Unilever verruilt De Brug voor Hofplein

Unilever verruilt De Brug voor Hofplein
Kantoorgebouw De Brug in Rotterdam. Foto: Funda in Business

Unilever Nederland verlaat haar iconische hoofdkwartier De Brug op Rotterdam-Zuid om volgend jaar plaats te nemen op het Hofplein, zo bericht het Algemeen Dagblad.

Unilever Nederland trok 15 jaar geleden in het vier verdiepingen tellende kantoorgebouw aan de Nassaukade dat zwevend over de margarinefabriek van Blue Band is gebouwd. Toen de Amerikaanse investeerder KKR de margarinetak in 2018 van Unilever overnam, bleef Unilever Nederland huurder van het bruggebouw. De nieuwe eigenaar zal nu dus ook op zoek moeten naar een nieuw huurder voor het 15.000 meter vloeroppervlak metende architectuur icoon, ontworpen door JHK.

Voormalig Shellgebouw

Unilever Nederland gaat vanaf volgend jaar verder in het voormalige Shellgebouw aan het Hofplein. De voeding en schoonmaakgigant gaat daar de bovenste zes etages huren. Met de huur van deze etages, 1.400 vierkante meter per stuk, is het voormalige hoofdkwartier van Shell Nederland nu zo goed als vol. Het pand werd in 2018 grondig gerenoveerd. De eerste twee etages van het pand, dat eigendom is van PPF Real Estate, werden in augustus van dat jaar al verhuurd aan LaatBloeien Werkt.

Betere bereikbaarheid

Tegen het Algemeen Dagblad geeft Unilever aan met de verhuizing richting het Central District in te willen spelen op de behoefte om dichter bij andere grote bedrijven en start-ups in de digitale en creatieve sector te willen zitten. Ook de betere bereikbaarheid van het Hofplein met de trein is een motief.

Afschaffing dividendbelasting

Met de verhuizing van de Nederlandse tak naar het Hofplein wordt de footprint van Unilever in Central District weer een stuk groter. De Rotterdamse pendant van het gedeelde internationale hoofdkantoor van het Brits-Nederlandse concern staat aan het Weena. Begin 2018 was er nog sprake van dat Unilever alleen met een hoofdkantoor in de Maasstad zou verder gaan, waarbij het hoofdkwartier in Londen zou sluiten. De Britse aandeelhouders staken hier een stokje voor en haalden daarmee indirect ook een streep door de afschaffing van de dividendbelasting die het huidige kabinet aan multinationals had beloofd.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.