De grootste geldverbranders van de Lage Landen zijn Luxexcel (3D printers), Nightbalance en Picnic, blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant. Van de miljoenen die sinds 2016 in deze ondernemingen werden gestoken, hebben zij bijna de helft (Picnic) tot 86 procent (Luxexcel) uitgegeven. Picnic blijft echter de grootste startup van Nederland. Het maken van winst is op korte termijn geen doel, zegt Muller van Picnic. ‘Je kunt ook zeggen: ik stop met groeien en ga me richten op winst. Maar dat willen we niet.’ Ook Fastned is zo’n verbrander: het laadpaalbedrijf staat met een burn ratio van 0,45 op een gedeelde derde plaats.
Ohpen
Ook Ohpen is een – bescheiden – burner volgens de Volkskrant. Dit zogenoemde fintechbedrijf verzorgt de spaar- en beleggingsrekeningadministratie van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Ceo en mede-oprichter Matthijs Aler denkt niet dat dit een kerntaak is voor financiële instellingen. ‘Een bank is geen ict-leverancier. Die moet zich vooral bezighouden met geld uitlenen en aantrekken bij spaarders, zegt Aler. ‘Bovendien zijn er vijfduizend banken in Europa. Als die allemaal zelf hun software moeten maken, is dat niet efficiënt.’
Fastned
Fastned, dat bouwt aan een Europees netwerk van snellaadstations voor elektrische auto’s, haalde de afgelopen drie jaar ruim 14 miljoen euro op bij investeerders en boekte in 2017 en 2018 respectievelijk 5- en ruim 6 miljoen euro verlies. De rode cijfers zijn onder meer te verklaren door de hoge investeringen die het jonge bedrijf doet. Veel geld wordt gestoken in nieuwe locaties voor snelladers en aansluitingen op dikke stroomkabels die nodig zijn om accu’s van elektrische auto’s snel te kunnen opladen. Maar op 21 juni kende Fastned een vliegende start bij zijn beursdebuut op het Amsterdamse Damrak. De aandelen van het bedrijf sprongen van de beginkoers van 11 euro in de eerste anderhalf uur handel naar 26,90 euro, een stijging van 145 procent.(Bron ANP)
De beursgang van Fastned kende enkele hobbels. Eigenlijk zou het bedrijf vorige week vrijdag 14 juni al naar de beurs gaan, maar dat werd een week uitgesteld. Een dag voor het beursdebuut besloot het bedrijf bovendien om niet zoals gepland tot 3 miljoen nieuwe aandelen uit te geven. Als reden daarvoor gaf Fastned dat er meer onzekerheid is over het overheidsbeleid rond elektrische auto's. Het kabinet zou de fiscale prikkels voor het stimuleren van de aanschaf van die auto's toch iets willen versoberen.