Marktaandeel Airbnb op hotelmarkt omhoog

Marktaandeel Airbnb op hotelmarkt omhoog

In 2017 werden in Amsterdam bijna 2,1 miljoen overnachtingen via boekingsplatform Airbnb geboekt. Dat is een stijging van meer dan 25 procent in vergelijking met 2016.

Dat blijkt uit het Airbnb rapport van vastgoedadviseur Colliers International en Hotelschool The Hague dat op 15 maart is gepubliceerd. Ter vergelijking: in Berlijn werden vorig jaar 2,2 miljoen overnachtingen geboekt en in Londen 6,7 miljoen. Airbnb-overnachtingen blijven in dezelfde Amsterdamse wijken geconcentreerd. Oud-West/De Baarsjes is nu de populairste bestemming van de stad en nam daarmee de eerste plek over van de huidige nummer twee, Centrum-West.

Ook in de andere drie grote steden groeide Airbnb hard. In Utrecht verdubbelde het aantal overnachtingen naar 156.000, in Rotterdam steeg het aantal met 32 procent naar 154.000 en in Den Haag was de groei 46 procent en werden 184.000 overnachtingen geboekt. Nederland is in trek bij toeristen uit het binnen- en buitenland.

Het aantal hotelovernachtingen groeide in Nederland beduidend harder dan gemiddeld in de rest van Europa: 9 tegenover 5 procent. In Amsterdam was de plus zelfs 12 procent (15,6 miljoen overnachtingen). De groei van Airbnb in Amsterdam was vorig jaar echter nog groter. Hierdoor liep het marktaandeel van Airbnb op tot bijna 12 procent. In Utrecht wordt zelfs 1 op de 5 overnachtingen geboekt via het platform.

Dirk Bakker, Head of EMEA Hotels van Colliers International: ‘Nederlandse hotels doen het internationaal gezien erg goed. De nog hogere groeicijfers van Airbnb laten zien hoe populair dit platform is en een permanente plek heeft veroverd in het hotellandschap. Wij verwachten dat het marktaandeel uitkomt tussen 12 en 14 procent.’

Jeroen Oskam, director Research van Hotelschool The Hague vult aan: ‘Ons onderzoek nuanceert het beeld dat de groei van Airbnb afvlakt. Weliswaar groeit het aantal accommodaties op Airbnb beperkt, maar het totaal aantal overnachtingen en bezoekers blijft hard groeien.’

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.

2023 | Het jaar van Hugo

2023 | Het jaar van Hugo

Met de invoering van de Wet betaalbare huur is de triomftocht van de gewezen woonminister Hugo de Jonge ten einde. Anders is de barre tocht van zijn huurwet langs tal van kritische instanties, woedende woningbeleggers en forse rechtse blokken in zowel de Tweede als Eerste Kamer niet te duiden.

Beeld: Dennis van de Water/Shutterstock

Dit zijn de belangrijkste vastgoedtrends voor 2025

2024 was een jaar van terughoudendheid. De vastgoedsector maakte een pas op de plaats in afwachting van betere perspectieven. Aan dat hoofdstuk lijkt nu een eind te komen. Er is sprake van voorzichtig optimisme. Dit zijn de zes belangrijkste ontwikkelingen voor 2025 volgens Vastgoedmarkt.

Paul de Vries: ’Aantal huurwoningen blijft over het algemeen gelijk.’ Foto: Plaatwerk Fotografen

De Vries: 'We verwachten nog een kleine prijsstijging op de woningmarkt'

'Nu de rente een neiging heeft om te dalen, verwachten we nog een kleine prijsstijging, maar we zitten ver boven een langjarig gemiddelde van wat een koper die voor het eerst een woning koopt moet betalen,' zegt Paul de Vries, woningmarktexpert bij het Kadaster.

Foto: NeonShot / Shutterstock

Waar zijn de vastgoedgoeroes gebleven?

Wie financiële vrijheid nastreeft, gaat tegenwoordig voor advies niet meer naar de bank of een fiscalist, maar vertrouwt op influencers: jongens en meiden met een killerbody die, doorgaans tegen een strakblauwe lucht, op social media hun 'expertise' delen, dikwijls tegen betaling. Maar waar ze vorig jaar online niet te missen waren, lijken sommigen nu verdwenen. Waar zijn de vastgoed-influencers gebleven?