Vorige week werden er bijna 20.000 hypotheekaanvragen ingediend. Dat is het dubbele van het toch al hoge weekgemiddelde sinds het einde van de zomervakantie van vorig jaar. Daarmee staan de drie 'coronaweken' allemaal in de top vier van weken met het hoogste weekaantal hypotheekaanvragen sinds 2011, bijgehouden door het Hypotheken Data Netwerk (HDN).
Toename aantal transacties
Hoewel de categorie oversluiters sinds het begin van de coronacrisis het meest is gestegen, ziet de Hypotheekshop ook onder starters, doorstromers en verhogers een fikse toename van het aantal transacties. De gestegen hypotheekrente speelt volgens de hypotheekwinkel een belangrijke rol in. De verschillende gemiddelde hypotheekrentes (op 5, 10, 20 en 30 jaar vast) namen vorige week toe met gemiddeld 0,07 procent; de grootste stijging sinds oktober 2011.
Nieuwe verhogingen
Vorige week verhoogden veel aanbieders hun rentetarieven. Waren het in de eerste weken van de coronacrisis voornamelijk de regiepartijen die verhogingen doorvoerden, afgelopen week pasten ook Rabobank, ABN Amro, Florius en ING hun rente aan. Obvion, NN en Aegon wijzigden eveneens hun tarieven. Voor de komende week zijn er al twaalf nieuwe verhogingen aangekondigd, waaronder opnieuw de Rabobank maar ook SNS, ASR en Triodos.
Toegenomen risico
Sinds het begin van de coronacrisis hebben bijna alle geldverstrekkers verhogingen doorgevoerd. Geldverstrekkers reageren met de aanpassingen op de afgenomen marge op de hypotheekrente en het toegenomen risico op financieringen als gevolg van de crisis. Opvallend is dat de in Nederland actieve buitenlandse banken Argenta, Lloyds en Volksbank Emmerich Rees daartoe nog niet zijn overgegaan. Ook Philips en Allianz hebben nog niet verhoogd.
Schaarse woningen
Naast de stijgende rente is volgens de Hypotheekshop de schaarste aan woningen een belangrijke reden dat starters en doorstromers de laatste weken, ondanks de start van de crisis, massaal in actie komen. Zeker voor starters lijkt het momentum gunstig te zijn: er zijn minder bieders, beleggers stellen zich terughoudend op en doorstromers die reeds hebben gekocht, voelen mogelijk de druk om hun huidige woning te verkopen.