Hoewel een deel van het winkelvastgoed zich bevindt in steden waar Corona zwaar heeft toegeslagen, zoals in Madrid en Parijs en - dichter bij huis - Brabantse steden Breda en Den Bosch, houdt Vastned vertrouwen in de toekomst. 'Vastned is van mening dat het door de hoge kwaliteit van de vastgoedportefeuille met de focus op geselecteerde Europese steden met een historische binnenstad en de financiële positie goed gepositioneerd is in de sector om met de huidige situatie om te gaan, evenals met het herstel van de markt zodra de situatie weer normaliseert.'
Contractuele verplichtingen
De uitbraak en verspreiding van het coronavirus heeft impact op de bedrijfsvoering van de huurders van Vastned in de diverse landen. Door de overheden in Frankrijk, Spanje en België is aangekondigd dat alle niet essentiële winkels en horecagelegenheden gesloten moeten zijn.
Er zijn vanuit de Nederlandse overheid vooralsnog geen restricties aangekondigd voor retailers. Wel hebben enkele retailers zelf aangekondigd hun winkels te sluiten. De huidige omstandigheden hebben volgens Vastned vooralsnog geen invloed op de contractuele verplichtingen van de huurders. Vastned is in contact met de huurders om per geval te bepalen hoe deze buitengewone omstandigheden het hoofd te bieden. Wel heeft de belegger aangekondigd alle niet noodzakelijke investeringsverplichtingen op te schorten tot nader order. Waar mogelijk worden operationele kostenreducties doorgevoerd.
Ongebruikte kredietfaciliteit
Zoals eerder gepubliceerd bij de jaarresultaten van Vastned heeft de onderneming per 31 december 2019 ongebruikte kredietfaciliteiten van 118,9 miljoen euro en een korte termijn (< 1 jaar) schuldpositie van 62,5 miljoen euro. In januari 2020 is een private placement van 25 miljoen euro terugbetaald, gefinancierd vanuit de ongebruikte kredietfaciliteit. De overige 37,5 miljoen euro betreft een private placement, welke verloopt in oktober 2020. De solvabiliteitsratio per 31 december 2019 bedraagt 56,6 procent.