Groen in een stad heeft om meerdere redenen een belangrijk aandeel in een stedelijk ecosysteem: het draagt bij aan leefbaarheid, comfort en aantrekkelijkheid. Stadsparken en groenstroken bieden bewoners de mogelijkheid om buiten te ontspannen en vervullen daarnaast een belangrijke functie. Ze zijn de longen van de stad, ze gaan luchtvervuiling tegen, bieden verkoeling en dragen bij aan biodiversiteit. Maar door groei en verdichting van steden komt het groen steeds meer in de verdrukking.
(Her)introduceren van groen
Onderdeel van de discussie over klimaatverandering is het groeiende bewustzijn van de impact van groen en blauw op de leefbaarheid van steden. Om steden klimaat adaptief te maken en klimaatrisico’s te verminderen, dienen ze flexibel, robuust en vindingrijk te zijn. Het (her)introduceren van groen en het goed managen van water in de stad draagt in belangrijke mate bij aan de weerbaarheid van een stad.
Een stad weerbaar maken vraagt om grootschalige verandering van economische, ecologische, sociale en technische systemen. Niet alleen om klimaatverandering tegen te gaan, maar noodzakelijke veranderingen om haar toekomstbestendigheid – economisch, sociaal én duurzaam - zeker te stellen.
Parijse klimaatakkoord
Steeds meer (internationale) steden committeren zich aan het Parijse klimaatakkoord en sluiten zich aan bij initiatieven als ‘1000 Cities Adapt Now’. Om systematisch anders naar de ontwikkeling en de inrichting van onze steden te kunnen kijken zijn initiatieven als ‘15minutecity’ interessant; een initiatief gericht op het vergroten van de bereikbaarheid van een stad voor de voetganger, verminderen van het autoverkeer in een binnenstad en het creëren van meer ruimte voor groen. De ambitie van Kopenhagen om in 2025 de eerste CO2 neutrale stad van de wereld te zijn leidt tot een andere aanpak voor stedelijke ontwikkeling en structuur op verschillende schaalniveaus.
Ambitieuze plannen
In Nederland hebben meerdere gemeenten ambitieuze plannen op het gebied van duurzaamheid en daarmee toekomstbestendigheid. Er zijn subsidies beschikbaar voor het ‘vergroenen’ van daken en tuinen, er zijn innovaties op het gebied van bufferopslag van overtollig regenwater en er is technologie die wordt ingezet om slim watermanagement toe te passen. Er zijn mooie voorbeelden van plannen voor meer groen in de stad zoals de Coolsingel in Rotterdam en verticale bossen in de vorm van groene gebouwen zoals The Valley en Wonderwoods. Ook ongeorganiseerde en bij voorkeur niet aangeharkte mini-natuurgebieden in de stad als ‘Tiny-forests’ en vele initiatieven als daktuinen en moestuinendaken dragen bij aan de verdere groei van groen in de stad.
Grote stappen zetten
De vraag is alleen: gaat het hard genoeg? Op tijd begonnen zijn we zeker niet, maar zijn we in staat de verloren tijd in te halen? We kunnen klimaatverandering niet met één vooraf volledig vastgesteld plan bestrijden. Het moet stapsgewijs en ‘agile’, maar het is wel tijd om nu grote stappen te zetten. Laten we de ‘lessons learned’ van deze COVID-19-crisis gebruiken om de crisis van een andere orde op wereldschaal, de klimaatcrisis, aan te pakken. Een van de prioriteiten is het laten prevaleren van hoogwaardig groen ín de stad boven groen aan de rand van de stad. Hiermee beperken we verdere verdichting en de groei van hoogbouw en zetten we de natuur in om de leefbaarheid terug te brengen in de stad. Laat de te drukke stadsparken tijdens deze lockdown extra aanleiding zijn om groen in de stad op waarde te schatten, op welk schaalniveau dan ook.
Elke maand verschijnt er een column van Elsbeth Quispel over een onderwerp dat gerelateerd is aan de waarde van de stad. Hierin geeft zij haar visie op de maatschappelijke relevantie van steden, stedelijke ontwikkeling en dus ook vastgoed. Deze visie komt tot stand vanuit intern onderzoek en dialoog met interne en externe stakeholders, in nauwe samenwerking met consultants en analisten uit ons Real Estate Strategy & Innovation team. Meer achtergrond is te vinden in de gelijk genaamde Insight: de weerbaarheid van de groene stad.
Real Estate Strategy & Innovation is de service line binnen Cushman & Wakefield die een leidende rol neemt bij data gedreven strategische adviesopdrachten binnen de vastgoedmarkt. Waarmee we als professional real estate services company strategie en executie aan elkaar verbinden en blijvende toegevoegde waarde leveren aan onze opdrachtgevers
De volgende column sluit aan bij ‘De waarde van een stad’ en gaat over mobiliteit.
Dit artikel is gesponsord door Cushman & Wakefield.