Waarom is een slimme connectieve stad op termijn nodig?

Waarom is een slimme connectieve stad op termijn nodig?

Steeds meer mensen wonen in steden - het verstedelijkingsproces is niet te stoppen. Duurzame ontwikkelingen zijn nodig om ondanks verhoogde energiebehoefte en milieuvervuiling een goede levenskwaliteit te garanderen. Er is vraag naar technische innovaties - vooral op het gebied van communicatie, informatie, duurzaamheid, veiligheid en verkeer. De slimme stad moet worden gelijkgesteld met een toekomstbestendig ecosysteem, het is strategisch gepland - het bespaart energie, vermindert de uitstoot en schakelt over op hernieuwbare energie. Een gemeente kan, ongeacht de grootte, een slimme stad worden.

Hierin staat dan ook weer centraal: hoe bouw je die slimme stad en die dan ook nog eens toekomst bestendig is?

Vanuit veiligheid gevoel (lichtbron), locatie in de stad (in de straat), stroomvoorziening vanuit (openbare NUTS voorzieningen) alsmede aangelegde data infrastructurele toepassingen (glasvezel tracés) is een lichtmast één van de logische connectiviteit hubs om al die taken voor technische innovaties te huisvesten. Maar hoe krijg je dit in een gestandaardiseerde EN-40 lantaarnpaal voor elkaar? Waarbij reproduceerbaarheid, beheer in service, betaalbaarheid en connectiviteit in vorm van wifi/5G ook daadwerkelijk allemaal passen. Elke gebruiker heeft daarnaast ook prestatie eisen waarbij bv. Een gemeente de minimale lichturen eist, een 5G netwerkprovider een UP-time in zender, een investeerder in afschrijving waarbij de beheerder de juiste toegankelijkheid en service wil garanderen. Om de  slimme stad te verwezenlijken moet het licht op de ‘lantaarnpaal’ zijn plek gaan delen met onder andere meetapparatuur en zenders voor connectiviteit!

Duurzame ontwikkelingen zijn nodig om ondanks verhoogde energiebehoefte en milieuvervuiling een goede levenskwaliteit te garanderen”

Maar waarom hebben we  die Connectiviteit eigenlijk nodig?

Met de komst van onder andere 5G kun je een stad beter draadloos digitaliseren dan met bestaande technologie. De 3 grote operators hebben dan ook gekozen om te investeren in 5G netwerken die een plaats moeten krijgen in onze samenleving. Om echter dit in de straat van de stad beschikbaar   te krijgen heb je meer kleinere cellen nodig dan met bestaande 3/4G netwerken om alle gevraagde data te verwerken waarmee bijvoorbeeld Auto’s autonoom zonder risico’s zich door de stad kunnen bewegen.

Nedal heeft, vanuit het uitgangspunt dat de lantaarnpaal die ook als connectiviteit hub gaat dienen optisch niet veel mag afwijken van zijn broertjes die alleen een lichtbron dragen en naast hem in de straat staan; en daarbij ook is de betaalbaarheid in zowel aanschaf als in onderhoud, een sterke troef van aluminium masten. Betaalbaarheid  is gegarandeerd omdat Nedal de Connectiviteit masten in het  bestaande productie proces kan opnemen.

Daarbij blijven andere kenmerken en voordelen van aluminium als onderhoudsvrij de groene eigenschappen van volledig hergebruikt aluminium bestaan.  Hiermee is de ‘SMART CITY HUB’ van Nedal aluminium voor gevraagde technologische oplossingen als ‘housekeeper’ ontstaan.

Dit artikel is gesponsord door Nedal.

Bekijk de sessie van Nedal op het congres Transformatie in de slimme stad.

Jeroen Blokland

Jeroen Blokland: 'Zet in op schaarse beleggingen bij uitponden'

Gebrekkige beleidsvoering die bovendien tot averechtse effecten leidt: het is helaas geen zeldzaamheid in Nederland. De 'Wet betaalbare huur' in combinatie met de sterke stijging van de vermogensbelasting op verhuurde huizen is een pijnlijk voorbeeld. Het maakt de (particuliere) huizenbeleggingsmarkt onrendabel, waardoor er vaak weinig anders op zit dan uitponden. 'Toch moeten 'uitponders' niet bij de pakken neerzitten', aldus Jeroen Blokland, oprichter en beheerder van het Blokland Smart Multi-Asset Fund.

Hoe screens de energiekosten van commercieel vastgoed kunnen verlagen

Hoe screens de energiekosten van commercieel vastgoed kunnen verlagen

Energiekosten vormen een significante uitgavepost voor vastgoedprofessionals. Daarom moet er voortdurend worden gezocht naar manieren om deze kosten te verlagen, zonder in te leveren op het gebied van comfort en kwaliteit. Een effectieve oplossing die vaak over het hoofd wordt gezien, is het gebruik van screens. De ogenschijnlijke eenvoudige toevoeging van zonwering aan gebouwen kan een grote impact hebben op de energierekening, en daarmee op het rendement van het vastgoed.

Foto: Eyesmile Photography

Toekomstbestendig wijkwinkelcentrum biedt financieel en maatschappelijk rendement

Een toekomstbestendig wijkwinkelcentrum is méér dan een verzameling winkels: het zorgt ook voor sociale cohesie in een wijk, stelt Ellen Tak van Altera Vastgoed. 'Juist dat maakt het een heel interessant beleggingsproduct. Naast financieel rendement is maatschappelijk rendement ook belangrijk. Dat wil ik beleggers graag meegeven. Vanuit sociaal oogpunt, maar ook omdat dit de toekomstbestendigheid vergroot. En dat draagt uiteindelijk weer bij aan financieel rendement.'

Bouwers en ontwikkelaars maken impact met Build to Connect

Bouwers en ontwikkelaars maken impact met Build to Connect

Met een deelname aan Build to Connect is jouw team klaar voor de tweede helft van het jaar. Op 20 september gaan inmiddels al zestien teams bouwen aan een levensgrote kettingreactie tijdens het vastgoedevenement van het jaar: Build to Connect.