Wijze van uitrol van 5G netwerken is de uitdaging, niet de techniek zelf

Wijze van uitrol van 5G netwerken is de uitdaging, niet de techniek zelf
Heimen Visser, Fund Manager Smart Cities bij Primevest Capital Partners Nederland. Foto: Marina Kemp

Er wordt in de media en daar buiten veel geschreven, gesproken en gedemonstreerd tegen de komst van de nieuwe mobiele communicatie technologie 5G. Over de (on)wenselijkheid en wel- of niet schadelijkheid van 5G wil ik hier niet de discussie herstarten. Nieuwe technologie brengt altijd verzet met zich mee, waardoor fabels en feiten soms moeilijk worden onderscheiden. We hebben 2G (GPRS) zien komen, opgevolgd door 3G en 4G; momenteel staan we aan de prille vooravond van de uitrol van 5G. De 5G uitdaging zit echter niet in de technologie, maar in een veel fijnmaziger uitrol van de netwerken dan we bij vorige technologieën hebben gekend.

De recente 5G veiling in juni dit jaar van de 700, 1400 en 2100 Mhz frequenties is de eerste stap om te komen tot de uiteindelijke veiling van de 3500 Mhz frequentie veiling begin 2022. Dan zal pas een landelijk dekkend fijnmazig netwerk ontstaan. De crux zit in de efficiënte wijze van uitrol van de 5G netwerken. Daarin spelen 2 zaken een cruciale rol:

1.  Mobiele operators werken slechts ‘beperkt’ samen in de uitrol van 5G

Mobiele operators zitten in hevige concurrentie met elkaar (T-Mobile, KPN en Vodafone) en hebben per definitie geen intentie om samenwerking op te zoeken. Jaren geleden zijn door hen de eerste voorzichtige samenwerkingsstappen gezet door ‘site sharing’ te aanvaarden, dat simpelweg inhield om hun eigen antennes in dezelfde grote macromast te monteren (zoals bekend langs de snelweg). Daarnaast gebruikt elke mobiele operator haar eigen merk technologie (Huawei, Ericsson, Nokia, etc.) waardoor ‘technologie sharing’ lastig wordt. Maar het belangrijkste: de concurrentie mag voornamelijk niet weten hoe veel klanten op haar eigen netwerk actief zijn, laat staan waar op het netwerk, dit zou gerichte marketing acties van de concurrentie op de klantbase van de ander kunnen uitlokken.

2.  De 3500 Mhz frequentie vereist een veel fijnmaziger uitrol en lagere antenne opstelpunten

Daar waar de huidige geveilde frequentiebanden (700, 1400 en 2100 Mhz) implementeerbaar zijn in de reeds bestaande macromasten (langs de snelweg) en dak locaties, heeft de 3500 Mhz frequentie de noodzaak voor antenne plaatsing veel dichterbij de grond (tussen 4-8 meter) en de afstand tussen de antennes is veel korter (500-800 meter). Juist deze 3500 Mhz frequentieband is geschikt voor toepassingen die een hoge bandbreedte en lage ‘latency’ (vertraging op het netwerk) vereisen. Autonoom rijden is hiervan een goed voorbeeld.

Oplossing zit in regie op de wijze van 5G uitrol de openbare ruimte

In het gedecentraliseerde Nederland waarin we leven is de uitrol van 5G weliswaar aan regels van Agentschap Telecom onderhavig en de Telecomwet, de feitelijke uitrol vind plaats in de Nederlandse gemeenten. TNO en Primevest Capital Partners hebben in 2018 al een studie gedaan naar de haalbaarheid van deze 5G uitrol (en andere IoT toepassingen) in zogenoemde Smart Public Nodes, maar gewaarschuwd dat elke gemeente autonoom kan en moet bepalen op welke wijze dit dient te geschieden.

De 5G uitdaging zit echter niet in de technologie, maar in een veel fijnmaziger uitrol van de netwerken dan we bij vorige technologieën hebben gekend”

Hergebruik van bestaande objecten in de openbare ruimte is hierbij cruciaal om steden niet helemaal vol te bouwen met extra objecten en lelijk te maken met techniek aan historische gebouwen. Uit het TNO onderzoek komt naar voren dat bijvoorbeeld lantarenpalen bij uitstek geschikt zijn om als Smart Public Nodes te fungeren. De hoogte, het feit dat ze om de 50 meter in de stad staan en reeds zijn gekoppeld aan een elektriciteit network, maakt dat deze lantaarnpalen zeer geschikt zijn voor nieuwe toepassingen, zowel publiek (handhaving, camera’s, elektrisch laden van voertuigen, bewegwijzering, smart parking) als privaat (Wifi, reclame, 5G). “Niet elke lantarenpaal wordt een Smart Public Node”, aldus Heimen Visser, Fund Manager Smart Cities bij Primevest Capital Partners Nederland “omdat nieuwe toepassingen niet in elk gebied economisch haalbaar of maatschappelijk gewenst zijn. Elke stad of gemeente is zelf de regisseur”.

Maar deze regisseur rol is makkelijker in te vullen door een grote gemeente dan door een kleine gemeente met beperkte capaciteit. Samenwerking tussen de verschillende gemeenten en dit op uniforme wijze besturen is gewenst. Sinds twee jaar geleden is hiervoor Smart City Nederland opgericht, samen met de BNG Bank, om gemeenten te helpen grip te houden op de wijze van uitrol van 5G maar tegelijkertijd ook te profiteren van de opbrengsten die kunnen worden gegenereerd met de ontsluiting van slimme toepassingen in deze Smart Public Nodes.

Wij helpen u graag verder hierbij, neem daarvoor een kijkje op www.smartcitynederland.com.

Dit artikel is gesponsord door Primevest Capital Partners.

Bekijk de sessie van Primevest Capital Partners op het congres Transformatie in de slimme stad.

Jeroen Blokland

Jeroen Blokland: 'Zet in op schaarse beleggingen bij uitponden'

Gebrekkige beleidsvoering die bovendien tot averechtse effecten leidt: het is helaas geen zeldzaamheid in Nederland. De 'Wet betaalbare huur' in combinatie met de sterke stijging van de vermogensbelasting op verhuurde huizen is een pijnlijk voorbeeld. Het maakt de (particuliere) huizenbeleggingsmarkt onrendabel, waardoor er vaak weinig anders op zit dan uitponden. 'Toch moeten 'uitponders' niet bij de pakken neerzitten', aldus Jeroen Blokland, oprichter en beheerder van het Blokland Smart Multi-Asset Fund.

Hoe screens de energiekosten van commercieel vastgoed kunnen verlagen

Hoe screens de energiekosten van commercieel vastgoed kunnen verlagen

Energiekosten vormen een significante uitgavepost voor vastgoedprofessionals. Daarom moet er voortdurend worden gezocht naar manieren om deze kosten te verlagen, zonder in te leveren op het gebied van comfort en kwaliteit. Een effectieve oplossing die vaak over het hoofd wordt gezien, is het gebruik van screens. De ogenschijnlijke eenvoudige toevoeging van zonwering aan gebouwen kan een grote impact hebben op de energierekening, en daarmee op het rendement van het vastgoed.

Foto: Eyesmile Photography

Toekomstbestendig wijkwinkelcentrum biedt financieel en maatschappelijk rendement

Een toekomstbestendig wijkwinkelcentrum is méér dan een verzameling winkels: het zorgt ook voor sociale cohesie in een wijk, stelt Ellen Tak van Altera Vastgoed. 'Juist dat maakt het een heel interessant beleggingsproduct. Naast financieel rendement is maatschappelijk rendement ook belangrijk. Dat wil ik beleggers graag meegeven. Vanuit sociaal oogpunt, maar ook omdat dit de toekomstbestendigheid vergroot. En dat draagt uiteindelijk weer bij aan financieel rendement.'

Bouwers en ontwikkelaars maken impact met Build to Connect

Bouwers en ontwikkelaars maken impact met Build to Connect

Met een deelname aan Build to Connect is jouw team klaar voor de tweede helft van het jaar. Op 20 september gaan inmiddels al zestien teams bouwen aan een levensgrote kettingreactie tijdens het vastgoedevenement van het jaar: Build to Connect.