Met de introductie van deze keuken zet Keller Keukens een belangrijke stap richting zijn doel: 100 procent biobased-producten in 2030. ‘Ongeveer drie à vier jaar geleden zijn we gaan kijken hoe we impact konden maken op de CO2-reductie in Nederland’, zegt productmanager Connie Vis van moederbedrijf DKG Groep. Onze keukens hebben naar schatting een marktaandeel van 60 tot 70 procent in de sociale woningbouw, dus we zagen dat we daar een slag konden maken.’ Met het model Enduura richt Keller Keukens zich op de zakelijke markt: beleggers, woningcorporaties en aannemers. De particuliere markt volgt later dit jaar.
Biologische materialen
‘Het was een proces van pionieren en experimenteren’, zo blikt de productmanager terug. ‘Want het gebruik van biologische materialen moest schaalbaar zijn op het productieproces van de fabriek in Bergen op Zoom. Daar rollen per dag vijfhonderd keukens van de band. Veel biologische alternatieven waren na testen niet geschikt voor seriematige productie. Connie Vis: ‘In samenwerking met de juiste leveranciers zijn we er uiteindelijk in geslaagd een geschikt interieurpaneel te maken. Het basismateriaal is een MDF dat volledig bestaat uit reststromen van de houtindustrie, zodat er geen bomen hoeven worden gekapt. Het bindmiddel daarvoor halen we uit zonnebloempitten en koolzaad. Hergroeibaar materiaal dus.’
Toplaag van bagasse
Met een andere leverancier werkte Vis de waterafstotende toplaag uit: een High Pressure Laminate (HPL) van kraftpapier en een biobased hars. Die wordt gemaakt van bagasse, een reststof van suikerriet. Het vervangt de fenolhars die vroeger altijd werd gebruikt, waardoor de keukens vrij zijn van de chemische stof formaldehyde. ‘Door de harde toplaag gaat de keuken vijf tot tien jaar langer mee. Bij gemiddeld gebruik is dat zo’n 25 jaar.’
Circulair proces
‘De bouw levert een grote bijdrage aan de Nederlandse afvalstromen’, zegt Vis. ‘Tegelijkertijd zien we dat onze afhankelijkheid van grondstoffen onder druk komt te staan. We zullen meer en langer moeten gaan hergebruiken.’ Keller Keukens heeft sinds 2018 een circulair proces ingericht voor keukens van spaanplaat. Oude platen worden ingezameld en door de circulaire verwerker omgezet tot nieuwe grondstoffen. ‘Dat gaat straks ook gebeuren voor MDF’, legt Vis uit. Het bedrijf is nu aan het onderzoeken hoe de biobased keukens het best kunnen worden ingezameld en verwerkt. ‘De nieuwe biologische hars maakt het straks misschien mogelijk om oneindig te hergebruiken.’
Ze is trots. De jaren van trial-and-error beginnen hun vruchten af te werpen. ‘Samen met onze stakeholders is het gelukt. We kunnen nu impact gaan maken.’
Dit artikel is gesponsord door Keller Keukens.