Nederland is nu twee weken in polderlockdown vanwege het coronavirus. Wie kan, werkt thuis en veel mensen verlaten alleen het eigen huis voor noodzakelijke dingen of om even een frisse neus te halen.
Hiermee volgt Nederland nog een lichte variant van de veel strengere regimes in landen om ons heen. Zo worden in Frankrijk, Italië en Spanje boetes uitgedeeld aan mensen die zich zonder reden op straat begeven. Maar er zijn ook plekken op deze wereld waarvoor een andere koers wordt gekozen.
Brazilië
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro wil dat alle mensen in zijn land gewoon weer aan het werk gaan. Hij spreekt van een mediahype rondom het coronavirus dat in zijn ogen slechts een griepje zou zijn. Hij wil daarom dat zijn land zo snel mogelijk weer teruggaat naar de normale situatie. Hiermee gaat hij in tegen de richtlijnen van de WHO en nota bene tegen zijn eigen minister van Volksgezondheid. Die wil juist dat Brazilianen in sociaal isolement gaan.
Om zijn statement kracht bij te zetten, bezocht Bolsonaro doodleuk een drukke markt in hoofdstad Brasilia. Hij probeerde daar met een toespraak de marktkooplui een hart onder de riem te steken. 'Het virus is er, we moeten het te lijf gaan. Maar wel als een man, niet als een kind. Het is het leven, we gaan allemaal een keer dood’. Tweets van Bolsonaro waarin hij oproept gewoon weer aan het werk te gaan, werden door het Amerikaanse social mediabedrijf verwijderd.
Wit-Rusland
Terwijl het coronavirus over de wereld raast, is er één land waar het op miraculeuze wijze aan voorbij lijkt te gaan. 'In Wit-Rusland zijn geen virussen,' zei president Aleksandr Loekasjenko, terwijl hij zaterdag meedeed aan een druk bezochte ijshockeywedstrijd. Hoe dat kan? 'Het lijkt hier wel een ijskast. Veel sporten en vooral wintersporten zijn het beste middel tegen een virus.'
Daarnaast raadde hij aan om wodka te drinken, veel naar de sauna te gaan en lekker veel te werken. Wit-Rusland is één van de weinige Europese landen waar de economie vooralsnog gewoon doordraait. Ook de voetbalcompetitie gaat er gewoon door met publiek. Volgens Loekasjenko is de hele wereld in een 'psychose' geraakt om het coronavirus.
Turkije
Hoewel ook in Turkije maatregelen zijn genomen, zoals het sluiten van de grenzen met Syrië om migranten tegen te houden, is het land niet volledig in lockdown zoals veel andere landen. De Turkse voetbalcompetitie ging tot vorige week nog gewoon door, maar werd na massaal protest van de spelers toch stilgelegd afgelopen weekend.
Volgens Turkse media wil president Recep Tayip Erdogan voorkomen dat de toch al in zwaar weer gekomen economie verdere schade ondervindt. Toch heeft ook Erdogan nu geadviseerd om 'zoveel mogelijk thuis te blijven'.
Zweden
Ook Zweden heeft als één van de weinige landen voor een andere aanpak gekozen. Terwijl andere Scandinavische landen grotendeels op slot gaan, rekent Zweden op de verantwoordelijkheid van burgers. De overheid besloot universiteiten te sluiten en evenementen met meer dan 500 personen op te schorten. Maar je kunt er nog wel gewoon gaan skiën, naar de kroeg of restaurant. Het leven en de economie gaat er dus grotendeels door.
Tot frustratie van veel Zweden, roept de overheid burgers op zelf verantwoordelijkheid te nemen door afstand te houden en contact met mensen van boven de 70 te houden. In het dunbevolkte land is dit volgens de overheid goed mogelijk. Anders is dat natuurlijk in een stad als Stockholm met een druk, openbaar (uitgaans-)leven.
China
In China is het coronavirus over zijn hoogtepunt heen. Het land pakt de draad weer op. Langzaam worden restricties weer opgegeven. De Chinese stad Wuhan, waar 11 miljoen inwoners de afgelopen maanden zaten opgesloten, wordt weer geopend voor de buitenwereld. Afgelopen weekend arriveerde er weer de eerste passagierstrein.
In andere delen van het land werden de restricties weer eerder opgeheven. Mensen mogen weer naar hun werk, mogen weer binnenlands reizen, het openbare leven wordt er weer opgepakt. Wel likt het land de wonden van drie maanden economische stilstand. Veel sectoren werden hard geraakt, bouw en vastgoed en retail waren de sectoren die het zwaarst zijn getroffen.
Wat vindt u? Moet het openbare leven in Nederland ook weer worden opgepakt of staat u achter het overheidsbeleid en het advies van het RIVM? Laat het ons weten via redactievastgoedmarkt@vakmedianet.nl