is de helft zuiniger dan een gemiddelde keukenboiler. De duurzame oplossing kan worden meegenomen in het energielabel of BENG-berekeningen. Daarom zouden beleggers en ontwikkelaars van koop- en vrije sector huurwoningen, vakantiewoningen, maar ook van zorg- en kantoorvastgoed structureel budget moeten vrijmaken voor een Quooker-systeem.

Dat gebeurt al regelmatig. Sjaak Smit, accountmanager vastgoedprojecten bij Quooker, laat zien waar de warmwatervoorziening al succesvol is toegepast: ‘De Quooker-kraan is standaard in mooie projecten als Amstel Tower, Zandkasteel, Pont Steiger, Zalmhaven en The Valley, maar ook in veel kantoren en kantoorverzamelgebouwen.’ En in vakantiewoningen, zo legt Smit uit. Zo is Quooker al jaren geleden een partnerschap aangegaan met Qurios, onderdeel van Roompot.   

Waterschaarste

De traditionele gebruiker kookt altijd net iets te veel water om een kopje thee of soep te maken. Maar met een Quooker-systeem is dat verleden tijd. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het laten stomen van de keukenkraan, om te wachten op warm water uit de boiler op zolder. Quooker biedt zo een oplossing voor een steeds actueler probleem: de schaarste van water wereldwijd. ‘Een gemiddeld gezin kan met een Quooker-systeem zo’n vijfduizend liter water besparen’, zegt Smit. ‘Daarom hebben wij een paar jaar geleden een deal bedacht. Per verkochte Combi-reservoir doneren we 4200 liter aan de Made Blue Foundation. Dat is een instelling die putten slaat op plekken in de wereld waar drinkwater niet vanzelfsprekend is. Op die manier hebben we al honderden miljoenen liter water gesponsord.’  

Woningen

Uit duurzaamheidsoogpunt zou het mooi zijn als woningcorporaties standaard een Quooker-systeem in hun keukens laten installeren, maar Sjaak Smit richt zich vooral op institutionele beleggers in de vrije huursector. Hij probeert hen te bewegen om vaker een Quooker-kraan op te nemen in de plannen. Als in het voortraject al rekening wordt gehouden met decentrale warmtapwatervoorzieningen, dan scheelt dat in het aantallen meters waterleiding. Sjaak Smit: ‘De initiële kosten van een Quooker-kraan zijn hoger dan die van een traditionele kraan, maar dat verdient zich terug in de exploitatie. Onze kranen zijn nagenoeg onderhoudsvrij en vragen geen jaarlijkse vervanging van filters’, zegt de accountmanager vastgoedprojecten. ‘Bovendien zien we in de kopersmarkt dat zo’n 75 procent van de consumenten een Quooker-systeem aanschaft. Die behoefte speelt ook bij mensen die een bedrag aan vrije huur of middenhuur betalen. Het heeft te maken met perceptie: er zit dan een comfortabele, luxe keuken in. Dat geeft meerwaarde aan een woning.’ 

Warmwaterleiding

Voor renovatie- of herontwikkelingsprojecten is het installeren van een Quooker-kraan interessant als onderdeel van een pakket aan verduurzamingsmaatregelen om een het energielabel te upgraden. Sjaak Smit: ‘Met bijvoorbeeld een Combi-reservoir is geen warmwaterleiding naar de keuken nodig. Dat scheelt enorm in het energieverbruik per vierkante meter en kun je meenemen in je BENG-berekeningen.’ Tegelijkertijd is de kraan enorm zuinig in gebruik. Mensen denken dat het veel kost om het water de hele dag op een temperatuur van 108 graden te houden, maar een wifi-router gebruikt meer energie. Dat komt omdat het water onder druk en goed geïsoleerd wordt opgeslagen. ‘Hou je hand er maar eens op. Je voelt geen warmte’, zegt Sjaak Smit.  

De grote plastic bakken om water te koelen kunnen de deur uit. Gelukkig maar, want dat zijn energievreters”
— Sjaak Smit, accountmanager vastgoedprojecten

Werkvloer

De Quooker is ook ideaal op de werkvloer, zo laat Smit zien, zowel in kantoren als op kantorenverzamelplekken. ‘De grote plastic bakken om water te koelen kunnen de deur uit. Gelukkig maar, want dat zijn energievreters. Plastic flessen met frisdrank zijn ook niet meer nodig, want je kunt met de Quooker Cube bruisend water tappen en daar allerlei smaakjes aan toevoegen. En er is goed nieuws voor de theedrinkers op kantoor: Met de Quooker-kraan kunnen ze thee maken met kokend water in plaats van het verhitte water uit de koffieautomaat. Dus nooit meer dat schuimlaagje op de thee.’ Omdat de kranen heel veilig zijn ontworpen – er komt pas na twee keer drukken en draaien kokend water uit – zijn ze ook heel geschikt om te gebruiken in de zorg, bijvoorbeeld in groepskeukens of op plekken waar gezamenlijk wordt gegeten.  

Dit artikel is gesponsord door Quooker.  

Bouw- en Vastgoedmonitor is een periodiek onderzoek dat inzicht verschaft in de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de bouwbranche. Doe mee aan het onderzoek en ontvang gratis de onderzoeksresultaten.