Stad van de toekomst. Case study: De inbraakvrije slimme woonwijk

Stad van de toekomst. Case study: De inbraakvrije slimme woonwijk

Een inbraakvrije woonwijk, dat is het doel van het gelijknamige programma Inbraakvrije Wijk. Maar hoe realiseer je dat? Zet je op iedere straathoek een agent neer? Moet de wijk op slot? Dat moet slimmer kunnen!

Met dat idee is het Ministerie van Justitie & Veiligheid in samenwerking met DITSS (Dutch Institute for Technology, Safety & Security) het programma Inbraakvrije Wijk gestart. Hierin wordt onderzocht hoe slimme innovatieve technologie kan bijdragen aan een veiligere woonwijk. Strict verzorgt het programma Planning & Control.

Smart Society uitdaging

Het programma bevindt zich binnen de veiligheidskolom van het Smart City domein, met een focus op woonbuurten en woninginbraken. Hoewel dit slechts een klein deel van het Smart City domein beslaat, is dit een complex speelveld waarin bewoners, bedrijven, onderzoeksinstellingen, gemeente en politie samenkomen en samenwerken. Tel daar de verbinding van de publieke ruimte (door middel van Sensing) met de private ruimte (door middel van Domotica) bij op en je hebt een uitdaging te pakken.

Innovatief onderzoeksprogramma

Om een dergelijke uitdaging aan te kunnen gaan, is gekozen voor een innovatief onderzoeksprogramma om in te kunnen spelen op veranderingen en/of nieuwe inzichten. Enerzijds moet het innovatie faciliteren en aanjagen en anderzijds moet het programma voldoende houvast bieden om tot concrete resultaten te komen.

Er zijn verschillende ‘lab omgevingen’ opgezet waarin verschillende onderzoeken worden gedaan en de continuïteit wordt gewaarborgd. Zo werken we binnen het Data-lab samen met een partner waarmee we onderzoek doen naar het onderscheid in normale en afwijkende looppatronen. Dit onderzoek maakt het mogelijk om aan de hand van looppatronen afwijkend gedrag van bijvoorbeeld een inbreker te herkennen.

Het programma bevindt zich binnen de veiligheidskolom van het Smart City domein, met een focus op woonbuurten en woninginbraken”

Daarnaast is er door het Max Planck instituut in samenwerking met de Universiteit van Twente en de Universiteit van Amsterdam binnen het VirtualReality-lab een virtuele omgeving van het Fieldlab in Rotterdam gebouwd waarin onderzoek wordt gedaan naar de effecten/resultaten van het toepassen van maatregelen. Wordt er binnen het Inside-lab gewerkt aan optimalisatie van de Sensor Hubs met bewegingssensoren (die op basis van x,y,t coördinaten looppatronen waarneemt) en geluidsdrukmeters (die geluidsgolven kunnen registreren zoals brekend glas). Wordt het Idee-lab gebruikt om te komen tot bruikbare innovatieve inzichten (programma vraagstukken) ten behoeve van het programma Inbraakvrije Wijk en het Fieldlab door middel van interactieve sessies met relevante stakeholders. Én is er de Fieldlab omgeving in Rotterdam, waarover hieronder meer, waarin data van looppatronen en geluid worden verzameld en experimenten worden uitgevoerd.

Fieldlab

In het Fieldlab in Rotterdam wordt specifiek onderzoek gedaan naar technologie die kan worden ingezet tegen woninginbraken. In Lombardijen bevinden zich in een aantal lantaarnpalen verschillende sensoren die beweging registreren en geluid herkennen. Deze sensoren leggen bewegingen van mensen vast, die bijvoorbeeld afwijken van het normale loopgedrag. Dit wordt gecombineerd met geluidsherkenning van onder andere brekend glas. Uiteindelijk moeten deze in het geval van een ‘vreemd en afwijkend’ resultaat uiteindelijk leiden tot signalen waarop actie kan worden ondernomen. Zoals bijvoorbeeld de geavanceerde inzet van licht en geluid om duidelijk te maken dat de aanwezigheid is opgemerkt.

Bezoek minister Sander Dekker

Op maandag 6 juli bracht minister Sander Dekker (minister voor Rechtsbescherming) een bezoek aan het Fieldlab in Rotterdam. Hier heeft de minister de projectruimte bezocht, waarna hij de wijk in is gegaan en een bezoek heeft gebracht aan een bewoner en heeft geluisterd naar zijn ervaringen. Na afloop van het bezoek sluit minister Dekker af: Bijzonder om te zien dat in deze wijk gekozen is om niet alleen te kijken naar meer politie op straat om te zorgen dat we de boeven pakken maar meer om te kijken wat kunnen we aan de voorkant doen om woninginbraken te voorkomen. Met slimme technieken, nieuwe manieren en samenwerking met verschillende partijen. Want uiteindelijk is de impact van een woninginbraak zo enorm. Of mensen hier blijven wonen hangt af van hoe veilig ze zich voelen in een wijk”.

Naast het Fieldlab in Rotterdam worden er vanuit het programma gesprekken gevoerd met meerdere gemeentes die interesse hebben in een Fieldlab omgeving.

Kijk voor meer informatie op www.inbraakvrijewijk.nl

Dit artikel is gesponsord door Strict.

Bekijk de sessie van Strict op het congres Transformatie in de slimme stad.

Jeroen Blokland

Jeroen Blokland: 'Zet in op schaarse beleggingen bij uitponden'

Gebrekkige beleidsvoering die bovendien tot averechtse effecten leidt: het is helaas geen zeldzaamheid in Nederland. De 'Wet betaalbare huur' in combinatie met de sterke stijging van de vermogensbelasting op verhuurde huizen is een pijnlijk voorbeeld. Het maakt de (particuliere) huizenbeleggingsmarkt onrendabel, waardoor er vaak weinig anders op zit dan uitponden. 'Toch moeten 'uitponders' niet bij de pakken neerzitten', aldus Jeroen Blokland, oprichter en beheerder van het Blokland Smart Multi-Asset Fund.

Hoe screens de energiekosten van commercieel vastgoed kunnen verlagen

Hoe screens de energiekosten van commercieel vastgoed kunnen verlagen

Energiekosten vormen een significante uitgavepost voor vastgoedprofessionals. Daarom moet er voortdurend worden gezocht naar manieren om deze kosten te verlagen, zonder in te leveren op het gebied van comfort en kwaliteit. Een effectieve oplossing die vaak over het hoofd wordt gezien, is het gebruik van screens. De ogenschijnlijke eenvoudige toevoeging van zonwering aan gebouwen kan een grote impact hebben op de energierekening, en daarmee op het rendement van het vastgoed.

Foto: Eyesmile Photography

Toekomstbestendig wijkwinkelcentrum biedt financieel en maatschappelijk rendement

Een toekomstbestendig wijkwinkelcentrum is méér dan een verzameling winkels: het zorgt ook voor sociale cohesie in een wijk, stelt Ellen Tak van Altera Vastgoed. 'Juist dat maakt het een heel interessant beleggingsproduct. Naast financieel rendement is maatschappelijk rendement ook belangrijk. Dat wil ik beleggers graag meegeven. Vanuit sociaal oogpunt, maar ook omdat dit de toekomstbestendigheid vergroot. En dat draagt uiteindelijk weer bij aan financieel rendement.'

Bouwers en ontwikkelaars maken impact met Build to Connect

Bouwers en ontwikkelaars maken impact met Build to Connect

Met een deelname aan Build to Connect is jouw team klaar voor de tweede helft van het jaar. Op 20 september gaan inmiddels al zestien teams bouwen aan een levensgrote kettingreactie tijdens het vastgoedevenement van het jaar: Build to Connect.