Werklocaties in race voor circulaire economieprijs

Werklocaties in race voor circulaire economieprijs
ABN Amro Circular Economy Awards

De longlist voor de ABN Amro Circular Economy Awards is bekend: 44 genomineerden maken kans om Circulair Friesland en Plug-In-City op te volgen als beste circulaire werklocatie en beste circulaire regio van Nederland.

Dat heeft ABN Amro op 18 april bekendgemaakt. De lijst bestaat uit 22 regio’s en 22 werklocaties die in aanmerking komen voor de duurzame prijs. De grootbank is zelf druk bezig zijn vastgoedportefeuille te verduurzamen en opende najaar 2017 een eigen circulair inspiratiepand op de Zuidas.  Juryvoorzitter Cees-Jan Pen (Fontys Hogescholen): ‘Circulaire gebiedsontwikkeling leeft, ontstijgt het beeld van een niche volledig, wordt steeds breder gedragen door ondernemend Nederland en gaat om nieuwe verdien- en businessmodellen.’

De jury zet tijdens de nadere selectie nadrukkelijk in op de noodzakelijke cultuurverandering die behoort bij meer circulair denken. ‘Ook we meer focus op waardevermeerdering en verduurzaming van bestaande locaties.’  De genomineerden in de categorie werklocatie op alfabetische volgorde zijn:

  1. Blue City 010, Rotterdam
  2. Clean Tech Playground de Ceuvel, Amsterdam
  3. C-Mill, Heerlen
  4. De Aam en Merm, Elst
  5. De Blokhuispoort, Leeuwarden
  6. De Mars, Zutphen
  7. De Wildeman, Zaltbommel
  8. Ecomunitypark, Oosterwolde
  9. Goudse Poort, Gouda
  10. Halfweg Spijkenisse, Voorne-Putte
  11. Huis van Haarlemmermeer
  12. Industriepark Kleefse Waard, Arnhem
  13. InnoFase, Duiven
  14. Marineterrein, Amsterdam
  15. Metalot3C, Budel
  16. Oosteind, Papendrecht
  17. Recycle Boulevard, Leeuwarden
  18. Schiebroek, Rotterdam
  19. Schiphol Trade Park, Amsterdam
  20. Stepelo, Haaksbergen
  21. Werkplaats De Gruyter, s-Hertogenbosch
  22. Werkspoorkwartier, Utrecht

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.

Pioniersproject HAUT: Amsterdam heeft al langer houtbouwambities vastgelegd in een convenant met marktpartijen. Foto Team V Architecten

Adviesgroep minister komt in april met 'zoveelste' plan tegen verstikkende bouwregels

Woonminister Keijzer wil bouwers bevrijden van botsende en ergerniswekkende bouwregels, maar vriend en vijand vragen zich af hoe. De tijd dringt, want in april moet de zogeheten Adviesgroep Stoer een plan van aanpak opleveren.

Jessica Pilkes, Head of Asset Management Northern Europe

Logistieke hubs in de stad: slimmer omgaan met schaarse ruimte

Juist nu in een onzeker politiek en economisch klimaat is flexibiliteit essentieel in de logistieke sector. De vraag naar flexibele logistieke oplossingen groeit, maar wat houdt 'flexibiliteit' in de praktijk in? Volgens logistiek vastgoedexpert Jessica Pilkes, Head of Asset Management Northern Europe bij Prologis, draait het om duurzame, aanpasbare ruimtes die inspelen op de brede en steeds veranderende behoeften van klanten.

Beeld: Make more Aerials/Shutterstock

Van winkelgebied naar gemengd stadshart: transformatie Amsterdam-Noord

Gemeente Amsterdam heeft groen licht gegeven voor een grootschalige transformatie van het Buikslotermeerplein. Vorige week stemde de gemeenteraad in met een ruimtelijk kader voor de verdichtingsplannen. Het gebied moet hiermee het nieuwe 'Hart van Noord' worden.  

In het oude hoofdkantoor van de ING-bank (het Zandkasteel) in Amsterdam zijn na een transformatie 263 appartementen gerealiseerd.

Transformatiefaciliteit krijgt 70 miljoen extra

De Transformatiefaciliteit wordt uitgebreid. Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening trekt nog eens 70 miljoen euro uit om transformaties van gebieden en gebouwen naar woningen te stimuleren. Hiermee komt het totale beschikbare budget op 150 miljoen euro.