Samenwerking Bouwinvest en AH voor duurzame energie

Samenwerking Bouwinvest en AH voor duurzame energie

Het Bouwinvest Retail Fund en Albert Heijn hebben een huurovereenkomst gesloten voor het gebruik van zonnepanelen. Dit is het eerste resultaat uit gesprekken tussen beide partijen, waarin ze nagaan op welke wijze ze elkaar kunnen helpen bij het realiseren van de eigen duurzaamheidsdoelstellingen.

Zelden worden daken van winkelcentra benut wanneer een huurder en verhuurder moeten samenwerken. Daardoor wordt de potentie voor duurzame energieopwekking op de grote oppervlakten van winkelcentra niet benut. Albert Heijn en Bouwinvest zijn er in geslaagd om voor de vestiging Molenhoek in Rosmalen over de praktische, technische, fiscale en commerciële obstakels heen te stappen. Er ligt nu een overeenkomst die bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van beide partijen. Deze kennis kan worden benut voor cases in andere winkelcentra.

Bouwinvest verhuurt de panelen aan Albert Heijn en ontvangt daarvoor een vaste huurprijs. Als eigenaar is Bouwinvest verantwoordelijk voor de installatie en het onderhoud. De panelen worden rechtstreeks op de elektriciteitsvoorziening van Albert Heijn aangesloten. De zonnepanelen worden begin 2019 geplaatst op de Albert Heijn vestiging in winkelcentrum Molenhoek in Rosmalen.

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.

Besef van de eisen voor duurzaamheidsrapportage daalt verbazend langzaam in

Besef van de eisen voor duurzaamheidsrapportage daalt verbazend langzaam in

Veel ondernemingen hebben nog steeds nauwelijks een idee van de eisen voor duurzaamheidsrapportage. Laat staan hoe ze eraan kunnen voldoen, blogt Alexandra Jurgens-Boot.

Martijn van Halem (links) en Roel van Wensen van het Fonds Vitale Kerngebieden aan de Binnenweg in Rotterdam.

Gemeente Rotterdam koopt panden met eigen fonds

Het Fonds Vitale Kerngebieden in Rotterdam is opgezet om leegstand tegen te gaan en winkelgebieden levendig te maken. Met het fonds gaat de gemeente winkelpanden opkopen, opknappen en verhuren aan geschikte kandidaten. Onlangs zijn de eerste vier panden aangekocht. 'We zetten in op beleid, Rotterdam gaat geen commerciële vastgoedportefeuille opbouwen.'

Een van de financiële tegenvallers voor Eco+Bouw waren de hoge aanloopkosten voor de fabricage van modulaire woningen

Pionier biobased bouwen failliet: 'Wij hebben gruwelijk onze nek uitgestoken'

Eco+Bouw, een van de koplopers op het gebied van ecologische woningbouw, is failliet. Een 'opeenstapeling van pech' ging volgens directeur-eigenaar Patrick Schreven aan de ondergang vooraf.

SG-adviseurs Iris Kampers en Bart Oosterhuis

ESG-adviseurs Savills: onze rol is om voor én met de klant vooruit te kijken

Van projectontwikkelaars, beleggers en grondeigenaren tot zakelijke huurders, logistieke ondernemingen en overheidsinstanties; alle klanten van Savills zien intussen het belang in van ESG, zeggen ESG-adviseurs Iris Kampers en Bart Oosterhuis van Savills in Nederland. Maar het kennis- en ambitieniveau verschilt. De ene klant kent de regelgeving van binnen en buiten en investeert al flink in duurzame maatregelen, terwijl de ander (nog) niet weet waar te beginnen.