'Nieuwbouwwoning met aardgas wordt gebrek'

'Nieuwbouwwoning met aardgas wordt gebrek'
NVM en Diederik Samsom tekenen aardgasvrij-akkoord

Woningmarktpartijen hebben het akkoord Nieuwbouw Aardgasvrij getekend. Een nieuwbouwwoning met aardgasaansluiting wordt door steeds meer kopers als een woning met een gebrek gezien, aldus medeondertekenaar NVM.

Nederland gaat immers de komende decennia van het aardgas af. Vanaf 1 juli is het bij nieuwbouwprojecten daarom niet meer toegestaan om nieuwbouwwoningen aan te sluiten op het gasnet. Op dit moment wordt nog maar 55 procent van alle nieuwbouw aardgasvrij of vrijwel aardgasvrij opgeleverd. Dat komt omdat de nieuwbouw die nu opgeleverd wordt, soms al jaren geleden op de tekentafel ontworpen is, inclusief gasaansluiting.

Deze woningen alsnog aardgasvrij bouwen vraagt om allerlei aanpassingen. Toch hebben de betrokken marktpartijen, milieuorganisaties en overheden in het Akkoord Nieuwbouw Aardgasvrij met elkaar afgesproken om ook geplande en lopende bouwprojecten alsnog zoveel mogelijk aardgasvrij te maken.

Een woning achteraf aanpassen is immers vaak veel lastiger en duurder. Voor ieder project zullen de betrokken partijen de vraag stellen of het mogelijk is om het alsnog aardgasvrij te realiseren of zodanig aan te passen dat de gebouwen aardgasvrij-ready zijn en over een aantal jaren gemakkelijk aardgasvrij gemaakt kunnen worden.

De ondertekenaars van het akkoord streven ernaar dat minstens 75 procent van alle nieuwbouw (woningen en gebouwen) die opgeleverd wordt tussen 1 juli 2018 en eind 2021 aardgasvrij is. Ze doen hun best om een nog hoger percentage te realiseren.

Door het akkoord te ondertekenen wil de NVM een impuls geven aan het alsnog toekomstbestendig maken van nieuwbouw en tevens een maatschappelijke bijdrage leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Andere ondertekenaar zijn onder meer Neprom, NVB-Bouw, Bouwend Nederland, Aedes, Netbeheer Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken.

Hoe beleggers en ontwikkelaars hun woningportefeuille en woningprojecten het beste gasloos kunnen maken, zal duidelijk worden op de Vastgoedmarkt Ontbijtsessie Naar een gasloze woningmarkt. Het kennisevenement vindt op 11 september plaats in de nieuwbouw van het Atrium-complex op de Zuidas.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.

Foto: Jevanto Productions / Shutterstock.
woningen

Ondanks woningnood hebben gemeenten weinig zicht op ernst Nimby-problematiek

Procedures tegen woningbouwplannen belemmeren de aanpak van de woningnood. Toch zijn veel grote gemeenten niet in staat om desgevraagd cijfers te verstrekken over de omvang van de problematiek.

Foto: Maarten Zeehandelaar / Shutterstock
woningen

Onderzoek bevestigt: nimby's frustreren bouw vele tienduizenden woningen

In grote gemeenten dreigt vertraging bij de bouw van duizenden woningen. Van de tien grootste gemeenten van Nederland hebben er maar weinig zicht op het aantal bezwaarprocedures tegen woningbouwprojecten. In de gemeenten die dat wel hebben, staan meerdere projecten op losse schroeven. Dat blijkt uit onderzoek van Vastgoedmarkt.

Beeld: Fahroni/Shutterstock
kantoren

Impact van duurzaamheidseisen op kantoren: 'Maar beter meteen fors investeren'

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de kantorenmarkt. Enerzijds door strengere wetten, maar ook door de veranderende eisen van gebruikers en investeerders. Wie achterblijft, loopt het risico op waardeverlies en moeilijkere verhuur. Hoewel steeds meer kantoren label A krijgen en er een duidelijke opkomst is van panden met certificering, lijken de meeste beleggers en gebruikers nog niet ver vooruit te willen lopen op de wetgeving. 

Foto: Shutterstock, Fokke Baarssen
energietransitie

Gaat stortvloed aan wetgeving het stroomtekort oplossen?

Drie nieuwe wetten moeten de chaotische energietransitie in betere banen leiden. Zo krijgen vastgoedpartijen meer speelruimte door onder andere de wettelijke verankering van de smart energy hub. Maar wie rekent op een snelle oplossing van alle (netcongestie)problemen komt bedrogen uit.