'Overijsselse aanpak' helpt Zwolle aan Nieuwe Veemarkt

'Overijsselse aanpak' helpt Zwolle aan Nieuwe Veemarkt
Luchtfoto van het IJsselhallenterrein, met linksboven de A28. Hier moet de Nieuwe Veemarkt komen. Foto: Provincie Overijssel

Samenwerken, netwerken, (co-)financieren, faciliteren en versnellen. Dat zijn de ingrediënten van de 'Overijsselse aanpak' die, met de provincie als belangrijke stakeholder, Zwolle aan een nieuw stuk stad moet helpen: de Nieuwe Veemarkt.

‘In gelul kan je niet wonen’ is misschien wel de meest bekende uitspraak van de voormalige Amsterdamse wethouder Jan Schaefer. In misschien wat nettere bewoordingen is de provincie Overijssel het er helemaal mee eens, met de ‘Overijsselse aanpak’ als resultaat. Doelgericht, hands-on en vol vertrouwen in de potentie van de plannen en de kwaliteiten en de drive van de betrokken overheden, marktpartijen en kennisinstellingen, wil de provincie de complexe en urgente problemen aanpakken waarmee de samenleving wordt geconfronteerd. “De enorme behoefte aan woningen bijvoorbeeld,” stelt Sander van der Wal, als beleidsmedewerker Wonen in dienst van de provincie Overijssel. “Via binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen kun je veel nieuwe, duurzame woningen realiseren. Groot voordeel is dat ze zich dichtbij de binnenstad en OV-voorzieningen bevinden. Nadeel is dat ze bijna per definitie complex zijn. En relatief duur, want voor er kan worden gebouwd moet er eerst worden gesloopt en gesaneerd.”

 Modulair, circulair en duurzaam bouwen

Als een soort spin in het web, is Van der Wal namens de provincie nauw betrokken bij pogingen om via binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen de Overijsselse woningvoorraad te vergroten, te differentiëren en te verduurzamen. Hij coördineert provinciale stimuleringsregelingen die hiervoor in het leven zijn geroepen en probeert landelijke subsidiestromen naar Overijssel te leiden. Daarnaast is hij lid van het Aanjaagteam Woningbouw Overijssel, dat gemeenten ondersteunt met kennis en kunde, en levert hij bijdragen aan de Woonkeuken, een podium waarop kennis wordt gedeeld en ontwikkeld over diverse wonengerelateerde thema’s als modulair, circulair en duurzaam bouwen. “De Overijsselse aanpak werpt vruchten af,” is zijn stellige overtuiging. “Een goed voorbeeld daarvan is de Nieuwe Veemarkt in Zwolle, een gebiedsontwikkeling die onder andere plaatsvindt op het terrein waar zich momenteel de IJsselhallen bevinden. Als provincie zijn we een groot voorstander van dergelijke transformaties, omdat ze duurzame woon/werkgebieden toevoegen aan steden. Wat in dit geval een streepje voor heeft is dat een deel van de bestaande bebouwing wordt hergebruikt.”

‘De Nieuwe Veemarkt zal zo duurzaam, circulair en klimaatadaptief mogelijk worden gerealiseerd’”

Kwaliteit boven kwantiteit

De Nieuwe Veemarkt dankt zijn naam aan de veemarkt die hier ooit was gevestigd. Het wordt de grootste binnenstedelijke gebiedsontwikkeling van Zwolle en slaat met een omvang van 8,5 hectare (dat zijn ruim elf voetbalvelden) ook landelijk gezien zeker geen slecht figuur. Van der Wal: “Uiteraard gaat het niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit. De eerste plannen zijn onlangs gepresenteerd door de gemeentelijke stedenbouwkundige Doesjka Majdandzic en zien er veelbelovend uit. Met 400 tot 600 nieuwe woningen, ligt de nadruk op wonen, al komt er waarschijnlijk ook ruimte voor kantoren, winkels en andere voorzieningen. Een deel van de IJsselhallen wordt gesloopt, maar uitgangspunt is dat het meest markante gebouw met het halfronde dak een nieuwe bestemming krijgt, als een landmark in het nieuwe hoogstedelijke gebied. Er zal zo duurzaam, circulair en klimaatadaptief mogelijk worden gebouwd, met veel aandacht voor water en groen. En op een steenworp afstand van zowel de wijk Kamperpoort, de binnenstad als NS-station Zwolle, zal het gebruik van duurzame vervoermethodes worden gestimuleerd. Deelauto’s bijvoorbeeld. En de fiets en het OV. Ook dat juichen we als provincie toe.”

Steeds concreter

Het contract met de huurder van het IJsselhallenterrein loopt op 1 januari 2024 af, waarna een begin kan worden gemaakt met de uitvoering van de plannen die de komende jaren steeds concreter zullen worden. “Gebiedsontwikkelingen als deze zijn per definitie een zaak van lange adem,” weet Van der Wal. “Via onder andere het Aanjaagteam en de Woonkeuken, zie ik voor de provincie in de eerste plaats rollen weggelegd op het gebied van faciliteren en versnellen.”

‘Bij de ontwikkeling van de Nieuwe Veemarkt zie ik voor de provincie in de eerste plaats rollen weggelegd op het gebied van faciliteren en versnellen’”

Namens de gemeente plaats Majdandzic de gebiedsontwikkeling in groter verband: in tien jaar tijd 10.000 woningen toevoegen aan de Zwolse woningvoorraad. “Zo’n opgave is smullen voor een stedenbouwkundige, zeker in Zwolle dat als stad de menselijke maat heel erg in zich heeft. Het is heel interessant en belangrijk om de mens centraal te zetten bij het ontwerp van de stad. Dat gaan we bij de ontwikkeling van de Nieuwe Veemarkt zeker doen.”

Volgens Majdandzic wordt momenteel aan een gebiedsvisie gewerkt voor de Nieuwe Veemarkt, die volgens planning nog dit jaar zal worden gepresenteerd. Het is de bedoeling dat de congres- en evenfunctie die de IJsselhallen vervult, vanaf 2024 wordt overgenomen op een locatie elders in Zwolle.

Over Zwolle

Met ruim 130.000 inwoners is Zwolle niet de grootste stad van Overijssel. Dat is het zuidoostelijker gelegen Enschede, dat bijna 160.000 inwoners telt. Het provinciebestuur is wel gevestigd in Zwolle, dat vanouds ook de hoofdstad van Overijssel is.

Dit artikel is gesponsord door de provincie Overijssel.

Gemeente en RAI Amsterdam tekenen overeenkomst voor herontwikkeling RAI-terrein

Gemeente en RAI Amsterdam tekenen overeenkomst voor herontwikkeling RAI-terrein

RAI Amsterdam en de gemeente Amsterdam slaan de handen ineen voor een grootschalige ontwikkeling van het RAI-gebied in de Zuidas. Afgelopen donderdag werd de startovereenkomst getekend.

Besef van de eisen voor duurzaamheidsrapportage daalt verbazend langzaam in

Besef van de eisen voor duurzaamheidsrapportage daalt verbazend langzaam in

Veel ondernemingen hebben nog steeds nauwelijks een idee van de eisen voor duurzaamheidsrapportage. Laat staan hoe ze eraan kunnen voldoen, blogt Alexandra Jurgens-Boot.

Jeroen Blokland

Jeroen Blokland: 'Zet in op schaarse beleggingen bij uitponden'

Gebrekkige beleidsvoering die bovendien tot averechtse effecten leidt: het is helaas geen zeldzaamheid in Nederland. De 'Wet betaalbare huur' in combinatie met de sterke stijging van de vermogensbelasting op verhuurde huizen is een pijnlijk voorbeeld. Het maakt de (particuliere) huizenbeleggingsmarkt onrendabel, waardoor er vaak weinig anders op zit dan uitponden. 'Toch moeten 'uitponders' niet bij de pakken neerzitten', aldus Jeroen Blokland, oprichter en beheerder van het Blokland Smart Multi-Asset Fund.

Hoe screens de energiekosten van commercieel vastgoed kunnen verlagen

Hoe screens de energiekosten van commercieel vastgoed kunnen verlagen

Energiekosten vormen een significante uitgavepost voor vastgoedprofessionals. Daarom moet er voortdurend worden gezocht naar manieren om deze kosten te verlagen, zonder in te leveren op het gebied van comfort en kwaliteit. Een effectieve oplossing die vaak over het hoofd wordt gezien, is het gebruik van screens. De ogenschijnlijke eenvoudige toevoeging van zonwering aan gebouwen kan een grote impact hebben op de energierekening, en daarmee op het rendement van het vastgoed.