Jan Snel en Daiwa House Group zijn beide voorloper in geïndustrialiseerd en modulair bouwen. Zij bundelen op de Europese markt nu hun krachten onder de merknaam: Daiwa House Modular Europe. Met hun wereldwijde expertise en in de praktijk bewezen oplossingen komen zij tegemoet aan de groeiende vraag naar woningen in Europa en bieden zij de slagvaardigheid die nodig is om de woningbouw te versnellen. Daiwa House Modular Europe levert kwalitatief hoogwaardige huisvestingsoplossingen en heeft de ambitie om in Europa marktleider te worden in de (modulaire) bouw.
De nieuwe merknaam wordt gelanceerd op vastgoedbeurs Provada in Amsterdam (26, 27, 28 oktober), waar er uiteraard een kennissessie over wordt gehouden.
Interessante gesprekspartner
“De overname door de Daiwa House Group maakt van modulair bouwer Jan Snel een nog interessanter gesprekspartner voor opdrachtgevers van woningbouwprojecten,” zo constateert CEO Harry van Zandwijk. Tijdens de kennissessie op Provada staat de discussie dan ook volop in het teken van die Japanse invloed. Terecht, want industrieel modulair bouwen is in Japan uitgegroeid tot een volledige geaccepteerde, volwaardige, snelle en betaalbare bouwwijze, die ook nog eens fraaie resultaten oplevert. Als dat het effect mag zijn van de Japanse invloeden, dan gaat heel Nederland er flink op vooruit en kunnen we het beeld van containers, noodgebouwen en gebrek aan design ver achter ons laten. “Dan kunnen we ons laten leiden door de grote voordelen: modulair industrieel bouwen gaat materiaalverspilling tegen, beperkt het aantal transportbewegingen – denk aan energiebesparing! - en is daarbij ook nog eens minder arbeidsintensief. Last but not least: met onze moderne bouwwijze kunnen we supersnel inspelen op veranderende woningvragen, zoals we dat de afgelopen jaren uitgebreid hebben gedaan met studentenwoningen,” zo klinkt hij enthousiast.
Groeien binnen Europa
Harry legt graag uit wat de overname voor Jan Snel betekent. “Een partner als Daiwa House Group brengt veel kennis en ervaring met industrieel modulair bouwen mee en daar kunnen niet alleen wij zelf, maar vooral ook onze klanten – opdrachtgevers – van profiteren, niet alleen in ons land, maar straks in heel Europa, want dat is het uitgangspunt.” De vraag naar slimme en duurzame huisvestingsoplossingen in Europa groeit onverminderd door, zo signaleert hij al langer. “Door onze wereldwijde expertise samen te brengen hebben we de mogelijkheid om aan deze vraag tegemoet te komen. En onze ambities zijn groot. Op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en innovatie. Met onze woonoplossingen zijn we voorloper op de Europese markt van geïndustrialiseerd modulair bouwen.”
Tijdelijkheid als breekijzer
Harry vergeleek het effect van de overname eerder al met dat “van een stoomtrein die doorgaat in Europa.” Veel gemeenten doe er verstandig aan een ‘halte’ in te richten voor die modulair-bouwen stoomtrein. Ze hebben al kunnen ervaren hoezeer Jan Snel in staat is om snel en hoe fraai tijdelijke studentenwoningen neer te zetten, in principe voor 15 jaar. Harry: “Die tijdelijkheid kunnen we als breekijzer gebruiken, want die geeft gemeenten de ruimte om snel de grote woningnood aan de onderkant te lenigen. Het geeft ze tegelijkertijd alle tijd om te beslissen of het uiteindelijk definitieve locaties moeten worden of dat we de woningen weer zullen afbreken en ergens anders opbouwen waar er vraag is ontstaan. Technisch staat niets dat in de weg en ook architectonisch zijn we tegenwoordig helemaal bij de tijd.”
Daiwa House is wereldwijd actief als ‘communityvormer’
Daiwa House Group uit Japan is een beursgenoteerd concern met een simpel uitgangspunt: ‘communityvorming’. Het heeft een omzet van ruim dertig miljard euro en is voor 80 procent eigenaar geworden van Jan Snel. Daiwa House Group is in 1955 opgericht en heeft al meer dan 444 bedrijven onder zich, waarvan 270 buiten Japan. Het uitdijende bedrijf heeft ruim 48.000 werknemers en claimt al meer dan 1,8 miljoen woonunits te hebben opgeleverd en daarnaast ook nog eens bijna 55.000 commerciële units.
Het in Amsterdam gevestigde Daiwa House Europe is de groepsholding binnen Europa en de daar onder vallende Daiwa House Modular Group wordt de feitelijke bouwer. Die is daarom gewoon gevestigd in Montfoort, waar de fabriek van Jan Snel staat. “Die fabriek gaan we verder uitbreiden en – naar Japans voorbeeld – nog meer robotiseren. En naar mate er meer opdrachten vanuit Europa komen, gaat de Daiwa House Modular Group kijken of het zinvol is om ook fabrieken te bouwen in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk of Duitsland. Overnemen van bestaande bedrijven is ook een optie,” zo laat Harry doorschemeren. Tot slot: de woonoplossingen van Daiwa House Modular Europe worden ontwikkeld in volledige harmonie met mens en maatschappij, met oog voor de toekomst.
Dit artikel is gesponsord door Daiwa House Modular Europe.