Emissiearm bouwen is een trend van de toekomst. Dit kan niet genoeg worden benadrukt, vooral omdat er in de bouwsector veel op stapel staat om ecologische oplossingen de norm te laten worden. Alles wijst erop dat gebouwen momenteel een van de grootste energieverbruikers zijn in de Europese Unie. Er wordt geschat dat ze verantwoordelijk zijn voor ongeveer 36% van de uitstoot van broeikasgassen, waardoor er tegenwoordig steeds meer nadruk wordt gelegd op ecologische, emissiearme technologieën.
Bij emissiearm bouwen gaat het niet alleen om de zorg voor het milieu. Het leidt ook tot aanzienlijk lagere exploitatiekosten van het gebouw vanwege onder meer een lagere Gas en elektriciteitsbehoefte. Daarom beginnen veel investeerders nieuwsgierig te kijken naar de ‘groene’ technologieën die beschikbaar zijn op de markt.
Een emissiearm gebouw, wat is dat?
Wanneer spreken we van een emissiearm gebouw? Dit concept omvat objecten die veel minder energie nodig hebben om volledig en efficiënt te functioneren dan objecten die zijn gebouwd met conventionele technologieën.
Lage emissie kan worden bereikt door onder meer:
- Het gebruik van geschikte muurisolatie die het interieur beschermt tegen afkoeling,
- Het gebruik van mechanische ventilatie met recuperatie,
- De optimalisatie van de gebouwuitlijning met betrekking tot de windrichtingen (de grootste beglazingsvlakken aan de zuid- en westzijde),
- Het gebruik van intelligente gevels die een rationalisatie van het jaarlijkse energieverbruik mogelijk maken,
- Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen,
- Het gebruik van ramen met hoge isolatiecoëfficiënt, waardoor optimale omstandigheden in Het gebouw kunnen worden behouden ongeacht het seizoen.
Bij nieuwe investeringen kan aan alle bovenstaande eisen worden voldaan, maar vaak is het ook nodig om bestaande gebouwen te renoveren en aan te passen aan de huidige normen van de bouwsector. Is dat mogelijk? En zo ja, is het rendabel?
Investering in materialen
Hoewel er bij renovatie van bestaande gebouwen niet veel speelruimte is qua aanpassingen aan de constructie zelf, kan een lage emissie onder andere worden bereikt door selectie van de juiste raamsystemen. Het is daarbij interessant om eens te kijken naar de hoogwaardig isolerende producten van het merk Aluprof, fabrikant van raam- en deursystemen met profielen gemaakt van voornamelijk gerecycled aluminium en in bezit van het Cradle 2 Cradle certificaat. Dit bedrijf biedt verschillende elementen die kunnen worden afgestemd op elke revitalisatie-investering. Hiertoe behoren bijvoorbeeld de gevelsystemen MB-SR50N en MB-SR60N, die worden gekenmerkt door een moderne uitstraling en uitstekende eigenschappen.
De thermische isolatie (Uf) van bovenstaande producten begint bij 0,7 W/(m2K), en de luchtdoorlaatbaarheid is (afhankelijk van het model) maximaal AE 1350, waardoor ze ideale structuren zijn voor het creëren van externe beglazing die het interieur van een gebouw perfect isoleren tegen de omstandigheden buiten. Dit vertaalt zich op zijn beurt in een lagere energiebehoefte voor het ventilatiesysteem.
Emissiearme renovatie van gebouwen – is het rendabel?
Energiebesparing is niet het enige voordeel van investeringen in emissiearme technologieën. Het is goed om te weten dat milieuvriendelijke bouw niet alleen ten voordele is van het milieu, maar ook concrete baten met zich meebrengt. De belangrijkste zijn onder meer:
- Een hoger investeringsrendement door het creëren van aantrekkelijke, relatief goedkope ruimte om te kopen of te huren,
- Een lager risico op leegstand – huurders zullen eerder verhuizen naar gebouwen met lagere exploitatiekosten,
- Betere aanpassing aan de wijzigende regelgeving en wereldwijde en lokale trends, met name aan de eisen van BENG en toekomstige wijzigingen in de bouwwetgeving, die mogelijk verdere investeringen zullen vereisen om gebouwen aan te passen aan de nieuwe normen,
- De mogelijkheid om subsidies te krijgen voor ecologische bouwtechnologieën, waardoor de investering specifieke financiële steun kan krijgen van de Europese Unie.
Samenvattend – investeren in moderne, emissiearme technologieën betekent niet alleen de mogelijkheid om zich aan te passen aan toekomstige ecologische trends, maar vooral meer investeringszekerheid. Het risico van financiële verliezen met betrekking tot de exploitatie van een gebouw wordt geminimaliseerd, evenals de noodzaak van mogelijke verdere modernisering.
Het volstaat om voor de juiste technologieën voor een lage emissiestatus van het gerevitaliseerde gebouw te kiezen.
Let’s build a better future
Aluprof richt zich op het creëren van ecologische oplossingen die perfect aansluiten bij de emissiearme bouwtrend. Dankzij het gebruik van voornamelijk gerecycled aluminium wordt de koolstofvoetafdruk van de gehele investering al geminimaliseerd in de productiefase van individuele raam- en deurprofielen, wat een aanzienlijke impact heeft op de algehele beoordeling van de investering vanuit een duurzaam perspectief.
"In overeenstemming met de eisen van de Europese Green Deal groeit de rol van de circulaire economie. Bij Aluprof richten we ons daarom op het creëren van producten van gerecycled aluminium," zegt Michiel van Duren, Managing Director bij Aluprof Nederland BV. "In het recyclingproces verliest dit materiaal zijn eigenschappen niet, waardoor het vele malen hergebruikt kan worden. Bovendien vereist de recycling ervan slechts 5% van de energie die nodig is om een nieuwe partij aluminium te maken, wat een aanzienlijke impact heeft op het milieu en de hoeveelheid verontreinigende stoffen die door onze fabrieken wordt uitgestoten."
Het bedrijf verwerft dankzij zijn milieuvriendelijke strategie wereldwijd nieuwe partners, waardoor zijn ontwikkeling werd opgemerkt en bekroond met de Forbes Diamond 2022.
Dit artikel is gesponsord door Aluprof.