Het fenomeen van hoge prijzen is in essentie niet meer en niet minder dan marktwerking. Bij een hogere vraag dan het aanbod gaan prijzen stijgen. Een ijzeren wet die door stapeling van overheidsmaatregelen niet anders wordt, of we dat nu leuk vinden of niet. In onze recent verschenen studie over Impact Investing op de woningmarkt gaven wij al aan dat de groei van het besteedbaar inkomen al jaren achterblijft bij de stijging van de woonlasten. In Nederlandse steden maar ook in veel andere grote Europese steden. Het enige denkbare en echt effectieve antwoord hierop is natuurlijk: meer aanbod!
Echter, indien we de meeste energie stoppen in wet- en regelgeving, het enorme tekort aan personeel in de bouw niet aanpakken en de rente kunstmatig laag houden, werken we niet aan het fundamentele probleem van het grote tekort aan betaalbare woningen voor iedereen. Ondertussen loopt de woningnood steeds verder op, wordt het debat over de woningmarkt politiek gekaapt en zijn er steeds meer huishoudens die naar de rand van wat betaalbaar is worden gedrukt.
Constructief samenwerken
Afgelopen jaar hebben institutionele beleggers, zoals CBRE Global Investors, laten zien dan constructief samenwerken op lokaal niveau heel goed haalbaar is. In een middenhuurakkoord met gemeente Amsterdam en gemeente Utrecht zijn harde, concrete afspraken gemaakt over tienduizenden extra huurwoningen in het middensegment in deze steden. Deze akkoorden bevestigen dat belangen bij elkaar te brengen zijn: institutionele beleggers investeren veelal met pensioen- en levensverzekeringsgeld en moeten zorgen voor rendement, de gemeente moet haalbaar en bereikbaar woningaanbod bieden aan iedereen die in de stad wil wonen. Natuurlijk vraagt dat van beide partijen om een extra stap te zetten, zeker onder de huidige marktomstandigheden. Torenhoge grondprijzen zijn niet haalbaar, net zomin als torenhoge huren. Maar om elkaar daarin te vinden is het vele malen belangrijker en effectiever om de bouwproductie op gang te krijgen en te investeren in het verduurzamen van bestaande woningen in plaats van drempels op te werpen met landelijke en regionale wet- en regelgeving. Daarmee krijg je er namelijk geen woningen bij.
Impact investing
Tegenover de steeds verdergaande maatregelen vanuit de overheid stellen wij onze pan-Europese beleggingsstrategie voor betaalbare en duurzame huurwoningen in 15 grote Europese steden. Deze strategie focust niet alleen op financieel resultaat, maar ook op maatschappelijk rendement. Onze eerdergenoemde studie toont aan dat lange termijn investeringen in ESG-doelstellingen (Environmental, Social and Governance) resulteren in voorspelbare en stabiele financiële rendementen. Dit geldt met name voor duurzame, kwalitatief hoogwaardige en betaalbare huurwoningen waarvan de huur niet meer beslaat dan 30% van het besteedbaar inkomen. Ook blijken deze beleggingsstrategieën minder gevoelig voor cyclische marktfactoren en systeemrisico's.
Wij zijn ervan overtuigd dat we voor Nederlandse en Europese steden een oplossingsgerichte samenwerkingspartner zijn voor het toevoegen van veel meer huurwoningen in het middensegment en gaan dan ook constructief met onze strategie de gesprekken aan met gemeentes. Dat daar regulering bij hoort is volkomen begrijpelijk maar marktverstorende maatregelen moeten daar geen plek in krijgen. Die leiden af van het werkelijke probleem en zorgen niet voor de échte oplossing: meer woningen.
Paul Oremus, Country Manager NL & Fund Manager CBRE Residential
CBRE Global Investors
Klik hier om het whitepaper ‘Duurzaam investeren tijdens een pandemie’ te downloaden.
Dit artikel is gesponsord door CBRE Global Investors.