Waarom hebben steeds meer kantoren slechte mobiele dekking? En wat doe je er aan?

Waarom hebben steeds meer kantoren slechte mobiele dekking? En wat doe je er aan?
BinnenBereik biedt een indoor mobiel netwerk ‘as a service’ aan.

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen in Nederland Energielabel C hebben. Veel vastgoedeigenaren anticiperen op die verplichting door de panden te voorzien van HR++-glas, een oplossing die de bereikbaarheid van mobiele telefoons verslechtert. Een indoor mobiel netwerk biedt overal in het pand mobiele dekking die ook nog eens '5G Ready' is.

Groeiend aantal gebouwen met slechte mobiele netwerkdekking

Het aantal kantoorgebouwen met slechte mobiele netwerkdekking neemt snel toe. Dit is volgens Rob Brown, productmanager indoor bij BinnenBereik, een gevolg van de massale verduurzaming van de Nederlandse Kantoren. “Deze goede ontwikkeling, die in 2050 moet leiden tot een klimaatneutrale gebouwde omgeving, gaat ten koste van het mobiele bereik binnen gebouwen. Dat komt door het isolerende HR++-glas waar steeds meer kantoren van zijn voorzien. HR++-glas houdt de warmte weliswaar binnen, maar het mobiele signaal vrijwel volledig buiten, een effect dat nog wordt versterkt door 5G, dat van hogere frequentiebanden gebruik maakt en daardoor sowieso al meer moeite heeft om door te dringen in panden.”

“De indoornetwerken van BinnenBereik zijn multi-operator, alle telecomproviders kunnen worden ingekoppeld.” ”

Voor eigenaren, beheerders en gebruikers van kantoren is dat een groot probleem, benadrukt Brown. “Mobiel bellen en internetten is uitgegroeid tot de vierde utiliteit, naast gas, water en licht. Een kantoor zonder goed mobiel bereik binnen is niet verhuurbaar.”

In onderstaande animatievideo legt BinnenBereik in twee minuten uit wat het belang is van een indoor mobiel netwerk: mobiel bereik voor alle gebruikers van het pand!

In de wetenschap dat wifi niet geschikt is om mobiele telefonie op grote schaal te faciliteren, biedt BinnenBereik volgens Brown een ideale oplossing in de vorm van een ‘5G Ready’ indoor netwerk dat in het gebouw wordt geïnstalleerd. “We sluiten geen telecomproviders uit. Onze indoornetwerken zijn multi-operator, alle telecomproviders kunnen worden ingekoppeld. Tot aan de access points op alle verdiepingen wordt gebruik gemaakt van glasvezelbekabeling, wat onze actieve of hybride indoornetwerken niet alleen geschikt maakt voor 5G maar ook voor allerlei smart building-toepassingen.” Dankzij diverse smart-building toepassingen kan de keuze voor een indoor mobiel netwerk volgens Brown zelfs leiden tot een substantiële verlaging van de servicekosten.

Access point van het indoor mobiel netwerk, 220 mm x 220 mm, klein en onopvallend.

’as a service’

Daar komt bij dat we onze indoor mobiele netwerken ‘as a service’ aanbieden, meestal voor een lange-termijnperiode van meerdere jaren. Dat betekent dat eigenaren, beheerders en gebruikers van kantoren geen grote investeringen hoeven te doen om mobiel bellen binnen mogelijk te maken. Gedurende de overeengekomen contractperiode worden ze op dat gebied volledig ontzorgd door BinnenBereik, dus inclusief het beheer en onderhoud van het indoornetwerk.

Mobiel bellen en internetten is uitgegroeid tot de vierde utiliteit, naast gas, water en licht. Een kantoor zonder goed mobiel bereik binnen is niet verhuurbaar.”

Bij nieuwbouw van kantoren is het volgens Brown verstandig om BinnenBereik er in een vroeg stadium bij te betrekken. “Dat voorkomt dat we de plafonds later weer moeten openhalen, om ons indoornetwerk te installeren. Bij bestaande kantoren is dat onvermijdelijk, al doen we er uiteraard alles aan om de kosten en de overlast zo gering mogelijk te houden.”

In eerste instantie richt BinnenBereik zich volgens Brown op middelgrote gebouwen met een gebruiksoppervlak vanaf 10.000 m2. “Het koppelen van kleinere kantoorpanden is een optie wanneer deze zich op een afstand van maximaal enkele kilometers van een bestaand indoornetwerk van BinnenBereik bevinden. Op die manier is het mogelijk om ook voor kleinere panden een aantrekkelijk ‘as a service’ lease tarief te bieden.”

Ook voor woontorens

Dat geldt overigens niet alleen voor commercieel vastgoed maar ook voor residentieel vastgoed. Brown: “Met name in steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag verrijzen steeds meer hoge woontorens, met goed geïsoleerde huur- en koopappartementen. Hoe hoger de woonlaag, hoe meer bewoners worden geconfronteerd met een slecht mobiel bereik. Nog los van het steeds beter isolerende glas heeft ook de hoogte waarop je woont of werkt namelijk invloed op de mobiele dekking. Vuistregel is dat de problemen vanaf de tiende verdieping ontstaan, omdat mobiele netwerken zo zijn ontworpen dat ze op straatniveau optimaal functioneren.”

Wat voor omvang of functie een gebouw ook heeft, verzekert Brown, als er binnen sprake is van een slechte mobiele dekking kan met een quickscan achterhaald worden, waardoor de problemen worden veroorzaakt. “In het verlengde daarvan kunnen wij ook altijd een oplossing aanbieden. As a service. 5G Ready. En toekomstbestendig.”

BinnenBereik is de handelsnaam van OTC Networks BV, een dochteronderneming van Open Tower Company BV (OTC). OTC heeft twee Nederlandse eigenaren: NOVEC, één van de grootste neutrale beheerders van telecommasten en hoogspanningsmasten in Nederland en APG, de uitvoeringsorganisatie van pensioenfonds ABP. “In de rug gesteund door stabiele Nederlandse aandeelhouders met een lange termijn focus op Nederland, zou je kunnen zeggen dat we in 2019 de stap van alleen buiten ook naar binnen hebben gemaakt,” vertelt Brown. “Sindsdien blijft NOVEC circa 2.000 telecom opstelpunten beheren en verhuren aan telecomproviders als KPN, Vodafone en T-Mobile en richt BinnenBereik zich daarnaast op het verbeteren van het mobiele bereik binnen kantoorgebouwen.”

Dit artikel is gesponsord door BinnenBereik.

Jeroen Blokland

Jeroen Blokland: 'Zet in op schaarse beleggingen bij uitponden'

Gebrekkige beleidsvoering die bovendien tot averechtse effecten leidt: het is helaas geen zeldzaamheid in Nederland. De 'Wet betaalbare huur' in combinatie met de sterke stijging van de vermogensbelasting op verhuurde huizen is een pijnlijk voorbeeld. Het maakt de (particuliere) huizenbeleggingsmarkt onrendabel, waardoor er vaak weinig anders op zit dan uitponden. 'Toch moeten 'uitponders' niet bij de pakken neerzitten', aldus Jeroen Blokland, oprichter en beheerder van het Blokland Smart Multi-Asset Fund.

Hoe screens de energiekosten van commercieel vastgoed kunnen verlagen

Hoe screens de energiekosten van commercieel vastgoed kunnen verlagen

Energiekosten vormen een significante uitgavepost voor vastgoedprofessionals. Daarom moet er voortdurend worden gezocht naar manieren om deze kosten te verlagen, zonder in te leveren op het gebied van comfort en kwaliteit. Een effectieve oplossing die vaak over het hoofd wordt gezien, is het gebruik van screens. De ogenschijnlijke eenvoudige toevoeging van zonwering aan gebouwen kan een grote impact hebben op de energierekening, en daarmee op het rendement van het vastgoed.

Foto: Eyesmile Photography

Toekomstbestendig wijkwinkelcentrum biedt financieel en maatschappelijk rendement

Een toekomstbestendig wijkwinkelcentrum is méér dan een verzameling winkels: het zorgt ook voor sociale cohesie in een wijk, stelt Ellen Tak van Altera Vastgoed. 'Juist dat maakt het een heel interessant beleggingsproduct. Naast financieel rendement is maatschappelijk rendement ook belangrijk. Dat wil ik beleggers graag meegeven. Vanuit sociaal oogpunt, maar ook omdat dit de toekomstbestendigheid vergroot. En dat draagt uiteindelijk weer bij aan financieel rendement.'

Bouwers en ontwikkelaars maken impact met Build to Connect

Bouwers en ontwikkelaars maken impact met Build to Connect

Met een deelname aan Build to Connect is jouw team klaar voor de tweede helft van het jaar. Op 20 september gaan inmiddels al zestien teams bouwen aan een levensgrote kettingreactie tijdens het vastgoedevenement van het jaar: Build to Connect.