Vier topprojecten strijden om StiB Award 2019

Vier topprojecten strijden om StiB Award 2019

De initiatiefnemers van de Steden in Beweging (StiB) Award 2018 hebben vier projecten genomineerd voor deze prestigieuze onderscheiding.

Het gaat om de projecten Imagewharf in Amsterdam (Steengoed, Imagewharf), Cultuurcentrum Zinder in Tiel (Gemeente Tiel, De Zwarte Hond, Gebr. Van Kessel, Van Hattum en Blankevoort, Stam + De Koning, Homij Technische Installaties en Facilicom Services Group), Noordgebouw in Utrecht (Dura Vermeer en Vorm Ontwikkeling) en Rhapsody in West in Amsterdam (SBB - M.J. de Nijs, Tangram Architekten).

De award is een prijs voor de meest succesvolle gebiedsversterking die bijdraagt aan het intensiveren van de vitaliteit en dynamiek van stad of dorp. De verkiezing is een initiatief van Syntrus Achmea Real Estate & Finance en het vakblad Vastgoedmarkt.

De jury wordt op vrijdag 26 april 2019 bij alle projecten ontvangen en rondgeleid om zich een oordeel van de kwaliteit van de projecten te vormen, in het bijzonder de impuls die het project voor de omgeving betekent. De uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt op 6 juni 2019 om 13.00 uur in de stand van Syntrus Achmea Real Estate & Finance op de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam.

Vijfkoppige vakjury

De vijfkoppige vakjury wordt gevormd door bestuursvoorzitter Claudia Zuiderwijk van de Kamer van Koophandel, directeur Vastgoed Nicole Maarsen van Syntrus Achmea Real Estate & Finance, emeritus hoogleraar gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw (TU Delft), architect/eigenaar Robert Winkel van Mei Architects en Vastgoedmarkt-hoofdredacteur Johannes van Bentum.

De vakjury zal de vier gekozen projecten bezoeken voor een rondleiding en een toelichting op het project. Aspecten waarop deze genomineerde projecten onder meer worden beoordeeld zijn:

  • is er rekening gehouden met de behoeften van (toekomstige) gebruikers?
  • hoe scoort het project op het gebied van duurzaamheid (ESG)?
  • is het omringende stedelijk gebied functioneel versterkt?
  • is de identiteit van de stad/wijk versterkt?
  • zet het project aan tot nieuwe bedrijvigheid en ondernemerschap?
  • verhoogt het project de sociale veiligheid in de stad?
  • is rekening gehouden met ‘het nieuwe winkelen/wonen/werken’?
  • is het project innovatief, bijzonder, een voorbeeld voor sector?

Initiatief

De prijs ging in 2018 naar het gebiedsontwikkelingsproject Zwembad Hart van Zuid in Rotterdam. In 2017 won het transformatieproject Gasthuyspoort in Breda van de lokale ontwikkelaar Maas-Jacobs Vastgoed. In 2015 viel het project De Hallen in Amsterdam in de prijzen, een jaar eerder werd de gebiedsontwikkeling Rotterdam Central District door de vakjury uitverkoren. In 2013 werd de prijs voor het eerst uitgereikt aan het project Inverdan in Zaanstad.

De StiB Award startte in 2013 als initiatief van vastgoedmanager WPM Groep ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van deze onderneming. Vastgoedmarkt was vanaf het begin als mediapartner bij de prijs betrokken. Sinds 2016 draagt Syntrus Achmea de prijs.

Johannes van Bentum

Johannes van Bentum

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Voor zijn aantreden bij Vastgoedmarkt was hij hoofdredacteur van de grootste vaktitel voor ict'ers Computable. Sinds 1986 is hij werkzaam als financieel-economisch journalist voor uiteenlopende titels als Elsevier Carrière, Agrarisch dagblad, Fem Business en het opiniemaandblad voor twintigers en dertigers Pitch. Begin 2009 verscheen zijn boek 'Online of Flatline' bij uitgeverij Mediata. Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt schrijft hij nieuwsberichten, achtergrondartikelen en geeft zijn mening over ontwikkelingen in de vastgoedsector en becommentarieert opvallende gebeurtenissen in zijn maandelijkse hoofdredactioneel commentaar.