Smart city oplossingen worden werkelijkheid met 5G van T-Mobile

Smart city oplossingen worden werkelijkheid met 5G van T-Mobile

T-Mobile Nederland heeft eind juli haar 5G-netwerk gelanceerd. CEO Søren Abildgaard zette samen met de Haagse wethouder Saskia Bruines (Economie, Internationaal en Dienstverlening) symbolisch de schakelaar om. Hiermee beschikt T-Mobile's thuisbasis Den Haag, samen met het grootste gedeelte van Nederland, over toegang tot de ongekende mogelijkheden van 5G.

De gemeente en T-Mobile realiseerden hiermee hun gezamenlijke ambitie om Den Haag als eerste stad in Nederland te voorzien van een volledig dekkend 5G-netwerk. Dit sluit aan bij de ambitie van de Europese Commissie om in 2020 in elk EU-land minstens één grote stad te hebben waar 5G beschikbaar is. In de komende tijd worden verschillende innovatieve 5G- IoT toepassingen op het gebied van zorg, veiligheid en mobiliteit gerealiseerd. Eind 2020 is het 5G-netwerk van T-Mobile landelijk dekkend.

Samenwerking

Sinds de start van hun samenwerking begin 2019, werkten de gemeente Den Haag en T-Mobile hard aan de voorbereidingen van de lancering van 5G in de hofstad. Eind vorig jaar is het netwerk technisch gereed gemaakt en dankzij experimenteervergunningen uitvoerig getest.

Het netwerk in Den Haag volledig inrichten voor 5G was voor T-Mobile een belangrijke eerste stap op weg naar de uitrol van een landelijk dekkend 5G-netwerk”

Slimme lantaarnpalen en buurtbrandmelders

Met de lancering van 5G zijn nu al veel innovaties mogelijk. In het Living Lab Scheveningen realiseert T-Mobile samen met lokale initiatieven verschillende projecten op het gebied van onder andere zorg, veiligheid en mobiliteit, waaronder:

  • De VeiligeBuurt-App is een app die alle met 5G verbonden brandalarmen met elkaar verbindt. In geval van een noodsituatie in een buurt ontvangen verbonden buurtbewoners een melding, zodat zij hulp kunnen verlenen.
  • De aanleg van slimme lantaarnpalen die verbonden zijn met het 5G-netwerk. De palen zijn uitgerust met verschillende sensoren, waarmee bijvoorbeeld lichtoverlast wordt tegengegaan rond natuurgebieden, maar ook luchtkwaliteit en geluidsoverlast worden gemeten.
  • Slim parkeren met Spotten. Met 5G connectiviteit worden diverse data uit onder andere sensoren in het wegdek gecombineerd en wordt beschikbare parkeercapaciteit nauwkeurig in beeld gebracht. Dit draagt voor alle gebruikers bij aan het oplossen van de parkeerproblematiek.

Nederland inrichten voor 5G

Het netwerk in Den Haag volledig inrichten voor 5G was voor T-Mobile een belangrijke eerste stap op weg naar de uitrol van een landelijk dekkend 5G-netwerk. Kim Larsen, Directeur IT & Technologie bij T-Mobile: “Het beschikbaar maken van 5G in Den Haag is een mooi begin van hoe we zo snel mogelijk heel Nederland gaan voorzien van 5G. Zowel in de grote steden als in kleinere dorpen en landelijke gebieden.”

Na de afgelopen spectrumveiling worden de komende jaren ook de volgende 5G-frequenties 3.5GHz en 26GHz beschikbaar gesteld. Hiermee nemen de mogelijkheden en snelheden van het 5G-netwerk nog verder toe. Larsen: “De mogelijkheden die 5G straks te bieden heeft zijn eindeloos. Van innovatieve oplossingen in de zorg en landbouw tot de uitrol van hele Smart Cities. Met 5G breken we straks technologische limieten waar we ons nu nog geen voorstelling van kunnen maken.”

Dit artikel is gesponsord door T-Mobile.

Bekijk de sessies van T-Mobile op het congres Transformatie in de slimme stad.

Jeroen Blokland

Jeroen Blokland: 'Zet in op schaarse beleggingen bij uitponden'

Gebrekkige beleidsvoering die bovendien tot averechtse effecten leidt: het is helaas geen zeldzaamheid in Nederland. De 'Wet betaalbare huur' in combinatie met de sterke stijging van de vermogensbelasting op verhuurde huizen is een pijnlijk voorbeeld. Het maakt de (particuliere) huizenbeleggingsmarkt onrendabel, waardoor er vaak weinig anders op zit dan uitponden. 'Toch moeten 'uitponders' niet bij de pakken neerzitten', aldus Jeroen Blokland, oprichter en beheerder van het Blokland Smart Multi-Asset Fund.

Hoe screens de energiekosten van commercieel vastgoed kunnen verlagen

Hoe screens de energiekosten van commercieel vastgoed kunnen verlagen

Energiekosten vormen een significante uitgavepost voor vastgoedprofessionals. Daarom moet er voortdurend worden gezocht naar manieren om deze kosten te verlagen, zonder in te leveren op het gebied van comfort en kwaliteit. Een effectieve oplossing die vaak over het hoofd wordt gezien, is het gebruik van screens. De ogenschijnlijke eenvoudige toevoeging van zonwering aan gebouwen kan een grote impact hebben op de energierekening, en daarmee op het rendement van het vastgoed.

Foto: Eyesmile Photography

Toekomstbestendig wijkwinkelcentrum biedt financieel en maatschappelijk rendement

Een toekomstbestendig wijkwinkelcentrum is méér dan een verzameling winkels: het zorgt ook voor sociale cohesie in een wijk, stelt Ellen Tak van Altera Vastgoed. 'Juist dat maakt het een heel interessant beleggingsproduct. Naast financieel rendement is maatschappelijk rendement ook belangrijk. Dat wil ik beleggers graag meegeven. Vanuit sociaal oogpunt, maar ook omdat dit de toekomstbestendigheid vergroot. En dat draagt uiteindelijk weer bij aan financieel rendement.'

Bouwers en ontwikkelaars maken impact met Build to Connect

Bouwers en ontwikkelaars maken impact met Build to Connect

Met een deelname aan Build to Connect is jouw team klaar voor de tweede helft van het jaar. Op 20 september gaan inmiddels al zestien teams bouwen aan een levensgrote kettingreactie tijdens het vastgoedevenement van het jaar: Build to Connect.