Bouw bezorgd om voortgang planvorming door corona

Bouw bezorgd om voortgang planvorming door corona
Het ontwerpbestemmingsplan voor Feyenoord City met daarin opgenomen een nieuw stadion voor Feyenoord. Impressie door OMA en LOLA.

Met name in kleinere gemeenten valt de planvorming en vergunningverlening fors terug, omdat de betrokken ambtenaren door de restrictieve coronamaatregelen niet te bereiken zijn. Branchevereniging NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers roept het kabinet op om meer geld en ondersteuning beschikbaar te stellen voor digitalisering van de gemeentelijke processen.

Volgens de brancheorganisatie dreigt de productie straks terug te vallen, juist omdat in de afgelopen maanden voorafgaand aan het coronavirus de planvorming en vergunningverlening al stokte als gevolg van het locatietekort en de stikstofcrisis. Voorzitter Piet Adema: 'Het is essentieel dat de vergunningverlening op orde blijft: wat we vandaag niet vergunnen, wordt morgen niet gebouwd. Maar daarvoor moet je wel contact met de ambtenaar kunnen opnemen. Niet alles kan telefonisch of via apps als Teams en Zoom.'

Omgevingsloket Online

De branchevereniging vindt het essentieel dat de Rijksoverheid lagere overheden ondersteunt en pleit daarom voor een noodwet die besluitvorming in de gemeente doorgang kan laten vinden zonder fysieke bijeenkomsten. Daar waar gemeenten over te weinig technische mogelijkheden en middelen beschikken dient gerichte ondersteuning plaats te vinden. Adema: 'Waarom voegen we niet een online-overlegtool toe aan het Omgevingsloket Online? Dan is in ieder geval het online overleggen in iedere gemeente hetzelfde geregeld.'

Ontwerpbestemmingsplan Feyenoord City

Ook in Rotterdam leven zorgen over de voortgang van de publieke besluitvorming, in het bijzonder ten aanzien van Feyenoord City en het ontwerpbestemmingsplan voor deze gebiedsontwikkeling, waarvan de bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord het uitgangspunt is. De oppositiepartijen 50Plus en de Partij voor de Dieren vragen zich af burgers en andere belanghebbenden nu wel voldoende de kans hebben om tot en met 9 april hun zienswijze kenbaar te maken, te meer het plan niet op een fysieke locatie in te zien is. In een brief aan het College van B & W vroegen de beide partijen de ter inzagelegging op te schorten.

Van meet af aan online

De projectorganisatie Feyenoord City wijst erop dat het ontwerpbestemmingsplan van meet af aan ook al online in te zien is. Zienswijzen kunnen schriftelijk worden ingediend bij de directeur Stadsontwikkeling. Via een telefonische afspraak kan er ook een mondeling een toelichting worden gegeven. Al eerder gaf de projectorganisatie aan dat er ondanks de coronacrisis vooralsnog conform de planning wordt doorgewerkt aan de gebiedsontwikkeling. De gemeente Rotterdam heeft vandaag aangegeven dat belanghebbenden hun visie op het ontwerpbestemmingsplan ook via e-mail mogen indienen.

5 A4'tjes kritiek

Stadion op Zuid, één van de initiatieven van Feyenoord-supporters die zich zorgen maken over de komst van een nieuw stadion, heeft alvast een modelbrief opgesteld voor mensen die hun zienswijze kenbaar willen maken en die gelijk aan alle formaliteiten voldoen. De brief omvat maar liefst 5 A4'tjes en brengt puntsgewijs alle kritische kanttekeningen die afgelopen jaren al zijn geplaatst nogmaals naar voren. Stadion op Zuid verzamelt de digitaal ondertekende brieven en overhandigt ze op 9 april aan de directeur Stadsontwikkeling.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.