'Waarom is de vastgoedmarkt in Milaan zo in de mode?', vroeg The Wallstreet Journal zich nog maar een maand geleden af. Het aantal verhuurde kantoormeters bereikte een record van 481.000 vierkante meter en ook de investeringen in de kantorenmarkt in het Italiaanse zakencentrum gingen door het plafond van 3,6 miljard euro. Ook de woningmarkt floreerde, mede door een grote toename van vraag en aanbod naar luxe appartementen.
Noodlot
Maar toen sloeg het noodlot toe. Uitgerekend in Lombardije, de financiële superregio van het economisch instabiele Italië werd op 21 februari 16 mensen besmet met het coronavirus covid-19. Een dag later kwamen er 60 besmettingen bij en overleed de eerste patiënt. Het zou het begin zijn van een epidemie die een spoor van verwoesting door het land zou trekken. Meer dan 30.000 mensen raakten besmet en ruim 2.500 personen overleden aan het virus. Ziekenhuizen kraken onder de enorme toevloed aan patiënten, het openbare leven ligt volledig stil.
Impact vastgoedsector
Naast een ramp voor de nationale gezondheid, betekende het virus ook de doodsteek voor de toch al kwakkelende economische situatie van het land. Door een plotselinge vraaguitval kwamen veel bedrijven in de acute problemen. Niet voor niets trok de regering de beurs en pompte 25 miljard euro in de economie met nog eens 350 miljard euro achter de hand.
Ook de vastgoedsector werd hard getroffen. In Milaan, waar alles juist lekker liep, stortte in eerste instantie de horeca-branche volledig in. Dit effect was al voor de uitbraak in Italië te merken doordat het aantal toeristen uit China met 80 procent afnam in het begin van 2020 door de uitbraak in China.
Minder transacties
Maar door het stilvallen van het openbare leven, sloegen de problemen al snel over naar andere sectoren. In Lombardije daalde het aantal woningtransacties in de eerste 2 maanden van 2020 met 8 procent, in Milaan met 12 procent, meldt het Italiaanse vastgoedonderzoeksbureau Scenari Immobiliari.
De effecten op de commerciële vastgoedsector zijn niet meteen duidelijk. 'Vastgoed is niet de aandelenbeurs, de markt beweegt veel trager,' was te lezen in een rapport van Cushman & Wakefield. Maar ook deze makelaar voelt wel degelijk de effecten doordat geen enkele bezichtiging nu door kan gaan. Dat heeft weer zijn weerslag op de transacties die kunnen worden gedaan. In Zuid-Korea en China daalde het aantal commerciële transacties flink. Voor Italië is het nog te prematuur om die effecten te zien, maar de verwachting bestaat dat ook hier het aantal vastgoedtransacties flink zal dalen door het praktisch stilleggen van het openbare leven.
Ook goed nieuws
Gek genoeg is er ook positief nieuws voor de Italiaanse vastgoedsector. S&P Global Ratings stelde zijn prognoses voor veel vastgoedmarkten naar beneden bij, maar maakte een uitzondering voor Italië.
De zakenbank voorziet een prijsstijging van 0,5 procent in 2020. Dat is niet veel, maar gezien op de stagnatie in 2019, toen stegen de prijzen over alle sectoren met 0,1 procent, kan het voor Italiaanse begrippen als een opleving worden beschouwd.