Huis kopen in coronatijd? Voor velen lijkt het nu of nooit

Huis kopen in coronatijd? Voor velen lijkt het nu of nooit

Ook de huizenmarkt lijkt op de langere termijn niet aan de gevolgen van de coronacrisis te ontkomen. Toch worden de vraag naar woningen, en daarmee de huizenprijzen, nog altijd aangejaagd door kopers die nu hun kans schoon zien.

De gemiddelde woningprijzen in Nederland lagen de afgelopen drie weken 12 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en de vierkantemeterprijs steeg naar 3.090 euro. Dit blijkt uit de nieuwe maandelijkse woningmarktbarometer van vastgoedadviseur Colliers International. Deze is gebaseerd op gegevens van makelaars van de belangrijkste organisaties (NVM, VBO, Vastgoedpro), waarmee ongeveer 95 procent van de markt is gedekt. In totaal is gekeken naar 20.000 woningverkopen en 35.000 nieuw aangeboden huizen.

Nu of nooit

'De licht toenemende hypotheekrente kan een verklaring zijn voor de prijsstijging', vertelt Frank Verwoerd, hoofd onderzoek Colliers. 'Hierdoor kunnen mensen het nu-of-nooit-gevoel krijgen, of in elk geval denken nu-of-voorlopig-niet.'

Meer aanbod

Wel daalde het aantal verkochte huizen sterk en boden meer huizenbezitters hun woning aan. Tussen 23 maart en 12 april verwisselden maar liefst 43 procent minder huizen van eigenaar dan in dezelfde weken vorig jaar. Vooral om praktische redenen worden nu minder woningen verkocht. Makelaars kunnen lastig bezichtigingen organiseren en potentiële kopers blijven het liefst veilig thuis in plaats van een ander huis te zoeken. Het aantal 'Te Koop-borden' steeg met 12.500 naar 62.500. Na een historische dip in het woningaanbod komt er dus weer wat meer keuzevrijheid voor de consument.

Dalende trend overbiedingen

In de laatste drie weken werd bijna de helft van de huizen verkocht boven de vraagprijs. Huizenkopers boden gemiddeld 3.680 euro meer om aan een woning te komen. Vorig jaar lag de verkoopprijs nog 820 euro onder de vraagprijs. Wel is er sinds vorige week een dalende trend te zien. Uitschieter is Utrecht, waar huishoudens bijna 11.000 euro meer wilden betalen. In Amsterdam is juist een forse daling te zien en nam de overbieding af van bijna 23.000 naar 8.000 euro.

Huidige ingrepen

'Afhankelijk van de economische schade en werkloosheid verwachten wij voor dit jaar een verandering in de huizenprijzen tussen de plus 3 procent en min 5 procent', zegt Verwoerd. 'De huidige ingrepen van de overheid voorkomen de extreme daling zoals we die zagen in de periode 2009 - 2013.'

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.