Om duurzaam ondernemen en het opwekken van hernieuwbare energie te stimuleren en ondersteunen, heeft de Nederlandse overheid de SDE+-subsidie in het leven geroepen. Twee keer per jaar kunnen bedrijven en non-profitorganisaties een aanvraag indienen voor deze regeling voor de aanleg van een zonne-energiesysteem.
De subsidieregeling gaat in 2020 op de schop. Niet alleen kan er vanaf volgend jaar slechts één keer per jaar subsidie aangevraagd worden, ook wordt de beschikbare subsidie gehalveerd. Alle reden dus voor ondernemers en beleidsbepalers die de duurzame ambities hebben, nu in actie te komen.
Waarom wordt de vergoeding gehalveerd?
Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat maakte onlangs bekend dat de SDE+-regeling in 2020 verandert. 'Het budget van de SDE+-subsidie gaat van 10 naar 5 miljard euro', zegt Philippe Vanhoef, medeoprichter van Ecorus. Niet alleen wordt er minder geld beschikbaar gesteld, ook verlegt de stimuleringssubsidie de prioriteit richting CO2-reductie.
'Er worden nieuwe technieken toegevoegd die niet hernieuwbare elektriciteit zijn. Bovendien wordt er nu gekeken naar CO2-reductie, zoals Carbon Capture & Storage (CCS) en warmtenetten en niet meer naar kostprijs per kWh. Deze technieken krijgen in 2020 meer prioriteit dan zonne-energie.'
SDE++: andere koers, nieuwe subsidiecategorieën
Binnen de SDE++-regeling krijgen zonne-energieprojecten, in tegenstelling tot binnen de SDE+-regeling, niet langer de hoogste prioriteit. Dit betekent dat de kans op een succesvolle subsidieaanvraag afneemt, net als de hoogte van de vergoeding per kWh.
Wie in aanmerking wil komen voor aanvullende financiering voor een zonne-energieproject moet dus snel zijn én een sterke businesscase indienen. Dit betekent een goede strategie, de juiste onderbouwing voor het project en een aanvraag die niet alleen volledig is, maar ook beschikt over de juiste documentatie, zoals vergunningen.
Allround zonne-energie projectontwikkelaar Ecorus kan bewuste pandeigenaren, grondbezitters en logistieke partners hierbij uitstekend helpen.
Hoe dien ik een succesvolle aanvraag in?
Ecorus – met meer dan tien jaar ervaring – doet alle SDE+-aanvragen in eigen beheer en is trots dat het een succesvolle staat van dienst kan tonen. De ‘zakelijke verduurzamer’ beheerst de gehele keten – van ontwerp, financiering en bouw tot het beheer en onderhoud van zonne-energiesystemen – en dient complete en acceptabele aanvragen in, inclusief haalbaarheidsstudie en een realistische businesscase.
'Het waarmaken van duurzame ambities is binnen handbereik, maar de tijd tikt snel weg', sluit Vanhoef af.
Wilt u uw SDE subsidieaanvraag laten verzorgen of uw subsidie benutten? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden en vraag direct kosteloos en onafhankelijk advies dat het beste bij u past.
Dit artikel is gesponsord door Ecorus.