‘In een hele korte periode zijn het ontwerp, de vergunningen en de verkoop gerealiseerd. En alles digitaal omdat iedereen thuis werkte door corona. Het is een heel snel proces geweest. Dat was ook de wens van wethouder Bas Kurvers’, vertelt Van der Velden.
Naast de snelheid van het traject is het ook bijzonder dat het om bereikbare koopwoningen moest gaan. Dekker: ‘De gemeente wist al goed wat ze wilde. We kregen een programma mee met stedenbouwkundige randvoorwaarden. De meeste woningen moesten onder de NHG-grens uitkomen.’
Zelfbewoningsplicht
De gemeente heeft er aan bijgedragen om deze woningen laagdrempelig te maken. ‘Wij werken hiervoor bijvoorbeeld met een zelfbewoningsplicht. Deze woningen zijn echt bedoeld voor starters, jonge gezinnen en doorstromers vanuit Hoogvliet. De stadsontwikkeling heeft hier stilgelegen gedurende de kredietcrisis. Wij maken daarom een sprong in de gebiedsontwikkeling op drie verschillende plekken en willen daarmee een impuls geven aan Hoogvliet’, legt Van der Velden uit.
Een vernieuwende aanpak dus. ‘Dit gebeurt nog niet veel. Ook vanuit de gemeente is dit pionieren in deze grillige huizenmarkt. De Raad vroeg om betaalbare woningen, maar hoe waarborgen we dat als je er bij stilstaat dat de huizenprijzen het afgelopen jaar weer met 16 procent zijn gestegen? Dat is bizar. Dan heb je een tool nodig om het betaalbaar te maken.’
Dat is goed voor de sociale samenhang vindt Dekker. ‘Mensen bouwen iets op en het is goed voor Hoogvliet. De ABB-conceptwoning is een mooi en flexibel product dat scherp geprijsd kan worden en de gemeente heeft daarnaast rekening gehouden met bijvoorbeeld de grondprijzen. Samen konden we zo een impuls geven voor de starters en jonge gezinnen in Hoogvliet.’
Kredietcrisis
Hoogvliet is sinds 1934 onderdeel van de gemeente Rotterdam en ontstaan als een satellietstad. Van oudsher waren de woningen hier bedoeld voor de havenarbeiders en arbeidsmigranten. Van der Velden: ‘Wij proberen meer balans te krijgen. Een voorwaarde daarvoor is dat er betaalbare koopwoningen worden gebouwd. Voor de kredietcrisis was 60 procent van de woningen nog sociale huur. Dat percentage wordt minder door meer gevarieerd woonaanbod toe te voegen, in het midden maar ook hoge segment. Door het mengen van verschillende segmenten krijg je een meer gemêleerde omgeving.’
Het ontwerpuitgangspunt was het realiseren van woningbouw met een kwalitatieve groene openbare ruimte, die de buurt met elkaar verbindt. Dekker: ‘We hebben een prijsvraag gehouden op basis waarvan vier architectenbureaus een ontwerp en stedenbouwkundige verkaveling hebben gemaakt. Het uiteindelijke ontwerp is uitgewerkt door EENTIEN Architecten. In Vlietpark worden 54 woningen gerealiseerd in een hofjesstructuur. In het plan worden 48 woningen onder de NHG-grens gerealiseerd. Dat terwijl sommige een grotere kavel hebben of andere een dakkapel. Dat zit allemaal standaard in de prijs’, vertelt Dekker.
De woningen worden hoogwaardig uitgevoerd en uiteraard volledig ontworpen volgens de BENG-eisen. ‘Dat was best een puzzel. Het moest natuurlijk bereikbare koop zijn, maar we wilden niet inleveren op kwaliteit. We hebben echt gestoeid om het maximale eruit te halen. Dit is over tien jaar nog steeds mooi. Doordat je veel mensen kunt bedienen met deze woningen en de woningen kwalitatief hoogwaardig zijn, zijn bijna alle woningen binnen no-time al verkocht.’
Waterhuishouding
Bovendien is het ontwerp van de omgeving heel groen. Dekker: ‘We moeten bij de bouw uiteraard ook rekening houden dat het klimaat adaptief is. Het is een opgave om de waterhuishouding op orde te houden en bestand te zijn tegen klimaatverandering.’
Het project is omarmd door de buurt en de gebiedscommissie was direct positief. ‘Het project geeft een positieve impuls aan het centrum. In 2018 stond dit winkelcentrum in de top 5 van winkelcentra met de meeste leegstand. Deze ontwikkeling is nu ook een extra aanjager voor de economie in de buurt. Daarnaast gaan kinderen ook lokaal naar sportverenigingen en naar school. Wat allemaal bijdraagt aan de vitaliteit van de buurt’, zegt Van der Velden.
‘De krant staat vol met verhalen van mensen die een betaalbaar huis zoeken. Met dit project een antwoord te kunnen geven op deze zoektocht, maakt ons trots, maar is ons ook op het lijf geschreven. Het voelt als een maatschappelijke plicht die we met het hele team nakomen’, sluit Dekker af.
ABB Bouwgroep en de gemeente Rotterdam werken vaak samen en hebben met elkaar al diverse andere projecten opgepakt. ABB heeft in de afgelopen jaren heel wat woningen aan Rotterdam toegevoegd. Een paar recente of nog in ontwikkeling zijnde werken zijn:
Zadkine Prins Constantijnweg
De locatie van het Zadkine Technisch College aan de Prins Constantijnweg in Prinsenland Rotterdam is momenteel in ontwikkeling. De geplande bebouwing bestaat uit circa 240 grondgebonden woningen en appartementen.
Zwembadlocatie Rozenburg
Aan de Rivierenlaan is ABB samen met de gemeente bezig om de voormalige zwembadlocatie De Zeehond te herontwikkelen naar woningbouw. Momenteel bevindt het project zich in de ontwerpfase.
Het Van Vollenhovenkwartier
Aan de Van Vollenhovenstraat 3 in het historische Scheepsvaartkwartier van Rotterdam is een kantorencomplex getransformeerd tot modern woongebouw met 200 luxe uitgeruste citylofts variërend van 40 m2 tot 115 m2.
Dit artikel is gesponsord door ABB Bouwgroep.