Finalisten JLL Winning Workplace tonen de werkplek van de toekomst

Finalisten JLL Winning Workplace tonen de werkplek van de toekomst

Voor de een is thuiswerken verschrikkelijk, terwijl de ander het heerlijk vindt om achter het eigen bureau aan de slag te gaan. De coronacrisis maakt werknemers en werkgevers bewuster van het belang van een geschikte werkplek. Juist omdat iedereen eigen voorkeuren heeft, lijkt de werkomgeving in 'het nieuwe normaal' een persoonlijke melange te zijn.

Daarom staat de JLL Winning Workplace Award 2021, de prijs voor de meest vooruitstrevende en innovatieve werkomgeving, in het teken van hybride werken. Werken kan immers overal, zolang het maar goed wordt gefaciliteerd en georganiseerd. PwC, Nationale-Nederlanden en Arcadis zijn hier goed in geslaagd en mogen zich finalist noemen.

Werkplek is maatwerk

De drie organisaties zetten in op verschillende werkplekken die geschikt zijn voor uiteenlopende activiteiten. Maurice Verwer, Director Facility Management & Business Support bij PwC, erkent dat het gedrag van medewerkers is veranderd en dat maatwerk cruciaal is: 'We doen niet aan vaste thuiswerk- of kantoordagen. We gaan voor vrijheid van het individu. Daarbij gaan we in gesprek met onze collega’s, met de leidinggevenden en met de klanten. Waarbij we rekening houden met aspecten zoals beste leeromgeving, wat is goed voor de persoonlijke well being en welk effect de keuzes hebben op de CO2-uitstoot.'

We gaan voor vrijheid van het individu.”

Bij het accountant- en advieskantoor zijn ze zich er wel van bewust dat ze invloed hebben op de keuzes, de well being en de effectiviteit van hun personeel. Bij PwC worden voldoende middelen ingezet om de thuiswerkplek kwalitatief net zo goed te maken als de werkplek op kantoor. Verwer benadrukt dat kantoorwerk niet alleen fijn kan zijn, maar ook noodzakelijk. 'We hebben gezien dat werknemers zes tot zeven keer vaker video calls verrichten dan voorheen. Dus investeren we in software én in ruimtes om dit ook op kantoor te kunnen doen, individueel of in groepen van verschillende grootte. Met het oog op creativiteit en verbinding kan het ook goed zijn om fysiek bij elkaar te komen. 'We hebben innovatieve, creatieve en informele ruimtes gecreëerd naast de reguliere werkplekken. De werkplek is niet zomaar een locatie, het is een beleving.'

Verschillende smaken

Peter Jansen, Portfolio Manager Workspace bij NN, stelt dat de vrijheid te kiezen tussen verschillende smaken de toekomst is. Daarom is de ‘Home Space’ verankerd in het werkplekbeleid van NN. 'De ideale plek om geconcentreerd bezig te zijn met individuele taken en je hoeft maar een minuut te reizen.'

Met verschillende ruimtes stimuleren we onderlinge samenwerking.”

Daarnaast wordt er bij de financiële dienstverlener ingezet op de ‘Team Space’, een locatie die voldoet aan de Arbo-richtlijnen en waar je in direct contact staat met collega’s. Als een werknemer collega’s wil ontmoeten en wil samenwerken, dan zijn daar de ‘Hello Space’ en de ‘Co-Work Space’ voor bedoeld. Jansen: 'Inspirerende en dynamische omgevingen die respectievelijk centraal op verdiepingen tussen Team Spaces of centraal binnen gebouwen gesitueerd zijn. Met die verschillende ruimtes stimuleren we onderlinge samenwerking tussen teamleden en kun je ook makkelijker collega’s van andere delen van de organisatie tegenkomen om mee samen te werken of te overleggen.

'Als we met veel collega’s bij elkaar zijn voor een presentatie, evenement of een feestje, dan is daar de ‘Event Space’ voor ingericht. Daar waar je bij heisessies altijd aan iets buiten kantoor denkt, willen we dat nu juist binnen kantoor een plek geven. Een bijzondere plek waarmee we de connectie met NN willen versterken', aldus Pieter Lems, Portfolio Manager Innovatie bij NN.

Touchdownplekken

Architect Roline den Hartog vertelt dat er bij Arcadis een breed palet aan type werkplekken is ontwikkeld, volgens het OpenUp! principe. Dit principe wordt voor alle Arcadis kantoren wereldwijd toegepast. Van de dynamische ‘open werkplek’ tot de ‘stiltewerkplek’. Daartussen zijn er nog een heleboel werktypes die gekoppeld zijn aan de werkzaamheden en functie. Zo heb je ontwerpplekken met een groot bureau en meerdere beeldschermen en de digital room, waar ruimte is voor virtual- en augmented reality.

Ik beschouw het als luxe dat we elkaar weer kunnen ontmoeten op kantoor.”

Naast de bovenstaande werkplekken, de belcellen en de verschillende soorten overlegruimtes springen de ‘touchdownplekken’ en de parkeerschijf in het oog. De eerste plek is geschikt voor een koffiepauze en bijbehorende informele gesprekken. De parkeerschijf is bedoeld om de bewustwording te vergroten en het gedrag van collega’s te veranderen. Met deze ‘parkeerschijf’ kan een werkplek worden gereserveerd, maar wanneer je langer weg bent, is het toch echt de bedoeling dat je de werkplek vrijmaakt voor een andere collega.

Den Hartog:  'De drukte op kantoren neemt iets toe nu de werknemers weer vaker kunnen komen. Ik beschouw dit zelf als luxe dat we elkaar weer kunnen ontmoeten op kantoor. We kunnen nog steeds veel thuis doen, maar de ruimte, vrijheid en mogelijk is er om samen in ons nieuwe kantoor te zijn.. Zo is ons kantoor een fijne en inspirerende plek met voor ieder wat wils.'

Dit artikel is gesponsord door JLL.